Pimu

FI JMVA HEJV-22 PMJV-22 JV-22 Diamondfox Challenger

Sileäkarvainen collie narttu

Pimu on nimensä veroinen. Kiipesi syliini ja haastoi kaikki periaatteeni. Eipä siihen sitten ole muuta lisättävää 😀

Ystäväni Sari otti minuun yhteyttä syksyllä ja mainitsi haluavansa hankkia sileäkarvaisen collien keskikokoisten villakoirapoikiensa kaveriksi. Niinpä parin mutkan kautta päädyin soittamaan Päiville hänelle syntyvästä Vivianin tulevasta pentueesta. Päivin kanssa meillä on ollut läheiset välit siitä lähtien kun ystäväni Maijun kanssa hommattiin tiimiin Unto, Vivianin ensimmäisestä pentueesta ja nyt tuntuikin varsin luontevalta olla jälleen kyselemässä häneltä pentua. Yhdistelmä oli juuri sitä mitä Sari kaipasi: ulkonäköä ja toimintaa. Lähdimme katsomaan pentuja niiden ollessa neljän viikon ikäisiä ja siellä pentulaatikkossa kävi sitten se perinteinen, Pimu juoksi syliin ja jäi siihen.

Päinvastoin kuin Piikun ja Lotan kohdalla, jotka tulivat minulle tarkan suunnittelun jälkeen ja yhdistelmä edellä, Pimu on täysi villikortti. Voi toki olla, että ehkäpä joka laumassa täytyy olla se yksi yllätystekijä ;). Pohdimme asiaa Päivin kanssa yhdessä kolmisen viikkoa. Yhteisomistajuus tuntui molemmista luonnolliselle ja sopivalle ja lopulta 30.1.22 lähdin Sarin mukaan hakemaan Elmoa ajatuksella, että samalla matkalla myös Pimu saapuisi kotiin. Pimun suvussa on paljon koiria, joita olen yrittänyt tarkoituksella välttää – ei siksi, että niissä olisi jotakin vikaa – vaan siksi, että ne ovat rodun kannassa niin käytettyjä. Toisaalta niistä myös tiedetään paljon ja koenkin, että olen rakentamassa Pimun, sen velipuolen Unton ja täysveljen Elmon myötä vahvaa perustaa tulevalle kasvatustyölle, jossa tärkeä funktio on koirien ja niiden sukujen omakohtainen tunteminen niin sivu- kuin syvyyssuunnassa.

Pimu erikoisnäyttelyssä 2022 kuva Linda Toivonen

Vanhemmista: Vivian on myös tiimin oman Unton emä, joten olen seurannut sen pentuja pitkään. Unto on erittäin mukavan oloinen uros, jolla on draivia tekemiseen, mutta on samalla myös kiltti ja tasapainoisen rauhallinen tapaus. Myös muut Vivianin aikaisemmat pennut ovat olleet terveitä ja kivoja harrastuskoiria. Päivin linjat ovat elinvoimaisia ja Vivianillakin on hyvät emon vaistot ja maidontuotanto. Siis narttu, jollaisesta jokainen kasvattaja haaveilee. Päivi kertoo Vivianista näin: ”tätä neitiä voisi kuvailla sanoilla valpas partiolainen, joka on aina valmis töihin. Itse tykkään Vivianin kuuliaisuudesta ja siitä kuinka helppo sitä on kouluttaa mm. se oppii nopeasti, hyvä keskittymiskyky, ottaa luontaisesti todella hyvin katsekontaktia ja ei kerää turhia kierroksia muiden treenatessa kentällä omaa vuoroa odottaessa. Esim. agilityssä palkkaan namilla, leluilla ja sosiaalisella palkalla. Vivian tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa ja rakastaa ihmisiä/lapsia. Se on helppo koira arjessa, treeneissä ja reissuissa. Harrastukset Vivianin kanssa on vasta alkutekijöissä ja mm. alkeiskurssit on käytynä Rally-Tokosta, Tokosta, agilitystä, NoseWorkista ja kesän aikana myös BH -kurssi. Suurin osa Vivianin sisaruksista harrastaa jotakin koiraharrastuslajia NoseWorkista porojen paimennukseen. Neiti on kaikki ruokainen ja mukavan ahne. Se on pysynyt terveenä ja lääkärissä on käyty pääasiassa perusrokotuksilla.”

