Lotta

FI JMVA PAIM-T Twilight Moon Unique Unifying

Sileäkarvainen collie narttu

Lotta 2v. Kuva Suvi Lehto

Olin varovaisesti pohtinut toisen kantanartun hankintaa Piikun lisäksi, mutta ihan suoraviivainen ei Lotan saapuminen taloon silti ollut. Oma koiramäärä ja ajankäyttö harrastuksia ajatellen mietitytti paljon, mutta kun näin tulevan pentueen tiedot, päätin silti kokeilla onneani. Yhdistelmä oli jälleen sileäkarvaisen ja pitkäkarvaisen collien yhdistelmä, joka toivon mukaan tuo populaatioomme lisää uutta verta ja työskentelyominaisuuksia. En kerta kaikkiaan voinut ohittaa sitä. Lisäksi ihastutti oman urokseni Bilbon löytyminen isän taustoista. Lotan kanssa treenataan tavoitteellisesti agilitya ja tokoa, vähän löysemmin paimennusta, hakua sekä jälkeä.

Kuva: Suvi Lehto

Vanhemmista: Lotan vanhemmat ovat sileäkarvainen Vertti sekä pitkäkarvainen collienarttu Cora. Vertti on minulle tuttu koira ainakin paperilla, onhan se oman urokseni pojan poika ja myös naapurissa asuvan Unton (Diamondfox Amazing Hawk) isä. Vertillä on mukavasti sisukkuutta harrastuksissa, käyttää kroppaansa ja on motivoitavissa vahvasti myös lelulla. Omistaja Katja onkin tehnyt sen kanssa paljon erilaisia juttuja: kisannut haussa avoimessa luokassa (HK1), jäljellä, tokossa, valjakkohiihdossa ja ensimmäisenä sileäkarvaisena colliena Vertti on suorittanut myös vesipelastuksen soveltuvuuskokeen. Vertti on terve, kaikki ruokainen, hyvä vatsainen, aktiivinen uros. Tykkää käyttää kroppaansa ja palkkautuu parhaiten lelulla. Helppo motivoida, aina valmis treeneihin, osaa kuitenkin kotona rauhoittua. Vertti on hyvin monipuolinen ja sosiaalinen mies, joka hurmaa jo olemuksellaan. Vauhtia tältä mieheltä ei puutu, koski sitten asia mitä tahansa. Vertin suvussa on Bilbon tuomaa Usa-taustaa sekä suomalaisia vanhoja sukuja.

Lotan äiti säväytti myös. Cora on pitkäkarvainen collie, joka on äärettömän sosiaalinen, löytyy hyvin taistelu ja saalisviettiä, ei reagoi ääniin, tulee toimeen kaikkien kanssa. Cora on nimensä veroinen. Kotona ja eri paikoissa lunki kaveri, mutta sitten kun alkaa tekemään niin sata lasissa mukana (oli laji sitten mikä vaan). Cora niukkaturkkinen narttu, joka on todella ahne. Palkkautuu hyvin myös sosiaalisesti ja pelkästään jo siitä, että pääsee tekemään ihmisen kanssa eri asioita. Tiia on kilpaillut sen kanssa rallytokossa, josta se on valioitunut. Lisäksi se kilpailee agilityssä kolmannessa luokassa, syttyy hypyille luontaisesti, kääntyy ketterästi ja tulee hyvin ohjaukseen. Se on suorittanut myös hyväksytysti BH-testin (käyttäytymiskoe) sekä paimennuksen taipumustestin. Tokossa sillä on oikeus kilpailla voittajaluokassa. Coralla on muutama pentue jälkeläisnäyttöä. Coran suvusta äidin puolelta löytyy hyvin monipuolisia koiria eri harrastusrintamilla. Isän puoli on Usa taustainen.

Luonteesta: Vielä on hieman aikaista sanoa Lotan luonteesta mitään, mutta se tuntuu samaan aikaan rohkealta, mutta myös nöyrältä pennulta. Uuteen kotiin se on tutustunut nopeasti. Isosiskot ovat olleet hämmentyneitä uudesta kaverista, joka pienestä koostaan huolimatta nappaa lelun suuhunsa ja komentaakin välillä. Varsinkin Likka tuntuu olevan varsin innoissaan ja odottavan, että kaveri vähän kasvaisi! Ajan kanssa näistä kolmesta on tullut todella hyvät ystävät ja Lotta saa aina seurakseen jomman kumman isosiskon, jonka kanssa leikkiä. Lotan kanssa on tarkoitus keskittyä agilityyn, mutta treenaamme myös tokoa ja paimennusta. Omaksi iloksi opetan sille toki myös jäljen ja haun perusteet, vaikka tuskin kerkiämme PK-puolelle kisaamaan, aika näyttää!

Kuva Petra Strübing

Lotta on pentueen ainoa sileäkarvainen narttu, joten olen erittäin kiitollinen, että Tiia halusi sijoittaa sen minulle. Kiitos suuresta luottamuksesta!! Lotta on saanut nimensä maaliskuussa 100 vuotta täyttäneen Suomen Lotta järjestön mukaan. Toivon siitä ahkeraa Pikku-Lottaa meidän perheeseen. ❤

