Pentusuunnitelmat

Sileäkarvaisen ja pitkäkarvaisen collien pentuja suunnitteilla!

Piikulle ja Kodalle suunnitteilla pentue kesään 2022. Toivon pennuista vilkkaita ja taistelutahtoisia harrastuskoiran alkuja, jotka ovat samalla myös kilttejä, iloisia ja avoimen sosiaalisia. Mikäli olet kiinnostunut Piikun pennusta, voit täyttää tämän lomakkeen tai voit kirjoittaa esittelyn itsestäsi sähköpostitse info@lifedream.blog . Kerrothan ainakin seuraavat asiat:

 • Millainen koti sinulla olisi tarjota
 • Mistä harrastuksista olet kiinnostunut
 • Mitä Toivot pennulta
 • Koirataustasi

Koska pentueeseen on vielä pitkä aika, otan vastaan vain alustavia kyselyjä. Lopulliset päätökset puolin ja toisin tehdään aina vasta nähtyäni ostajat livenä ja pentujen synnyttyä. HUOM kyselyitä on tullut jo paljon , mutta etusijalla on tavoitteellisesti harrastavat, koiran koulutuksesta eri lajeihin kiinnostuneet aktiiviset kodit!

Jucaides Cayla Cahaya
Kuva: Lifedream.kuvat.fi
Glenoak Enlightened
Kuva: Noora Hirvonen

VANHEMMAT:

Pentueen emä Piiku Jucaides Cayla Cahaya

Sileäkarvainen collienarttu

Piikun tulo perheeseen oli pitkään harkittu ja mietitty päätös, mutta varmistui silti vasta loppumetreillä. Tsekkituonti Deian ja mm. vuoden jalostusurokseksi 2018 valitun pitkäkarvaisen collien Danin yhdistelmään iskin silmäni samantien. Danin suvussa on useita terveeksi tutkittuja ja tavoitteellisesti harrastavia koiria ja Deia taas tuo rotuumme hieman paljon kaivattua uutta verta.

Alusta asti Piiku ylitti odotukseni. Se on vilkas ja nopea oppimaan, väsymätön touhuamaan. Juuri energisyys on Piikun hyvä, ja vähän huonokin puoli. Jo pentuna se tuntui kyltymättömältä: tarjosi leluja ja vaati tekemistä. Se myös palautui kaikesta ennen näkemättömän nopeasti, mikä 20 vuoden rotuharrastajana hämmensi minua. Sen unen tarve oli vähäinen, keskellä yötäkin se heräsi touhuamaan omiaan ja kesti kauan ennen kuin sain nukuttua kunnon yöunia.

Olenkin touhunnut sen kanssa alusta asti kaikenlaista: hakua, agilitya, tokoa ja paimennusta. Kaikessa Piiku yrittää parhaansa. Se rakastaa ihmisiä ja toimi ikäisekseen upeasti hakutreeneissäkin, isänsä jalanjäljissä. Se lopulta risteili hämärässä metsässä luotani maalimiehille löytäen kaikki kuusi ukkoa. Se oppii nopeasti ja on silmin nähden innostunut uuden oppimisesta. Se esimerkiksi oppi irtorullaan liittyvän ketjun vain muutamalla toistolla. Agilityssä se irtoaa hienosti ja sillä on suhteellisen hyvä estefocus. Ketteryyttä sillä saisi olla enemmän, joskin se on pennusta  asti rakastanut tasapainoilua epävakailla alustoilla ja keinu olikin sen ensimmäisiä oppimia esteitä. Nopeat käännökset ja ohjaajan lukutaito ovat kehittyneet iän myötä. Toko tuli mukaan vahingossa haun myötä ja se oppi nopeasti alokasluokan liikkeet. Vain pitkät seuraamispätkät aiheuttavat vielä päänvaivaa. Tokossa Piiku haukkuu helposti turhautuessaan, mutta ei koskaan töitä tehdessä. Paimenessa Piiku rauhoittaa upeasti innokasta olemustaan ja työskentelee lempeän vaativasti. Se läpäisi paimennustaipumustestin kirkkaasti ja tuomarin kehuin. Olemme tehneet omaksi iloksi myös esineen etsintää ja pk-jälkeä. Kaikkea mikä väsyttäisi Piikun loputtoman energian! 

