Likka


3G5A2960Maple Yard Well Done ”Likka”

Bordercollienarttu

Ihka ensimmäinen bordercollieni! Ajatuksia ja taustaa bortsun hankkimisesta voi lukea tarkemmin täältä. Lyhyesti, liki kolmen vuoden aktiivisen pohdinnan ja etsinnän jälkeen Sisko-Likka muutti meille maaliskuussa 2020. Käväisin katsomassa pentuja Mäntsälässä Tiinan luona jo niiden ollessa noin viikon ikäisiä ja kaikki tuntui loksahtavan. Pentueen emä Eve vaikutti rauhalliselta ja lungilta tyypiltä, joka ei stressannut vaikka pääsin istumaan vastasyntyneiden viereen. Se oli ystävällinen ja avoin, mutta Tiina kertoi sen syttyvän täysillä agsassa ja olevankin hänen paras kisakoiransa. Evestä tuli jotenkin vanha sk. collie kantanarttuni Mette mieleen, sillä sekin oli kuin ihmisen mieli ja todella kiltti koira.

3G5A0963
Likka 5vko äiti Even kanssa

Tiinan kertomaa Evestä: Eve on paras kisakoirani. Agilityssä todella vauhdikas ja periksiantamaton työskentelijä. Palkkautuu sekä namilla että lelulla. Rakastaa työskentelemistä ja nauttii kilpailemisesta.  Tulee ohjauksiin hyvin, kääntyy pienellä, ei käytä silmää. Eve on pieni ja sähäkkä agilitytykki. Parhaimmillaan ollut Suomen rankingissa kymmenen parhaan joukossa. Eve on kilpaillut ympäri Eurooppaa. Koira jonka kanssa on helppo matkustaa, autossa, laivassa, junassa ja lentokoneessa. Kotona Eve rakastaa pitkiä metsälenkkejä ja juoksemista. Kesällä uinti on Even mielestä ihan parasta. Sisällä on äärettömän helppo ja huomaamaton koira. Tulee hyvin toimeen meidän koiralaumassa, ei haasta riitaa. Hiljainen ja todella kiltti kotioloissa. Eve on perusterve koira, ei allergioita ja hyvä mahainen ja sillä on hyvä ruokahalu. Ihmisille Eve on avoin ja ystävällinen. Eve on pienikokoinen, iloinen ja hyvin miellyttämisenhaluinen bordercollie.

Pennuista heti silmääni osui ruskeavalkoinen, hauskan piirron omaava narttu, jota jäin mielenkiinnolla seuraamaan. Kolmiviikkoisena se kiipesi heti syliin kun kävin vierailemassa ja pussasi nenää. Ajattelin, että onpa se kiva. Viisiviikkoisena seurasin sitä ja sisaruksia ulkona pihalla. Tuntui olevan kovin ihmisen perään, mutta samalla leikki rohkeasti äidin ja perheen muiden koirien kanssa. Koko pentue tuntui todella tasaiselta omaan silmään, joten loppujen lopuksi sanoin Tiinalle, ettei sillä ole väliä mikä pentu meille tulee. Kunhan on sellainen, jonka Tiina kokee minulle parhaaksi. Luovutusviikolla olin todella iloinen kun pentutestin jälkeen Tiina ilmoitti, että juuri tämä viirupää pentu muuttaisi meille 🙂

3G5A9433
Likka 3vko

Likan isä Einstein (Easupower´s Asterix) on redtricolor uros. Se kilpailee agilityssä maksi 3-luokassa. On hyvin nopea koira, joka tulee hyvin ohjauksiin. Hyvä työmoottori ja palkkautuu jo pelkästä tekemisestä. Kotiloissa Einstein on kuuliainen ja nöyrä. Hyvin helppo kotona ja tulee toimeen muiden koirien ja mm. Lasten kanssa. Einstein on perusterve koira, joka on geenitestattu täysin terveeksi.