Kesällä 2022

Lotta 4kk: Lotta on osoittautunut varsin pirtsakaksi tapaukseksi! Se syttyy leluun täysillä ja treenatessamme palkkaan sitä lähes täysin vain lelulla. Tästä syystä tokon treenaus on vähän jäänyt, mutta tätä parannetaan etsimällä parempia nameja! Lotta pelkäsi alkuun kiikkeriä pintoja, mutta on parantunut paljon fysiikan kehittymisen myötä. Lähes silmin nähtävä ero on sen liikkumisessa nyt kun olemme käyneet metsässä lenkeillä ja treenanneet heiluvia alustoja, kuten pentukeinua. Jos Lotta ei olekaan kova tyttö kiipeilemään, se on hyppimään! Jo 2kk ikäisenä se hyppi sohvalle ja sänkyyn ja ponnistusvoima onkin melkoinen. Tämä tekee siitä jotenkin vanhemman oloisen kuin se onkaan. Lotta rakastaa myös puremista, ja olen saanut olla sen kanssa varovainen, ettei homma lähde ihan lapasesta. Samaan aikaan se on maltillinen ja sosiaalisesti neuvokas ipana, joka ei haasta vanhempiaan turhaan ja väistää. Ainoastaan ruuan suhteen se saattaa lämmetä, mutta tämäkin on vältetty pitämällä ruokailutilanteet mahdollisimman rauhallisina. Lotta rakastaa kaikkia koiria ja sillä onkin paljon eri-ikäisiä ystäviä. Lotta on oppinut jo uimaan ja seuraa Likkaa syvällekin rannasta. Ihan selkeästi geneettinen ominaisuus. Piikusta ja Likasta poiketen Lotassa on annos enemmän terävyyttä, mutta se on silti varsin muokattavissa tunnetilojen käsittelyllä. Oikeastaan ainoa löytämäni miinus Lotassa on sen autossa kokema huonovointisuus. Oksentelu on onneksi loppunut, mutta se kuolaa edelleen paljon. Onneksi se palautuu autoilusta nopeasti ja syö ja leikkii normaalisti. Vielä ei ole esiintynyt myöskään pakoilua tilanteeseen liittyen. Harrastuskoirana sen luonne tuntuu erittäin lupaavalta. Harrastamme agilityn lisäksi tokoa, hakua ja jälkeä. Kaikessa se on erittäin reipas ja nopea oppimaan.

Lotta 10kk: Lotta on meidän perheen marakattivemmelsääri! Iso tyttö, jolla ei ole vielä tullut ensimmäistä juoksuakaan. Vähän teini tällä hetkellä, joskus korvat unohtuu 😀 Lotta RAKASTAA isolla R:llä ja vieraat juhlitaan ulinalla, ujelluksella ja kujerruksella valtavan fyysisen rakastamisen kera. Vaikuttaa siltä, että Lotta kokee näissä tilanteissa melkein fyysistä kipua, niin onnellinen se on. Lotta on luonteensa puolesta usein se, joka valloittaa puolelleen ihan kaikki. Ulkonäöltään se on vielä pelkkää säärtä ja kroppaa, mutta siitä on kasvamassa todella kaunis rotunsa edustaja. Lotalla on kaunis ilme. Harrastuksissa Lotalla on poweria ja se rakastaa juosta lelun kanssa ympäri kenttää. Palkkautuu hyvin lelulla, mutta myös ruualla. Harrastan sen kanssa tavoitteellisesti agilitya, tokoa ja paimennusta. Hakua ja jälkeä tehdään oman mielenkiinnon ja koiran valtavan ihmisrakkauden vuoksi. Lotta rakastaa piiloleikkejä ja on nykyään hyvin hallinnassa, osaa siis myös luopua maalimiehestä ihan hyvin. Työskentely keskilinjalla paranee koko ajan. Agilityssä Lotta on vielä nuori eikä sen kanssa olla treenattu kuin pentujuttuja. Selkeästi sen pitkärakenteinen kroppa aiheuttaa vähän kehonhallintaongelmia, mutta kyllä se sieltä tulee. Autolla matkustaminen sujuu jo ongelmitta ja Lotan kanssa on helppo autoilla pitkiäkin matkoja. Lotalla on aina joku jekkumielessä kuten nenän tunkeminen mamman sukkaan. Pimun kanssa Lotta on osoittautunut erittäin kiltiksi isosiskoksi.

Lotta 1v ja 5kk: loputon määrä touhua ja rakkautta! Lotta on edelleen melkoinen hessuhopo😂 sen kanssa ei tule tylsää, sillä se kyllä kertoo jos kokee elämänsä tylsäksi. Rakastaa edelleen tunkea nokkansa joka paikkaan. Kirjaimellisesti. Sillä ja Pimulla on todella ihana suhde, varsinkin eron jälkeen leikit ovat olleet molemmilla täynnä Onnea siitä, että paras kaveri on läsnä. Lotta on kaikkiruokainen ja palkkautuu parhaiten lelulla, rakastaa rallattaa lelujensa kanssa ympäri kenttää. Ruokakin sopii palkaksi, varsinkin jos on nakki tai lihapulla. Ei alusta-tai ääniherkkyyksiä. Sopeutuu uuteen paikkaan nopeasti ja tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa, ainakin nuorempien ja kilttien koirien. Oppii nopeasti ja keskittyy hyvin. Hakumetsällä opettelee irtorullan kanssa ilmaisua ja metsäjäljellä sujuu jo keppien ilmaisu. Paimentamassa opetellaan esikokeen tehtäviä ja agilityssa kontaktiesteitä ja estevarmuutta kepeillä. Rallytokoa treenaamme myös. Lotalla on täysi purenta ja se on ollut terve, joskin sen juoksun jälkeiset valeraskausoireet aiheuttivat vähän harmaita hiuksia. Maha ei ole ollut sekaisin, ruokaa voi vaihtaa nopeallakin aikataululla. Ei myöskään stressaa mahalla. Ei riistaviettiä, joskin juoksee kyllä Likan perässä innoissaan kauemmaksi, mutta tulee myös nopeasti takaisin. Lotta rakastaa ihmisiä ja etenkin lapsia. 💗