Piiku on erittäin sosiaalinen ja kiltti. Se välttelee viimeiseen asti konflikteja ja sillä onkin paljon erirotuisia kavereita. Piikun luonteen vuoksi se on helppo, luottokaveri kaikkialla. Rakastaa matkustelua eikä ole koskaan voinut huonosti autossa. Kaikkiruokainen ja teräsvatsainen. Lampaanpapanat, kissan kakka ja muut ihanat herkut menevät. Piiku ei ole saalisviettinen mutta rakastaa hyviä hajuja. Ja nimenomaan kieriä niissä. Metsässä se jolkottelee edelläni ja hyppelee kaikille kiville ihan silkasta kiipeilyn riemusta. Riistaviettiä sillä ei ole, peurojen perään ei lähde kiellon jälkeen. Ei koskaan häviä näköpiiristä. Piiku on pienenä uinut lähinnä vahingossa, mutta tykkää kyllä kahlailla rannassa ja ruuan perässä tulee nykyään myös uimaan.

Piiku on luustoltaan terve, mutta muutenkin. Sen kanssa ei ole tarvinnut käydä lääkärissä kuin rokotuksilla. Luusto on keskivahva, kulmaukset tasapainoiset. Piikun säkä on 53,5cm ja paino noin 20kg. Rintakehän muoto on mielestäni oikea, joskin aika syvä. Piikun korvat ovat ulkoisesti sen suurin vaje, korvat ovat kevyet ja höröasennossa. Ne ovat myös kooltaan pienehköt. Toisaalta sisaruksilla on eräitä isoimpia korvia, joita olen nähnyt rodussa :D. Sileäkarvaisen collien korvat kuuluvat olla isommat ja oikein taittuneet. Matalalla kannettu häntä on ihanan paksu ja pitkä. Toinen “virhe” Piikun ulkonäössä on sen melkoisen järkyttävät käpälät, jotka ovat avoimet ja varpaat ns. Löysät. Tämä on kuitenkin vain esteettinen haitta.

Piiku palkkaantuu parhaiten ruualla, mutta pitää myös taisteluleikeistä. Sosiaalinen palkka on sille myös todella tärkeää ja Piikun motivaatiota ei ole koskaan tarvinnut juurikaan rakentaa. Se rakastaa tehdä ihmiselle sinnikkäästi töitä. Pentuna se ei haukkunut koskaan, mutta vanhemmiten sille on kehittynyt halu puolustaa pihaa. Ei tosin ole siinäkään mitenkään aggressiivinen, haukkuu lähinnä ilmoittaakseen tulijasta, on se sitten ihminen tai orava. Kotona Piiku mölisee ja örisee jonkun verran, eli pitää siis omasta äänestään. Treeneissä haukkuu omaa vuoroaan odotellessa, mutta töitä tehdessään on aina hiljaa keskittyen. Piiku ei ilmennä terävyyttä missään tilanteessa, vaan on omaan silmään tasapainoinen ja järkevä vilkkaudestaan huolimatta. Sillä ei ole myöskään resurssiaggressiivisuutta ja luopuu luista ja leluista ennemmin kuin alkaa taistella niistä. Erittäin koirasosiaalinen ja kiltti kaikille.

