Puppies / Pennuista


10153046_742140965806244_5268810120486642768_n
Kasvattaja ja Lifedream o-pentue keväällä 2014

Jokainen pentueeni on tarkkaan harkittu ja suunniteltu. En teetä pentuetta, jollen toivo saavani siitä jotakin eteenpäin ja olenkin niitä ihmisiä, jotka viettävät suuren osan ajasta suunnittelupöydän ääressä. Joskus kaikki ei mene nappiin ja sitä varten minulla on takataskussa läjä varasuunnitelmia. Pentueella tulisi olla sopivan tasainen “aura” ja tällä tarkoitan sukupolvien yli vievää kriittistä tarkastelua. Uskon, etteivät netistä luetut lyhyet kirjalliset tulokset kerro kuin murto-osan koirasta  ja siksi yksi tärkeimmistä kriteereistäni onkin, että tuntisin sukutaulun koiria mahdollisimman monia henkilökohtaisesti, mutta valitettavasti ainahan tämä ei ole mahdollista.

Minulle tärkeitä seikkoja yhdistelmää suunnitellessa on koirien terveyden lisäksi työskentelyominaisuudet ja arjen mahdolliset ongelmat. Yritän myös tehdä yhdistelmiä, jotka suvultaan hiukan poikkeaisivat valtavirrasta kuitenkin säilyttäen toivomani tyypin koirissa. Ensisijaisesti etsin jokaisesta yhdistelmästä itselleni hyvää elämänkumppania ja harrastuskoiraa. Vaikka jokaisen pentueen teetän itselleni, yritän silti pitää laaja-alaisen näkemyksen rodussa myös populaatiotasolla. Näistä ja monista muista syistä johtuen yritän pitää kasvatustyöni pienimuotoisena, joten pentuja syntyy  2-3 vuoden välein, joskus harvemmin. Haluan säilyttää kasvatustyöni ns. perheen sisällä, joten kaikki jalostuskoirani asuvat joko meillä tai ystävilläni. Treenaamme ja vietämme muutenkin paljon aikaa yhdessä, joten tunnen koirat hyvin.

FB_IMG_1520359509779
Lifedream T-pentueen Tosca äiskän kanssa

Pentuni syntyvät työhuoneeseen rakentamassani pentulaatikossa. Siellä niillä ja emolla on rauhallinen oma huone, jossa itsekin vietän paljon aikaa työskennellessäni tietokoneella. Noin neljän viikon iässä pennut siirtyvät isoon keittiöön, missä ne tottuvat laumamme ääniin, kissoihin ja vieraileviin ihmisiin. Minulle on tärkeää, että pennuilla on paljon tilaa liikkua ja oleskella. Kasvettuaan pennut saavat valvotusti juoksennella koko puolen hehtaarin aidatulla tontilla ja tutustua tilan muuhun elämään. Pentuni luovutetaan pentuekohtaisesti aikaisintaan 8 viikon iässä.

Etsin pennuille aidosti rodusta kiinnostuneita ja aktiivisia ihmisiä.  Uskon, että sileäkarvainen collie nauttii yhdessä tekemisestä ja ihmiselle työskentelystä. Ilman tätä mahdollisuutta sen elämä ei ole aivan niin tyydyttävää. Koulutus voi toki olla ihan temppujen opetteluakin, mutta minulle on tärkeää, että koira pääsee toteuttamaan itseään.

ALUSTAVASTI SUUNNITELMISSA SYKSYLLE 2018:

Lifedream This Was My Choice ”Tosca” X Timonan Emil Enjoys Extreme ”Jukka”

20180327_153206
Tosca ja Jukka kesällä 2015

Emänä: Lifedream This Was My Choice ”Tosca”
lonkat B/B, kyynärät 0/0, cea-vapaa, ylimääräisiä ripsiä

Tosca on kohta viisivuotias ystäväni omistama kasvattini. Tänä keväänä (2018) olen pohtinut paljon kasvattamiseen liittyviä asioita ja kun maaliskuussa vanha urokseni ja Toscan isä Ramses (FI CH Fatikon Nappanahka) menehtyi yli 11 vuoden iässä, jäi jäljelle kaipuu kasvatustyön mahdollisesta jatkumisesta. Tämä yllätti itsenikin melkoisesti. Minna tarjosi ystävällisesti Toscaa minulle jalostukseen ja niinpä olemme nyt alustavasti suunnitelleet sen pennuttamista loppukesästä/ensi syksynä. Juoksua odotellaan touko/kesäkuussa. Tosca on ensisynnyttäjä, joten sen iän vuoksi tämä on ainoa ja viimeinen mahdollisuus astuttaa se. Myös Jukalle tämä olisi ensimmäinen pentue.

FB_IMG_1522085208585
Tosca

Tosca elää kotikoirana vilkkaassa lapsiperheessä, jossa myös toinen koira ja kissoja. Tosca on viettänyt myös aikaa minun luonani, joten koira on hyvin tuttu minulle. Se on  itsevarma ja perusrauhallinen narttu, joka on erittäin ahne. Perusarki sen kanssa on helposti sujuvaa, se ei pelkää alustoja ja on äänivarma. Valitettavasti sillä on pystyt korvat, joten näyttelyissä se on käynyt vain kerran tuloksena H (hyvä). Rungoltaan Tosca on tasainen ja sillä on mukava leveä etuosa. Se on myös luustoltaan vahva narttu. Tosca on ollut ikänsä terve.

Lifedream T-pentue s. 21.07.2013

Tosca on vuoden 2013 syntyneestä T-pentueestani, jossa emänä Lyyli (Timonan Yavanna Yavien) ja isänä jo mainitsemani Ramses. Molempien kanssa harrastin agilitya ja paimennusta. Tosca muistuttaa hyvin paljon äitiään, joka on myös perusahne ja tasaisen

FB_IMG_1522085146249
Tosca ja perheen toinen koira Nelli

varma koira. Harrastuskentillä se toimi mukavasti, mutta sillä olisi saanut olla enemmän työskentelyhalua. Lifedream T-pentue on sen ainoa pentue. Nyt 8 vuotias Lyyli asustaa Espoossa isotädilläni. Lyylin suku on minulle tuttua sillä sen isä on oma kasvattini Hugo ja äiti Timonan kennelin Tuulan kuvankaunis narttu Bombi. Lyylin sisaruksista kolmella on useampi pentue Timonan- ja Jucaides- kenneleissä. Ramses puolestaan rakasti agilitya ja kisasimme ykkösissä. Oman ajan puutteen vuoksi emme koskaan edenneet pidemmälle. Ramses myös paimensi kiiitettävästi ja se on jättänyt sitä ominaisuutta myös pennuilleen. Ramseksella on Suomessa useita pentueita ja Ruotsissa yksi. Sillä on vahva ja hyvämaineinen jälkeläisnäyttö. Ramseksen taustat ova minulle tutut, sillä sen isä on oma kasvattini Tom ja äiti vanhan urokseni Bilbon tytär Natta. T-pentueeseen syntyi viisi iloista soopelipentua ja ne olivat kaikki silmäterveitä ja muutenkin tasaista sakkia. Valitettavasti niistä suurimmalle osalle jäi pystyt korvat ja kahdella uroksella on kivesvika. Luonteiltaan ne ovat toimivia koiria lapsiperheissä ja arjessa. Ne ovat ääni- ja alustavarmoja sekä perusahneita.

