Jääkiipeilyä Norjassa

Tämän vuoden elokuussa olen lähdössä opiskelemaan lisää jäätikkötaitoja Adventure Partnersin jäätikkökurssille Norjaan. Jäätikkökurssilla harjoitellaan turvallisia tekniikoita & toimintatapoja jäätiköillä ja vuoristossa liikuttaessa. Kurssin aikana opin toivon mukaan liikkumaan köysistössä, käyttämään monipuolisesti jäähakkuja ja –rautoja, pelastamaan railoon pudonneen, käyttämään jääruuveja sekä tekemään ennakkoarviota jääkentän turvallisuudesta.

Ohjelma:

Henkilön Lifedream kuva.
Pirunkallio, Helmikuu 2018

Päivä 1: Kurssin tapaamispaikka: Kokoonnumme Meløy Turistkontor, Holandsfjord, NO-8178 HALSA paikassa klo 16.30. Menemme yhdessä klo 17.15 lautalla yli Svartisenille. Jos olet autolla, vaatteet ja muut varusteet, joita et tarvitse kurssilla, voit jättää autoon tien varteen/ parkkipaikalle. 10 minuutin venekyydin jälkeen meillä on 2 km kävely Engabrevatnet järven rannalle, jonne majoitutaan telttoihin.

Alaleiriin on lyhyt kävely helppokulkuista hiekkatietä, joten sinne voi ja kannattaa kantaa reilusti hyvää ruokaa ja evästä. Kevyet pussiruoat sitten vasta yläleiriin. Alaleirissä valmistetaan ruoka omilla retkikeittimillä. Alaleiri sijaitsee virtaavan joen vieressä, joten juomavettä saamme siitä. Halutessasi voit ottaa vedenpuhdistustabletit mukaan. Me olemme juoneet vettä sellaisenaan. Myös yläleiristä saamme juomavettä.

Henkilön Lifedream kuva.
Pirunkallio, helmikuu 2018

Telttojen pystytyksen ja ruokailun jälkeen kokoonnumme käymään läpi kurssilaisten odotuksia, tutustumme toisiimme sekä perehdymme tulevien päivien ohjelmaan sekä kurssin tavoitteisiin. valmistelemme ja säädämme varusteet seuraavaa päivää varten valmiiksi. Tutustumme jäätikkövarusteisiin, valmistelemme & säädämme varusteet ja pakkaamme reput valmiiksi seuraavaa aamua varten.

Päivä 2: Hyvin nukutun yön jälkeen koko kurssipäivä käytetään jäätiköllä liikuttaessa tarvittavien tekniikoiden harjoitteluun Svartisen -jäätikön kuivassa alaosassa. Kuivalla jäätiköllä tarkoitetaan jäätikköä, jossa ei ole lunta. Yövymme alaleirissä toisen yön.

 

Henkilön Lifedream kuva.
Pirunkallio, helmikuu 2018

Päivä 3 & 4: Jätämme teltat paikoilleen alaleiriin. Aamulla varhain aloitamme siirtymisen polkua pitkin 1000m ylemmäksi jäätikön lumiselle osuudelle. Jätämme osan alaleirin teltoista paikoilleen, ja tavarat joita ei tarvitse ylhäällä jätetään telttoihin. Reppu yritetään pitää mahdollisimman kevyenä, joten kevyttä mutta energiapitoista evästä näille ylhäällä vietettäville päiville. Ylhäällä yläleirissä vietetään kaksi yötä.

Vaihtoehdot ovat yöpyä DNT:n Tåkeheimen vuoristomajalla tai vaihtoehtoisesti voi myös kantaa teltan & muun varustuksen mukanasi ja yöpyä teltassa. Suosittelemme vuoristomajayöpymistä, joka mahdollistaa kevyemmän repun. Lisäksi vuoristomajalta löytyy keittimet, astiat, patjat ja peitot. Ylös kannettava varustus on kevyt päiväreppu, jossa

Henkilön Lifedream kuva.
Pirunkallio, helmikuu 2018

kulkevat kiipeilyvarusteet, vaatteet ja kahden päivän ruuat. Vuoristomajan etu on myös se että kurssilaiset pystyvät paremmin keskittymään itse jäätikköharjoituksiin kun yöt saadaan levättyä hyvin. Ylhäällä lumella harjoitellaan lisää mm. jäätiköllä liikkumisen tekniikoita, köysistössä liikkumista eri olosuhteissa, self arrest tekniikoita, short rope tekniikoita, turvallista reitin valintaa, huonossa säässä navigointia ja railopelastusta. Päivät ovat pitkiä ja fyysisesti suht raskaita mutta yöpyminen vuoristomajalla antaa hyvän mahdollisuuden myös lepoon. Kurssilla pärjäät hyvällä peruskunnolla. Harjoitusten lisäksi sään salliessa kiipeämme yhdelle alueen huipuista, ja pääsemme myös kokeilemaan harjannekiipeilyä.

Henkilön Lifedream kuva.Päivä 5: Yläleirissä tehtävien jäätikköharjoitusten jälkeen aloitamme laskeutuminen takaisin alaleiriin Engabrevatnet järven rannalle ja puretaan alaleiri. Pidämme kurssin lopetuksen Svartisenin ravintolassa ennen siirtymistä kuljetusveneellä takaisin Holandsfjordin puolelle ja kurssi päättyy noin klo 16:00 Turistcenteriin. Jos kurssilaisia tulee lentäen, Holandsfjordista on linjaautoyhteys Bodön keskustaan. Bussiaikataulut muuttuvat vuosittain, joten ne on hyvä tsekata ennen retkeä. (Paluu: Linja-auto Hollandsfjord Turistcenter – Bodö keskusta hinta noin 200,- NOK/hlö)

Kirjoitan lisää kokemuksistani kurssilta tälle sivulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: