Pentusuunnitelmat

Sileäkarvaisen ja pitkäkarvaisen collien pentuja suunnitteilla!

Piikulle ja Kelmille suunnitteilla ensimmäinen pentue kesään 2022. Toivon pennuista vilkkaita ja taistelutahtoisia harrastuskoiran alkuja, jotka ovat samalla myös kilttejä, iloisia ja avoimen sosiaalisia. Mikäli olet kiinnostunut Piikun pennusta, voit laittaa esittelyn itsestäsi sähköpostitse hanna.neuvonen@seutuposti.fi kerrothan ainakin seuraavat asiat:

 • Millainen koti sinulla olisi tarjota
 • Mistä harrastuksista olet kiinnostunut
 • Mitä Toivot pennulta
 • Koirataustasi

Koska pentueeseen on vielä pitkä aika, otan vastaan vain alustavia kyselyjä. Lopulliset päätökset puolin ja toisin tehdään aina vasta nähtyäni ostajat livenä ja pentujen synnyttyä. HUOM kyselyitä on tullut jo paljon , mutta etusijalla on tavoitteellisesti harrastavat, koiran koulutuksesta eri lajeihin kiinnostuneet aktiiviset kodit!

Pentueeseen ei oteta tällä hetkellä lisää varauksia.

Jucaides Cayla Cahaya
Kuva: Lifedream.kuvat.fi
Scottail Your Mischief Managed
Kuva: Noora Hirvonen

Pentueen emä Piiku

Jucaides Cayla Cahaya

Sileäkarvainen collienarttu

Piikun tulo perheeseen oli pitkään harkittu ja mietitty päätös, mutta varmistui silti vasta loppumetreillä. Tsekkituonti Deian ja mm. vuoden jalostusurokseksi 2018 valitun pitkäkarvaisen collien Danin yhdistelmään iskin silmäni samantien. Danin suvussa on useita terveeksi tutkittuja ja tavoitteellisesti harrastavia koiria ja Deia taas tuo rotuumme hieman paljon kaivattua uutta verta.

Alusta asti Piiku ylitti odotukseni. Se on vilkas ja nopea oppimaan, väsymätön touhuamaan. Juuri energisyys on Piikun hyvä, ja vähän huonokin puoli. Jo pentuna se tuntui kyltymättömältä: tarjosi leluja ja vaati tekemistä. Se myös palautui kaikesta ennen näkemättömän nopeasti, mikä 20 vuoden rotuharrastajana hämmensi minua. Sen unen tarve oli vähäinen, keskellä yötäkin se heräsi touhuamaan omiaan ja kesti kauan ennen kuin sain nukuttua kunnon yöunia.

Olenkin touhunnut sen kanssa alusta asti kaikenlaista: hakua, agilitya, tokoa ja paimennusta. Kaikessa Piiku yrittää parhaansa. Se rakastaa ihmisiä ja toimi ikäisekseen upeasti hakutreeneissäkin, isänsä jalanjäljissä. Se lopulta risteili hämärässä metsässä luotani maalimiehille löytäen kaikki kuusi ukkoa. Se oppii nopeasti ja on silmin nähden innostunut uuden oppimisesta. Agilityssä se irtoaa hienosti ja sillä on suhteellisen hyvä estefocus. Ketteryyttä sillä saisi olla enemmän, joskin se on pennusta  asti rakastanut tasapainoilua epävakailla alustoilla ja keinu olikin sen ensimmäisiä oppimia esteitä. Nopeat käännökset ja ohjaajan lukutaito ovat kehittyneet iän myötä. Toko tuli mukaan vahingossa haun myötä ja se oppi nopeasti alokasluokan liikkeet. Vain pitkät seuraamispätkät aiheuttavat vielä päänvaivaa. Paimenessa Piiku rauhoittaa upeasti innokasta olemustaan ja työskentelee lempeän vaativasti. Se läpäisi paimennustaipumustestin kirkkaasti ja tuomarin kehuin. Olemme tehneet omaksi iloksi myös esineen etsintää ja pk-jälkeä. Kaikkea mikä väsyttäisi Piikun loputtoman energian! 