Pimun isä on Nacho, jolle tämä on toinen pentue. Nacho on suurikokoinen, elämäniloinen ja energinen uros. Sen omistaa peräti kolme ihmistä, mutta asuu Karoliinan luonna Mikkelissä. Hänen kanssaan ovat harrastaneet näyttelyitä hyvällä menestyksellä Suomessa, Tsekissä, Virossa ja Ruotsissa (kansainvälisen muotovalion arvo odottaa vahvistusta), ja aloittelevat harrastusuraa agilityssä ja rallytokossa. Myös valjakkohiihtoa Nachon kanssa on kokeiltu ja se vetääkin mielellään perässään hiihtäjää. Ääni- tai alusta-arkuutta ei Nacholla ole, vaan hän on utelias ja rohkea uusia asioita kohtaan. Ihmisiä hän tervehtii iloisesti ja äänekkäästi, lapset ottaa huomioon hyvin. Mahan kanssa ei ole ollut ongelmia, ja Nacho palkkautuu hyvin ruualla. Kaikessa on kuulemma sata lasissa mukana, kunhan namia riittää 😀 Karoliinan mukaan Nacho on rohkea ja peloton persoona, joka ei vähästä hätkähdä, eikä ole kovin ohjaajapehmeä. Vaikuttaakin siltä, että Nacholla on vain kaksi vaihdetta: joko täysillä tai ei sitten ollenkaan. Nachon emän puolelta tulee agilitykoiria, joita olen seurannut jo pitkän aikaa, mm. emän täyssisko C.I.B FI MVA EE MVA FI AVA EE MVA SEJV14 Clingstones Me Myself And I sekä tytär FI AVA & AVA H Clingstones Ready or Not, jotka eivät agilitysta kiinnostuneelle nahkakansalle ole tuntemattomia nimiä.

Junioriluokassa Pimu voitti Messukeskuksessa neljä titteliä kolmessa päivässä.

Luonteesta: minua jännitti ajella katsomaan Pimua uudelleen, eihän minulla ollut kuin yksi kokemus siitä neliviikkoisena. Koko pentue oli eläväinen ja fyysisesti hyvin kehittynyt. Rohkean oloisia ja reippaita. 7 tunnin ajomatka kotiin sujui rauhallisesti eikä Pimu selkeästi ole pahoinvoivaa tyyppiä. Onneksi! Jo ensimmäisen illan aikana totesin, että Pimu on hurjan rohkean oloinen, ottaa fiksusti kontaktia isosiskoihin ja kissoihin, söi heti hyvällä ruokahalulla ja pissat tehdään jo hienosti lumihankeen. Yksi hauska piirre Pimussa on jo nyt tullut esiin: se on hirmuisen tarkkaavainen, kuuntelee ja katselee paljon ja silminnähden keskittyy näkemäänsä. Ulkona se liikkuu reippaasti lumihangessa hyppien ja pomppien. Ensimmäinen yö sujui hienosti ja tuttuun tapaan nukuin pennun kanssa lattialla. Pimu nukkui koko yön kaulakuopassani. Intuitioni pentulaatikossa oli selkeästi oikea tästä ipanasta ja olen todella kiitollinen Päiville siitä, että sain kotiin tämän tehopakkauksen!