Ainoa negatiivinen piirre Piikussa on ollut sen sisällä ilmenevä levottomuus. Varsinkin nuorempana sen oli vaikeaa asettua aloilleen. Asiaa on helpottanut huomattavasti pikkusiskojen saapuminen perheeseen, mutta silti: Piiku on meidän perheessä se perinteinen bordercollie Likan ollessa aika rauhallinen kotioloissa. Jos ei olla touhuttu pariin päivään mitään, se kyllä näkyy energisen koiran olemuksessa. Sisätiloissa Piiku on myös itsenäinen, ei viihdy juuri sylissä vaikka muuten onkin kainaloinen. Sillä on hauskoja omia tottumuksia: jos makkarin ovi on auki ja sängyssäkin saisi kanssani olla, se hakeutuu usein olohuoneen sohvalle tai pesuhuoneeseen, missä tykkää nukkua lattialämmitetyillä kaakeleilla. 😀 Se myös iltaruuan syötyään menee itse pesuhuoneeseen, sillä siellä se nukkuu yönsä (vaikka voisi olla missä tahansa muualla). Joskus se ilmestyy sieltä hämmentyneenä olohuoneeseen, että ettekö te muut ole vieläkään menneet nukkumaan?

Piiku on tasapainoisin collie, jonka olen koskaan omistanut. Se on colliemaiseen tapaan herkkä omaksumaan muiden tunnetiloja, mutta sillä ei ole ilmennyt harrastuksissa tai arjessa ilmenevää herkkyyttä tai pelokkuuksia. Toivon tulevien pentujen perivän Piikun vilkkaan, innokkaan ja työskentelyhaluisen luonteen. Ulkoisesti toivon pentujen myös perivän äitinsä rungon ja tasapainoisen olemuksen. Sosiaalisuus ja avoimuus ovat myös hakemiani piirteitä.

Pentueen isä Koda

HK2 BH TK2 RTK2 PAIM1 ERI Glenoak Enlightened,

Pitkäkarvainen collieuros

 • s. 29.06.2015
 • Kasv. Glenoak Collies, Saksa http://www.glenoak-collies.de/
 • Om. Kiira Käyhkö
 • Silmät: Cea-vapaa
 • Lonkat A/A
 • Kyynärpäät: 0/0
 • Selkä: VA0, LTV1
 • Missikisat: VSP SERT
 • Paimennus: kilpailee kakkosluokassa
 • Haku: HK2
 • Rallitoko: RTK2 kilpailee voittajaluokassa
 • Toko: VOI1 oikeus kisata EVL
 • Luonnetesti: 131 +++, Helsinki, 16.9.2017, Auli Kiminki ja Pirjo Ojala-Laine
 • USA linjainen
 • Sukutaulu SKL koiranetissä
 • Seuraa Kodaa Instassa!

Kodan omistaa aktiivinen koiraharrastaja Kiira Käyhkö, joka ei pitkäkarvaisten collieittensa kanssa ole tuntematon nimi kenellekään collieharrastajalle. Kiira harrastaa tavoitteellisesti niin Kodan kuin sen pojan Kelmin kanssa hakua, tokoa, rallitokoa, vepeä ja paimennusta. Sitä seuratessa tulee helposti itselle hiki! 😀 Kiira kertoo Kodasta lisää:

Kuva: Noora Hirvonen

”Koda on erittäin avoin ja aktiivinen jenkkilinjainen tuontiuros. Aktiivisesta luonteesta huolimatta osaa myös rauhoittua. Hyvähermoinen. Täysin ääni- ja alustavarma. Koda on iso, maskuliininen uros vahvalla luustolla. Kaikki hampaat. Näyttelyistä viisi sertiä neljästä maasta.

Koda on reipas harrastuskaveri, joka nauttii yhdessä tekemisestä ja jolta löytyy taisteluhalua, saalisviettiä ja moottoria. Treenatessa varsin keskittymiskykyinen ja hiljainen. Koda palkkautuu treenatessa hyvin sekä lelulla että ruoalla. Kodan kanssa harrastetaan tavoitteellisesti pk-hakua (HK1), tokoa (VOI1), rally-tokoa (VOIHYV), paimennusta (PAIM1-ERI, PAIM2-H) ja vesipelastusta. Koda ei arastele tai pelkää turhia, se on alusta- ja äänivarma. Hyvin ihmisrakas.