3G5A5345

Piiku on erittäin sosiaalinen ja kiltti. Se välttelee viimeiseen asti konflikteja ja sillä onkin paljon erirotuisia kavereita. Piikun luonteen vuoksi se on helppo, luottokaveri kaikkialla. Rakastaa matkustelua eikä ole koskaan voinut huonosti autossa. Kaikkiruokainen ja teräsvatsainen. Lampaanpapanat, kissan kakka ja muut ihanat herkut menevät. Piiku ei ole saalisviettinen mutta rakastaa hyviä hajuja. Ja nimenomaan kieriä niissä. Metsässä se jolkottelee edelläni ja hyppelee kaikille kiville ihan silkasta kiipeilyn riemusta. Riistaviettiä sillä ei ole, peurojen ei lähde kiellon jälkeen. Ei koskaan häviä näköpiiristä. Piiku on pienenä uinut lähinnä vahingossa, mutta tykkää kyllä kahlailla rannassa ja ruuan perässä tulee nykyään myös uimaan.

rhdr

Piiku on luustoltaan terve, mutta muutenkin. Sen kanssa ei ole tarvinnut käydä lääkärissä kuin rokotuksilla. Luusto on keskivahva, kulmaukset tasapainoiset. Piikun säkä on 53,5cm ja paino noin 21kg. Rintakehän muoto mielestäni oikea, joskin aika syvä. Piikun korvat ovat ulkoisesti sen suurin vaje, korvat ovat kevyet ja höröasennossa. Ne ovat myös kooltaan pienet, mikä on isänsä perintöä. Sileäkarvainen collien korvat kuuluvat olla isommat ja oikein taittuneet. Matalalla kannettu häntä on ihanan paksu ja pitkä. Toinen “virhe” Piikun ulkonäössä on sen melkoisen järkyttävät käpälät, jotka ovat avoimet ja varpaat ns. Löysät. Tämä on kuitenkin vain esteettinen haitta.

3G5A2265

Piiku palkkaantuu parhaiten ruualla, mutta pitää myös taisteluleikeistä. Sosiaalinen palkka on sille myös todella tärkeää ja Piikun motivaatiota ei ole koskaan tarvinnut juurikaan rakentaa. Se rakastaa tehdä ihmiselle töitä. Pentuna se ei haukkunut koskaan, mutta vanhemmiten sille on kehittynyt halu puolustaa pihaa. Ei tosin ole siinäkään mitenkään aggressiivinen, haukkuu lähinnä ilmoittaakseen tulijasta, on se sitten ihminen tai orava. Kotona Piiku mölisee ja örisee jonkun verran, eli pitää siis omasta äänestään. Treeneissä haukkuu omaa vuoroaan odotellessa, mutta töitä tehdessään on aina hiljaa keskittyen. Piiku ei ilmennä terävyyttä missään tilanteessa, vaan on omaan silmään tasapainoinen ja järkevä vilkkaudestaan huolimatta. Sillä ei ole myöskään resurssiaggressiivisuutta ja luopuu luista ja leluista ennemmin kuin alkaa taistella niistä. Erittäin koirasosiaalinen ja kiltti kaikille.

3G5A3963

Ainoa negatiivinen piirre Piikussa on sen sisällä ilmenevä levottomuus. Varsinkin nuorempana sen oli vaikeaa asettua aloilleen. Asiaa on helpottanut huomattavasti pikkusiskon saapuminen perheeseen keväällä 2020, mutta silti: Piiku on meidän perheessä se perinteinen bordercollie Likan ollessa aika rauhallinen kotioloissa. Sisätiloissa Piiku on myös itsenäinen, ei viihdy sylissä vaikka muuten onkin kainaloinen. Sillä on hauskoja omia tottumuksia: jos makkarin ovi on auki ja sängyssäkin saisi kanssani olla, se hakeutuu usein olohuoneen sohvalle tai pesuhuoneeseen, missä tykkää nukkua lattialämmitetyillä kaakeleilla. 😀 Se myös iltaruuan syötyään menee itse pesuhuoneeseen, sillä siellä se nukkuu yönsä (vaikka voisi olla missä tahansa muualla). Joskus se ilmestyy sieltä hämmentyneenä olohuoneeseen, että ettekö te muut ole vieläkään menneet nukkumaan?