Pimun kanssa on tarkoitus harrastaa tavoitteellisesti näyttelyitä ja agilitya, käyttää se vähintään paimennuksen taipumustestissä ja hioa taitoja tokoa sekä hakua ajatellen. Lisäksi opetellaan tuttuun tapaan metsäjälkeä ja esinetreeniä. Seuraan mielenkiinnolla myös Pimun veljeä, joka siis ystävälläni Sarilla ja osallistuu säännöllisesti järjestämiini tapahtumiin. Pimun sisaruksista moni on tavoitteellisesti ainakin näyttelyistä kiinnostuneissa kodeissa ja pari on muuttanut myös ulkomaille. Odotan mielenkiinnolla näkeväni millaisia kavereita näistä kasvaa!

Koska Pimu on yhteisomistuksessa Päivin kanssa, olemme sopineet, että se viettää aikaansa myös hänen luonaan. Päivi onkin intohimoinen näyttelyissä kävijä ja toivon Pimun pääsevän hänen kanssaan moniin seikkailuihin mukaan! Aika näyttää miten Pimu sopeutuu kahteen laumaan, se riippuu täysin sen luonteesta, mutta toisaalta tämä järjestely antaa minulle aikaa keskittyä myös vanhempiin tyttöihin ja niiden kanssa tavoitteellisesti treenaamiseen ja kisaamiseen.

Tuhannet, lämpimät kiitokset Päiville tästä tytöstä ja yhteistyön tiivistymisestä, tämä lupaava kuvio on vain odottanut tulemistaan, eikö vain 😉

Pimu 5kk: tätä tyttöä ei pysäytä mikään muu kuin hurja luonnon voima! Pimu on itsevarma, rohkea, aktiivinen, mutta ei liian vilkas tapaus, jolla on vahva halu miellyttää. Se rakastaa autoilua ja omaa mökkiään etupenkillä, jossa matkustaa nukkua rötköttäen. Harrastuksissa palkkautuu sekä ruualla että lelulla ja oppii nopeasti. On todella reipas vieraissa ympäristöissä, häntä tötteröllä ottaa tilan haltuun ihan missä vain. Tuppaa hieman haukkumaan odotellessa vuoroaan.

Kotona isosiskojen ainainen riesa 😅 omaa hieman omaa tahtoa ja haluaisi joskus omia minut ja sängynkin, mutta voiko sitä siitä syyttää kun itse olen pilannut sen hemmottelemalla 🤔 Pimu nimittäin nukkuu kanssani joka yö, vaikka isosiskot nukkuvat yleensä omassa huoneessaan 😜 tähän kiinnitän erityisesti huomiota tunnetilojen käsittelyn kautta. Pims myös haukkuu komentaen meitä kaikkia varsin usein ja ilmoittaa kyllä selkeästi, jos tuntee kokevansa vääryyttä missä tahansa muodossa. Pimu rakastaa olla sylissä ja nukkuu tiukasti kyljessä. Kaikkiruokainen, joskin saattaa äkilliseen ruuanvaihtoon reagoida ilmavaivoilla jotka kaasuttavat koko talon. En ymmärrä miten niin paha haju voi lähteä niin suloisesta pienestä prinsessasta, mutta näin se kuitenkin on. Olen tarkistanut. 😅 Ulkona Pimu harvoin on paikallaan, vaan juoksee isoa ympyrää kyltymättömänä. Siksi siitä ei ole hyviä kuviakaan. 🙄

Pimu collieiden pääerikoisnäyttelyn BIS- pentu 28.8.2022. Kuva Satu Havukainen.

