Ostajalle

Hanna ja tehotytöt kesällä 2022

Hienoa, että olet kiinnostunut omasta Lifedream-pennusta! Sananen ensin lisää minusta: olen sileäkarvaisten collieiden kasvattaja Salosta. Olen kasvattanut collieita vuodesta 2004 ja pentueita on tullut 15. Kokemusta rodusta on jo yli 20 vuoden ajalta. Toiveena on jatkossa toimia myös pitkäkarvaisten collieiden kasvattajana. Viimeiset yli 10 vuotta olen opiskellut enemmän koiran käyttäytymistä ja sitä kautta ajatukseni sekä periaatteeni ovat melkoisesti muuttuneet vuosien aikana. Olen osallistunut useille genetiikkaa ja käyttäytymistä koskeville luennoille ja seminaareille. Toimin myös aikanaan aktiivisesti Suomen Collieyhdistyksen jalostustoimikunnassa ja Suomen Kennelliiton tulevaisuustoimikunnassa. Sydäntäni lähellä on koiran käyttäytymisen ohella monimuotoisuus ja elinvoimaisuus, johon tulisi mielestäni kasvattajienkin enemmän kiinnittää huomiota. Viimeisin pentueeni on syntynyt 2014 ja tämän jälkeen halusin pitää tauon koiraharrastuksista.

Lifedream-pennuista

Jokainen pentueeni on tarkkaan harkittu ja suunniteltu. En teetä pentuetta, jollen toivo saavani siitä jotakin eteenpäin ja olenkin niitä ihmisiä, jotka viettävät suuren osan ajasta suunnittelupöydän ääressä. Joskus kaikki ei mene nappiin ja sitä varten minulla on takataskussa läjä varasuunnitelmia. Pentueella tulisi olla sopivan tasainen “aura” ja tällä tarkoitan sukupolvien yli vievää kriittistä tarkastelua. Uskon, etteivät netistä luetut lyhyet kirjalliset tulokset kerro kuin murto-osan koirasta  ja siksi yksi tärkeimmistä kriteereistäni onkin, että tuntisin sukutaulun koiria mahdollisimman monia henkilökohtaisesti, mutta valitettavasti ainahan tämä ei ole mahdollista. Tarkoituksenani on kuitenkin kasvattaa koiria ns. tiimiperiaatteella, jolloin mahdollisimman moni jalostukseen käyttämäni koira olisi minulle tuttu jo entuudestaan.

60304_154896857863994_120293_n
Kasvattajan kätösissä alusta asti

Huoleni sileäkarvaisissa collieissa on pieni geenipooli ja sen aiheuttamat ongelmat. Vaikka rotu on suhteellisen terve, meillä esiintyy mm. steriilejä uroksia, pieniä pentueita ja pentukuolemia. Olen hakenut ulkomailta uutta verta omaan jalostukseen: kaksi urostani ovat olleet puoli jenkkejä ja minulla on myös Ruotsin tuontinarttu yhtenä kantanarttuna. Valitettavasti Euroopassa ja jopa Australiassa saakka sk.collieiden kanta on aikalailla samaa: laadukkaan tason myötä suomalaisia koiria on viety jalostuskäyttöön ulkomaille runsaasti. Vain jenkeistä löytyy aivan uutta verta, mutta koirien rakenteellinen ja terveydellinen taso on siellä hyvin vaihteleva, eikä luotettavan tutkimustiedon saaminen ole helppoa.

Pienen geenipoolin myötä myös muut ongelmat voivat populaatiossa kasaantua aiheuttaen mm. erilaisia autoimmuuni- ja hermostosairauksia tai allergioita. Tavoitteeni on kasvattaa elinvoimaisia, terveitä, hyväluonteisia ja oikein rakentuneita collieita, jotka olisivat ilo omistajilleen ja toimisivat niin perheissä kuin harrastuskentilläkin. Kasvattajana yritän välttää paljon käytettyjä sukuja, mutta pienessä rodussa se on vaikeaa. Yritän myös tarjota muille kasvattajille käyttöön hieman erilaisia uroksia. Uusia uroksia etsiessäni törmään jatkuvasti samoihin koiriin. Kanta on pieni ja viimeistään 5-6 polvessa samat koirat tulevat kaikkien takaa. Koen suurta intohimoa collieta kohtaan ja kannan samalla aitoa huolta rotuni tulevaisuudesta 10 tai vaikkapa 50 vuoden päästä.

