Gerbiilit

Huhtikuussa 2015 käynnistyi projekti Siltapeltotilan Sons of Anarchy 🙂 Kolme pientä gerbiilipoikaa muuttivat olohuoneeseen suureen lasiseen entiseen akvaarioon. Siellä niillä on paljon touhuttavaa ja pääsen seurailemaan niitä aitiopaikalta työskennellesäni tietokoneella. Hankin pojat muutaman viikon ajatusta tuumittuani. Ne ovat syntyneet 2.2.2015. Pojat ovat kotiutuneet hienosti ja pesäpuuhissaan ollaan harva se ilta. Tarkoituksena on tulevaisuudessa kasvattaa prätkäjengiä vielä kolmella jäsenellä, mutta katsotaan nyt ensin miten yhteiselomme lähtee käyntiin!

IMG_8205

Katso lisää kuvia poikien kuvagalleriasta. Näitä kavereita on suorastaan nautinto kuvata puuhissaan! Lasisen seinän läpi saan harjoiteltua kameran käyttöä, mutta myös seuraamaan poikien käyttäytymistä. On suunnattoman mielenkiintoista seurata niiden keskinäisiä suhteita ja pieniä rituaaleja, joita ne päivittäin suorittavat.

Juice
Juice – veljeksistä pienin ja varovaisin tyyppi

Poikien kämppänä toimiva entinen akvaario on suuri: 130cm pitkä, 50cm korkea ja 50cm syvä allas, johon loin pojille kakstitasoisen maailman: osa akvaariosta on noin 30cm korkea sahanpuruallas, johon gerbiilit pääsevät kaivamaan syvempiä tunneleita ja muualla purua on noin 10cm. Lisäksi niillä on oma hiekka-alue, jossa ne käyvät ahkeraan kylpemässä ja jota käytetään myös vessana. Ripustin sinne tänne hamppuköysiä ja puunrunkoja, joita pitkin ne jo varsin ketterästi kiipeilevät.

Jackson
Jackson – on veljeksistä suurin ja itsenäisin. Se touhuaa ja nukkuukin mielellään itsekseen.

Halusin luoda pojille suhteellisen luonnolliset puitteet, missä ne voisivat keskittyä olennaiseen eli siihen mitä gerbiilit puuhailevat. Aamuisin ne nukkuvat pitkään, mutta iltaisin puuhattavaa riittää pitkälle yöhän. Akvaarion taustaseinälle olen koonnut Sons of Anarchyn ”julisteita” ja muuta sälää sopien TV-sarjan teemaan 😀 Kaikenlaisia ajatuksia valokuvauksellisille pojille on suunnittella, mutta katsotaan nyt mitä tässä vielä keksitään!

IMG_8974
Opie – on pojista rohkein ja kesyin.

Mongoliangerbiili eli mongolianhyppymyyrä eli mongolianjird (Meriones unguiculatus) on pienikokoinen jyrsijälaji, joka on kotoisin Aasian kuivilta aroilta. Mongoliangerbiili on suosittu ja helppohoitoinen lemmikkieläin. Mongoliangerbiilien elinikä vankeudessa on 3–4 vuotta, mutta luonnossa ne elävät yleensä vain 1–2 vuotta. Lajia käytetään myös koe-eläimenä, ja tiettyihin kokeisiin se sopii paremmin kuin rotta.

Mongoliangerbiiliä kutsutaan arkikielessä usein pelkästään ”gerbiiliksi”, mutta gerbiilejä eli hyppymyyriä (Gerbillinae) on kymmeniä eri lajeja. Lemmikkigerbiileille syötetään tavallisesti jyväsekoitusta tai pellettiä höystettynä erilaisilla vihanneksilla ja kasviksilla.

IMG_8322 (1024x669)

Aikuisen mongoliangerbiilin vartalo on noin 12 cm pitkä ja häntä voi olla yhtä pitkä. Turkki on ohuehko, luonnonmuodon karvat ovat juuresta harmahtavat, yleissävyltään kellanruskeat ja aivan karvan kärki on musta. Vatsapuolen karva on valkoista ja karvattomissa käpälissä näkyy vaaleanpunainen iho. Koiraat ovat hiukan suurempia kuin naaraat: koiraiden keskipaino on 60 grammaa, naaraiden 50–55 grammaa.Lemmikkigerbiilin paino on uroksilla noin 70-120 grammaa ja naarailla noin 60-90 grammaa. Paino riippuu myös gerbiilin koosta ja rakenteesta, lemmikin ei tulisi olla pulskan (maha osuu kävellessä melkein tai osittain maahan) tai liian laihan (luut tuntuvat selkeästi tai näkyvät) näköinen. Lemmikkigerbiileistä on useita värimuunnoksia. Mainittakoon esimerkiksi honey fox, argente cream, capuccino, grey agouti ja siamese.