Pims kasvaa nätisti ylös, mutta korvia olen joutunut työstämään. Myös hampaat aiheuttavat vielä päänvaivaa alaleuan ollessa tässä vaiheessa hampaille vähän liian kapoinen. Toivon kuitenkin, että niin fyysisesti kuin henkisestikin tämä tyttö lopulta kasvaa tasaiseksi tapaukseksi! Ainakin kaikki ennusmerkit tähän puhuvat puolestaan! Pimun tuloa perheeseen en ole kertaakaan katunut, vaikka se oli melkoinen villikortti. Rakastan tätä tyttöä kyllä ihan hirveästi ja se on onnistunut kietomaan itsensä tiukasti pikkusormen ympärille. Pimu on Pimu isolla Pllä, ja tottahan tällainen luonnonvoima perheen kuopuksena laittaa talon ihan sekaisin! 😘

Pimu 1v: Tänään on se päivä!! Paljon onnea Pimu 1v!! Joskus unohdan, että tämä tyttö on vasta vuoden🙈 se on täysin nimensä arvoinen: itsevarma, melko tyyni ja laumassa arvonsa tunteva. Toisaalta se on leikkimielinen, kantelee lelujaan ylpeänä ees taas ja intoutuu leikkimään vetoleikkejä Likan kanssa ja painia Piikun kanssa. Lotan kanssa niillä on ihania hippaleikkejä ulkona. Pimu rakastaa olla sylissä, rötköttäminen kuorsaten päälläni sängyssä aamuisin on Pimun lempijuttuja. Pimu on todella ahne ja ruuasta ja luista se on tarkka. Toisaalta se on tähän mennessä nöyrtynyt ja nahkaluitakin voin pitää tytöillä lattioilla. Pimun opettamisessa lauman tavoille on minua auttamassa ollut isosisko Likka, joka sanoo varsin herkästi jos Pimu meinaa alkaa keulimaan. Ainoana koirana Pimusta olisi saattanut kehittyä varsinainen tyranniprinsessa 😂

Nopea tyttö oppimaan ja treenaamme sen kanssa agilitya, rallytokoa, jälkeä, hakua ja paimennustakin. Ei alusta tai ääniarkuuksia. Treenatessa palkkaan sitä ruokapalkalla, mutta se tykkää kyllä kiskoakin ja hakea palloa pihalla.😍 Haussa ilmaisuksi kokeilen sille haukkua, sillä Pimu pitää äänen käyttämisestä. Kovin hyvin ilmaisu ei ole lähtenyt liikkeelle, mutta jatkamme ensi kaudella! Agilityssa Pimu kehittyy koko ajan, treenaamme keppejä ja kontakteja kisavalmiiksi. Metsäjäljellä Pimu oppi ilmaisemaan kepit juuri ennen kauden loppua.

Pimu rakastaa esiintymistä ja näyttelyissä tulemme kiertämään jatkossakin jonkin verran. Hampaat asettuivat paikoilleen sen jälkeen kun olin saanut harmaita hiuksia kulmahampaista ja korvat ovat hoidettavat. Toisaalta Pimu ei ole mitenkään herkkähipiäinen, se ei ole moksiskaan korvien hoidosta. Se on muutenkin fyysisesti sellainen, ettei pienet epämukavuudet haittaa, varsinainen justiina koiraksi 😂

Pimu on ollut täysin terve elämänsä ekan vuoden. Sillä on ollut yksi ripuli, joka kesti pari viikkoa. Maha kestää hyvin erilaisia ruokia ja niiden vaihtoja. Toisaalta Pimu kärsii ilmavaivoista jos se syö jotain sopimatonta ja kaasuttaa tuolloin helposti koko talon. Ensimmäinen juoksu sujui ongelmitta, sillä oli selkeät parhaat päivät ja turvotus.

Vaikka Pimu oli täysi heräteostos, en voisi olla onnellisempi, että se on osa meidän perhettä💗. Pimun olemus on niin omanlaisensa, ettei sit voi olla rakastamatta. Se tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa ja on ollut mm. Järjestämieni pentutreffien vakio-osallistuja. Lauman nuorimmaisena se on silti varsin itsetietoinen ja itsenäinenkin. Ulkona se juoksee isoa ympyrää, ihan yksinkin jos kukaan ei lähde kirittämään ja selvästi nauttii siitä. Olen todella kiitollinen, että sain sen luokseni. Kiitos Päivi 💗