Toivon tulevien pentujen perivän Piikun vilkkaan, innokkaan ja työskentelyhaluisen luonteen. Ulkoisesti toivon pentujen myös perivän äitinsä rungon ja tasapainoisen olemuksen. Sosiaalisuus ja avoimuus ovat myös hakemiani piirteitä. Pentueen isältä haen sukulinjoja, terveitä silmiä ja luustoa, kaunista collien ilmettä, ketterää fysiikkaa ja harrastuskoiran sinnikästä luonnetta. Alla video Piikusta pentutreeneissä ❤

Pentueen isä Kelmi

HK3 BH TK2 RTK3 PAIM1 VEPE SOVE1 ALO1 Scottail Your Mischief Managed

Pitkäkarvainen collieuros

 • Kelmi Kelminaattori s. 18.06.2018
 • Kasv. Hirvonen Suvi & Noora, Scottail
 • Om. Kiira Käyhkö
 • Silmät: Cea-vapaa, geneettisesti kantaja
 • Lonkat BB
 • Kyynärpäät: 0/0
 • Selkä: VA0, LTV0
 • Missikisat: JUN ERI1
 • Paimennus: Esikoe PAIM ERI, kokeissa yksi PAIM1 EH tulos
 • Muita harrastustuloksia: Pk-lajit: HK1, HK2, HK3 BH
 • Suomen collieyhdistyksen rotumestaruuskisoissa 2021 HK3 1 tuloksella, ja vuoden rotumestari.
 • Toko: TK1, TK2 kilpailee voittajaluokassa
 • Rallitoko: RTK1, RTK2, RTK3
 • Tavoitteena ensimmäiset tulokset myös VEPEstä tänä kesänä. VEPE SOVE1 2x ALO1
 • Isä: HK1 BH TK2 RTK2 PAIM1 ERI Glenoak Enlightened, USA linjainen
 • Emä: Dispiritos Choicy de Rose
 • Sukutaulu SKL koiranetissä
 • Seuraa Kelmiä instassa !!!
 • Tutustu Kelmin vanhempiin ja sisaruksiin

Kelmin omistaa aktiivinen koiraharrastaja Kiira Käyhkö, joka ei pitkäkarvaisten collieittensa kanssa ole tuntematon nimi kenellekään collieharrastajalle. Kiira harrastaa tavoitteellisesti niin Kelmin kuin sen isän Kodan kanssa hakua, tokoa, rallitokoa, vepeä ja paimennusta. Sitä seuratessa tulee helposti itselle hiki! 😀 Kiira kertoo Kelmistä lisää:

Kuva: Noora Hirvonen

”Kelmi on mun mielestä (täysin puolueeton mielipide) luonteeltaan lähellä täyttä kymppiä. Se on huoleton, iloinen, utelias, aktiivinen ja aina mukana kaikessa. Se on avoin ja sosiaalinen, eikä varmaan ymmärrä, ettei kaikki välttämättä siitä tykkää. Isänsä tavoin se ei myöskään ymmärrä, että ihminen voisi olla paha. Se poikkeaa isästään kuitenkin siinä, että se ei provosoi, eikä provosoidu, ja on koirasosiaalisempi ja puhuu Kodaa paremmin koiraa. Kelmi on energinen, vauhdikas, leikkisä ja ahne. Se on älyttömän nopea oppimaan, sinnikäs yrittämään ja treenatessa keskittymiskykyinen. Ja vaikka se on vauhdikas ja menevä, se ei esimerkiksi treenatessa juurikaan sählää ja säädä, vaan tekee suoraviivaisesti niin, miten on kerran oppinut. Sillä on hirveästi miellyttämishalua ja se on melko ohjaajapehmeä, sillä on aina kova tarve tehdä asiat oikein. Se on uusissa, jännittävissä asioissa selvästi Kodaa harkitsevaisempi ja miettii yleensä useamman kerran, miten joku asia kannattaa tehdä.