Isänä: Timonan Emil Enjoys Extreme ”Jukka”
lonkat A/A, kyynärät 0/0, cea-vapaa

Henkilön Lifedream Collies kuva.
Jukka

Jukka on suuri ja muhkea uros, jonka hankin Tuulalta vuonna 2014. Sen isänä on aktiivinen ja työskentelevä Santtu (C.I.B FIN & SE &BALT CH & EE & LV JCH BALTJV-13 HEJW-13 HEW-13 PMJV-13 JV-13 PO HJ & DK MVA, LTV-15 Timonan Chance Can Choose) ja emänä kuvankaunis Tuulan englannin tuonti Moira (C.I.B POHJ MVA FI MVA SE MVA NO MVA EE MVA LV MVA SI MVA BY MVA LT JMVA LV JMVA EE JMVA BALTJV-09 EUV-10 EEJV-09 LVV-09 BALTV-10 FRV-11 BALTVV-16 Shulune Imperial Mystique). Molemmilla koirilla on erittäin mukavaa jalostusnäyttöä. Rakastuin Jukan olemukseen samantien ja sillä onkin varsin valloittava persoona: se rakastaa pusuja ja isosta koostaan huolimatta syliä 😀 Arjessa rauhallinen ja todella helppo perusjätkä, Jukka on ahne ja äänivarma. Harrastan sen kanssa monen vuoden tauon jälkeen taas agilitya ja paimennustakin on tarkoitus käydä kevään ja kesän aikana kokeilemassa. Se on hieman pentumainen, aina iloinen ja kaikille avoin uros. Tulee hyvin toimeen narttujen kanssa, mutta muille uroksille se kyllä mielellään näyttäisi kaapin paikan. Olemme käyneet vasta yhdessä näyttelyssä, missä se kuitenkin nappasi samantien sertin. Näyttelyuraa jatkamme tänä kesänä. Omaan silmään Jukka on kaunis, tosin innostuessa se nostaa hieman häntäänsä. Koostaan huolimatta se on elegantti ja kuvauksellinen raameiltaan. Jukka on ollut ikänsä terve ja rautavatsainen. Odotan uteliaana näkeväni mitä se periyttää.

Henkilön Lifedream Collies kuva.20180412_172917

Tulevan yhdistelmän sukutaulu

T-pentueen kuvagalleria

T-pennut pihalla n.6vkon iässä (video)

Pentue syntyy luonani täällä Kiskossa. Suurin syy tämän pentueen tekoon on toive, että saisin itselleni uuden nartun mahdollista kasvatustyön jatkoa ajatellen. Näistä koirista sellainen olisi kyllä ilo saada 🙂 Yhdistelmä on lievä linjaus Tuulan narttuun Ulpuun (C.I.B FIN MVA SE MVA DK MVA NO MVA KBHV-03 TIMONAN KIMMY KIDILEE). En yleensä harrasta linjauksia,

Henkilön Lifedream Collies kuva.
Jukka

mutta pentueen sukutalun sukusiitosprosentti pysyy tarpeeksi alhaisena Jukan äidin Moiran englannin taustan ja Toscan isän Ramseksen aivan erilaisen suvun myötä. Toivon pentueeseen syntyvän tasaisen varmoja perhe- ja harrastuskoiria, joilla olisi äitinsä tasainen olemus ja isänsä työskentelyhalu. Pidän myös siitä, että tunnen sukutaulun koirista niin monia henkilökohtaisesti itse. Myyn mahdolliset muut pennut ensisijaisesti perheenjäseniksi, mutta mielelläni näkisin ne harrastavilla ihmisillä :D. Minulla on ollut neljän vuoden tauko koiraharrastuksessa, mutta tarkoituksena on kuitenkin jatkaa pienimuotoista harrastus- ja kasvatustoimintaa. Pennut luovutetaan 8 vkon iässä madotettuina, eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina ja silmätarkastettuina. Lisätietoa pentueesta annan mielelläni tässä vaiheessa sähköpostitse, ota yhteyttä ja kerro itsestäsi ja toiveistasi lisää!

hanna.neuvonen@seutuposti.fi

Lisää koiraharrastuksestani

Henkilön Lifedream Collies kuva.
Lifedream T-pennut 3vko, vuonna 2013