Minulle tärkeitä seikkoja yhdistelmää suunnitellessa on koirien terveyden lisäksi myös työskentelyominaisuudet ja arjen mahdolliset ongelmat. Ensisijaisesti etsin jokaisesta yhdistelmästä itselleni hyvää elämänkumppania ja harrastuskoiraa. Vaikka jokaisen pentueen teetän itselleni, yritän silti pitää laaja-alaisen näkemyksen rodussa myös populaatiotasolla. Yritän tehdä yhdistelmiä, jotka suvultaan hiukan poikkeaisivat valtavirrasta kuitenkin säilyttäen toivomani tyypin koirissa. Näistä ja monista muista syistä johtuen yritän pitää kasvatustyöni pienimuotoisena. Haluan säilyttää kasvatustyöni tiimin sisällä, joten lähtökohtaisesti kaikki jalostuskoirani asuvat joko meillä tai ystävilläni. Treenaamme ja vietämme muutenkin paljon aikaa yhdessä, joten pyrin tuntemaan koirat hyvin.

fb_img_1546634580449
Lifedream Up N’ Coming ”Uuno”

Pentuni syntyvät työhuoneeseen rakentamassani pentulaatikossa. Siellä niillä ja emolla on rauhallinen oma huone, jossa itsekin vietän paljon aikaa työskennellessäni tietokoneella. Noin neljän viikon iässä pennut siirtyvät isoon olohuoneeseen, missä ne tottuvat laumamme ääniin, kissoihin ja vieraileviin ihmisiin. Minulle on tärkeää, että pennuilla on paljon tilaa liikkua ja oleskella. Kasvettuaan pennut saavat valvotusti juoksennella koko puolen hehtaarin aidatulla tontilla ja tutustua tilan muuhun elämään. Pentuni luovutetaan pentuekohtaisesti aikaisintaan 7-8 viikon iässä. Lue lisää ajatuksiani koiran kasvatuksesta.

Millaiselle ihmiselle?

Etsin pennuille aidosti rodusta kiinnostuneita ja aktiivisia ihmisiä, jotka ymmärtävät ylläkertomani jalostusperiaatteet.  Uskon, että collie nauttii yhdessä tekemisestä ja ihmiselle työskentelystä. Ilman tätä mahdollisuutta sen elämä ei ole aivan niin tyydyttävää. Tästä syystä myyn pentuni vain ihmisille, joilla on aitoa kiinnostusta koiraharrastusta ja koulutusta kohtaan. Harrastan itse koirieni kanssa mm. agilitya, tokoa, hakua, paimennusta ja näyttelyitä. Minulle on tärkeää pyrkiä kokonaisvaltaiseen jalostukseen ylläpitämällä rodulle ominaisia piirteitä liittyvät ne sitten luonteeseen, rakenteeseen tai terveyteen. Tästä syystä haluan tietää miten koira omaksuu uusia asioita, sen vilkkausasteesta ja keskittymiskyvystä, työskentelyhalukkuudesta ja uteliaisuudesta, millainen sen suhde omistajaan on, tavasta leikkiä ja arkielämän ongelmista kuten mahdollisesta ääniherkkyydestä tai allergioista. Tulevia pentusuunnitelmia varten nämä kaikki ovat minulle tärkeitä seikkoja koirassasi, vaikkei omistamaasi kasvattiani käytettäisikään jatkojalostukseen. Lisäksi toivon, että koirille tehtäisiin tarvittavat PEVISA-tutkimukset (vähintään silmät & lonkat ja kyynärät) noin vuoden iässä. Lue lisää toimintaperiaatteistani.

Minulleko sijoituskoira?

Kasvattajat eivät aina voi pitää kaikkia pentuja kotona, eivätkä edes jokaisesta pentueesta yhtä. Tällöin kasvattaja voi tarjota pentua sijoitukseen. Tämä tarkoittaa, että pentu muuttaa asumaan muualle, kasvattajan säilyessä koiran virallisena omistajana ja uuden kodin ollessa haltijoita. Tämä vaatii ehdotonta luottamusta ja yhteisymmärrystä kasvattajan ja haltijan välillä. Molemmilla osapuolilla on oikeuksia ja vastuita, joista tulee huolehtia. Kennelliitolla on erillinen sopimus sijoitukselle, ja siihen kannattaa perehtyä tarkasti. Samoin kannattaa miettiä onko varmasti valmis antamaan koiran kasvattajan luokse tekemään ja hoitamaan pentuja, kun aika koittaa. Etsin jatkuvasti yhteistyöstä kiinnostuneita perheitä kasvateilleni. Parasta on, kun suhde pennun haltijoihin tiivistyy ystävyydeksi, joka kestää vuosia. Sijoituskodin haltijalta toivon aitoa kiinnostusta koiraharrastuksiin.

Kiinnostuitko?

Mikäli olet kiinnostunut Lifedream-pennusta voit kirjoittaa esittelyn itsestäsi sähköpostitse info@lifedream.blog . Kerrothan ainakin seuraavat asiat:

  • Millainen koti sinulla olisi tarjota
  • Mistä harrastuksista olet kiinnostunut
  • Mitä toivot pennulta
  • Koirataustasi

Katso vielä nämä pikalinkit:

IMG_20180824_093311_311

Lifedream Colliet on vuosittainen WWF:n ja Suomen Opaskoirayhdistyksen tukija. 

Mukana menossa:

Jäsenyydet (2022)

  • Suomen Kennelliitto ry
  • Suomen koirankasvattajat ry
  • Suomen Collieyhdistys ry
  • Suomen bordercolliet ja australiankelpiet ry
  • Salon palveluskoiraharrastajat