Kelmi on hermoiltaan mielestäni nuoreksi koiraksi aika tasapainoinen, ei stressaannu muutoksista ja vaikka välillä kiihtyykin herkästi, osaa laskea kierrokset hienosti. Se rakastaa juosta täysiä ja pomppia vesilätäköissä, sillä onkin pitkälle kehittynyt taito löytää jokainen lenkkipolun lätäkkö. Se on koira, joka todella tietää, miten nauttia elämästä.

Treenikaverina se on mitä mahtavin. Sillä on nuoreksi koiraksi mielestäni uskomaton häiriönsietokyky ja tietynlainen rauha tekemisessä, vaikka vauhtiakin löytyy silloin, kun sitä tarvitaan. Se ei vaan hötkyile turhia. Se palkkautuu parhaiten saaliilla ja esimerkiksi pallon perään juoksemisella. Myös lelun suussa juokseminen yksin ympäri kenttää on mahtava palkka, etenkin silloin, jos on opeteltu uutta asiaa ja aivot joutuneet koville. Kelmillä on myös mukavasti taistelutahtoa, joka varmasti iän ja oikeanlaisen vahvistamisen kautta vielä paranee. Sillä on sopivassa suhteessa miellyttämisenhalua ja omatoimisuutta. Se osaa myös mukavasti rauhoittua esimerkiksi vieraisiin paikkoihin ja porukoihin ja onkin siten mitä mainiointa seuraa esimerkiksi koiraleireillä.

Kelmi ei arastele tai pelkää turhia, se on alusta- ja äänivarma. Kodan tavoin se on hyvin ihmisrakas, tykkää siten hirveästi hakutreeneistä ja esimerkiksi junior handler -treeneissä lähtee iloisesti taakseen katsomatta jokaisen uuden tuttavuuden mukaan. Kuitenkin se on jollain tapaa Kodaa enemmän mun perään ja on hieman enemmän sellainen kainalokoira.

Harrastustavoitteet Kelmin kanssa ovat ensisijaisesti pk-puolella ja tokossa. Sittemmin mukaan ovat tulleet myös vepe ja paimennus, ja kropan tasapainon vuoksi myös rally-toko. Pk-lajeista kiinnostaa erityisesti etsintäkoe, ja siten tietysti myös haku ja jälki. Tokossa Kelmin kanssa mulla olisi korkeampia tavoitteita kuin Kodan, kun ohjaaja on kehittynyt sen verran, että koirakin on taitavampi ja tarkempi. Katsotaan kuitenkin, mihin asti lopulta päästään!”

Olen erittäin iloinen ja ylpeä, että Piikun sulhaseksi löytyi näin tekevän- ja kivanoloinen uros! Kävin katsomassa Kelmiä ja sen isää maaliskuussa ja Kelmi osoittautui varsin vauhdikkaaksi ja toimeliaaksi tyypiksi, joka juoksi heti reilusti syliin tervehtimään, pysyi vapaana kaupunkialueella, vaikka ympärillä kulki vieraitakin koiria ja käveli kaupungissa kuin vanha tekijä – joka se tosin onkin. Jutellessamme lenkin jälkeen reilun tunnin verran, Kelmi juoksi koko sen ajan ympärillä ja raahasi minulle valtavan oksan karahkan, jolla sitten leikimme. Kyllä sulin ihan täysin tähän poikaan! ❤ Alla Kiiran tekemä video Kelmistä.

Pennuista odotetaan siis energisiä, sosiaalisia ja tasapainoisia harrastuskoiranalkuja. Ne rekisteröidään karvanlaadun mukaan, silmäpeilataan, madotetaan ja sosiaalistetaan erilaisiin ihmisiin, kissoihin, kanoihin ja muihin koiriin. Lisätietoa pentueen hoidosta ja ajasta täällä meillä on tulossa laajempi teksti myöhemmin. Pentueen sukutaulu Koiranetissä