Pennut testasi kokenut koiraihminen Pekka Korri (kennel Tending). Vaikka suhtaudun tällaisiin testeihin varauksella, niin Pekan kokemukseen ja ammattitaitoon minäkin luotan. Hän on toiminut erittäin ansiokkaan bordercollie kasvatustyön lisäksi mm. 20 vuotta kouluttajana Opaskoirakoulussa, joten hänellä varmasti on kokemuspohjaa pentuasioissakin. Olinkin erittäin iloinen kun Tiina ilmoitti Likan saaneen vain yhdestä osiosta nelosen kun muut osa-alueet olivat täydet viisi. Pekka oli kehunut kovin pentua rohkeaksi ja tasapainoiseksi, josta varmasti olisi minulle moneen menoon, siis muuhunkin kuin agilityyn. Yhteenvetona se sai toimintakyvystä 5+, ja hermorakenteestakin täydet 5 saatesanoilla: vahva asenne! Reipas, rohkea ja toimiva! Toiminnanhaluinen! Katso Likan pentutestipaperit tarkemmin alla. Kyseisen pennun erittäin lupaavasta potentiaalista huolimatta Tiina oli halukas antamaan sen minulle. Olen erittäin kiitollinen! Tiina piti itsellään astetta vilkkaamman oloisen siskon.

3G5A1514

Haimme Sisko-Likan Piikun kanssa yhdessä työpäiväni jälkeen perjantaina 13.3 (ei yhtään huono enne!?) ja kyllä meitä molempia jännitti!! Sisko-Likka vaikuttaa sosiaaliselta ja itsevarmalta tapaukselta ja mielikuvani siitä on ollut aikalailla oikea. Sen  kanssa on tarkoitus aloittaa pentukoulussa heti maaliskuun lopussa ja muutenkin touhuta kaikenlaista tulevaa agility – ja tokouraa ajatellen. Toiveissa on päästä myös kokeilemaan paimennusta ja hakuakin jatkossa. En malta odottaa näkeväni millaiseksi se kehittyy!

Likan parhaita kavereita Piikun lisäksi on toivon mukaan naapurin bordercollie urospentu Vipu. Vipu on vain neljä päivää vanhempi, joten yhdessä touhutaan ja leikitään jos isompien meno alkaa hirvittää! ❤

Likka 3,5kk: Likka on hyvin erilainen toimija kuin Piiku. Se on tasapainoinen ja rauhallinen pentu. Luovutusikäisenä olin hämmentynytkin sen tavasta istahtaa ja katsella ennen toimintaa. Sillä ei tuntunut olevan lainkaan ns. kaasukahvaa, mikä löytyi kyllä saman ikäiseltä Vipulta. Olen tähän tyytyväinen, sillä harjoittelimme paljon rauhoittumista ja mm paikallaoloa. Ruoka ei aluksi toiminut Likalle kummoisena motivaattorina, eikä se vieläkään koe sitä kohtaan suurta hurmiota, mutta työskentelee kuitenkin jo ihan perus nappulalla. On ollut hauska tutustua siihen ja oppia löytämään ne narut, joista sen kanssa kannattaa vetää. Lelut ovat Likasta ihania, ja niistä on hauska taistella, mutta nouto on vielä hankalaa. Olemme keskittyneet tokon ja agilityn alkeisharjoituksiin.

3G5A2735
Likka ja isosisko Piiku

Tarjoamisen periaate kesti Likalla kauan ymmärtää, kenties siksi, ettei se ole kovin ahne. Vieläkin se mieluummin istuu ja odottaa paikallaan tai jopa lähtee pois koko tilanteesta jos hommat ei etene. Tämän kanssa tasapainoilu on ollut välillä haastavaa. Likka on kiltti pentu: se ei pure eikä tuhoa esineitä. Toisaalta sillä on paljon leluja, joilla saa leikkiä. Piiku on osoittautunut hienoksi isosiskoksi, jonka kanssa on ihan parasta leikkiä paini ja hippaleikkejä. Likka on monessa mielessä herkempi kuin Piiku, joka harvoin säikähti mitään. Likka myös reagoi haukkumalla jo nyt. Autossa matkustaminen on sujunut alusta asti hyvin, mitä nyt sen sinne saaminen voi olla välillä vähän haastavaa. Myös kaulapannan laitto on Likasta hanurista, eikä se tule luokse vaikka olisi millainen herkku kädessä. Imuri, palohälytin ja mm. popcornien poksahtelu mikrossa olivat hurjan pelottavia tilanteita. Toisaalta sen rauhallinen olemus säilyy näissäkin tilanteissa, sillä se palautuu suht nopeasti ja luottamus välillämme on lähtenyt rakentumaan mielestäni hyvin. Touko/kesäkuussa aloitamme ohjatut treenit halliympäristössä ja koirahäiriössä.