Lonkkien ja kyynärien lisäksi selkä virallisesti terveystutkittu tuloksin: LTV1, VA0, SP0 ja polvet: 0/0. Lisäksi geenitestattu tuloksin: DM N/N, MDR1 N/MDR1.

Koda hakum.etsässä

Kodalla on jälkeläisnäyttöä kahden pentueen verran. Ensimmäisen pentueen 3-vuotiailla jälkeläisillä on harvinaisen monipuolisesti harrastustuloksia (haku, jälki, etsintä, rally-toko, toko, paimennus, vesipelastus, vetohiihto ja näyttelyt). Aikuisista jälkeläisistä 4/6 koiraa on luustokuvattu, kaikki terveitä.”

Harrastustavoitteet Kodan kanssa ovat ensisijaisesti pk-puolella ja tokossa. Sittemmin mukaan ovat tulleet myös vepe ja paimennus, ja kropan tasapainon vuoksi myös rally-toko.”

PENTUEESTA YLEISESTI:

Olen erittäin iloinen ja ylpeä, että Piikun sulhaseksi löytyi näin tekevän- ja kivanoloinen uros! Tarkkasilmäiset huomaavat, että uros-suunnitelmat ovat vaihtuneet pojasta sen isään. Kävin katsomassa molempia poikia ensimmäisen kerran maaliskuussa 2021 ja molemmat osoittautuivat todella kivoiksi koiriksi. Koda on aavistuksen isompi kuin poikansa Kelmi, mutta molemmat ovat tekeviä harrastuskoiria. Vaihdoin urosta, koska toivoin Piikun sulholle olemassa olevaa jälkeläisnäyttöä ensimmäiseen pentueeseen. Piiku on ensi kesänä jo 3,5vuoden ikäinen ja haluan varmistaa, että pentuja todella olisi tulossa. Lisäksi Kelmin äidin puolen sukulaisia on jo käytetty useassa pitkäkarva/sileäkarvayhdistelmässä (mm. kotona asuva Lotta) kun taas Kodan USA suku on nahkapuolella ihan uutta. Myös Piikun vilkasta luonnetta pyrin tällä yhdistelmällä tasapainottamaan.

Terveydellisenä riskinä tässä yhdistelmässä on molempien vanhempien LTV1 selkätulos, mikä mietitytti minua pitkään. Molempien muutos on lievä eikä se ole aiheuttanut niille ongelmia arjessa tai harrastuksissa. Selkätutkimuksia ei virallisesti vielä vaadita rekisteröintiin collieilta, joten populaatiotasolla käytetään myös paljon kuvaamattomia koiria. Samoin on ulkomailla. Otan siis tässä yhdistelmässä tietoisen riskin, mutta mielestäni Kodan erilaisen suvun ja luonteen kannalta se on sen arvoinen. Tiedossa ei ole suvussa selkäongelmia, mutta kuten mainittua, tutkittuja koiria on molempien vanhempien taustoissa vähän. Myös Kodan tutkitut jälkeläiset ovat olleet terveitä.

Pennuista odotetaan energisiä, sosiaalisia ja tasapainoisia harrastuskoiranalkuja moneen menoon. Myyn pennut vain aidosti koiran kanssa harrastamisesta kiinnostuneille ihmisille. Pennut rekisteröidään karvanlaadun mukaan, silmäpeilataan, madotetaan ja sosiaalistetaan erilaisiin ihmisiin, kissoihin, kanoihin ja muihin koiriin. Lisätietoa pentueen hoidosta ja ajasta täällä meillä on tulossa laajempi teksti myöhemmin.

TÄLLÄ HETKELLÄ EN OTA ENEMPÄÄ ALUSTAVIA VARAUKSIA!

Pentueen sukutaulu Koiranetissä

_____________________

Joitakin kuvia vauhtikaksikosta (Lisää löytyy galleriasta):