Likka

Maple Yard Well Done

3G5A3706.jpg_img=img4k&dl=1&usersession=06ktl7buv4nh5trj37o1r9vj385qjkgq7a5qqsukd0go93lq1hgfhnrrcouhtdn49v0q4om90s3s4u409b5c8vbcailnm9nc3vd1q0pknkbcp4v24e9ve2bdmp09deku0q6t09ociphm0c5gvokljce2luj8esdo3hgh4h344rckgdo2jl917 Bordercollienarttu

Ihka ensimmäinen bordercollieni! Ajatuksia ja taustaa bortsun hankkimisesta voi lukea tarkemmin täältä. Lyhyesti, liki kolmen vuoden aktiivisen pohdinnan ja etsinnän jälkeen Sisko-Likka muutti meille maaliskuussa 2020. Käväisin katsomassa pentuja Mäntsälässä Tiinan luona jo niiden ollessa noin viikon ikäisiä ja kaikki tuntui loksahtavan.

Vanhemmat: Pentueen emä Eve vaikutti rauhalliselta ja lungilta tyypiltä, joka ei stressannut vaikka pääsin istumaan vastasyntyneiden viereen. Se oli ystävällinen ja avoin, mutta Tiina kertoi sen syttyvän täysillä agsassa ja olevankin hänen paras kisakoiransa. Evestä tuli jotenkin vanha sk. collie kantanarttuni Mette mieleen, sillä sekin oli kuin ihmisen mieli ja todella kiltti koira.

3G5A0963
Likka 5vko äiti Even kanssa

Tiinan kertomaa Evestä: Eve on paras kisakoirani. Agilityssä todella vauhdikas ja periksiantamaton työskentelijä. Palkkautuu sekä namilla että lelulla. Rakastaa työskentelemistä ja nauttii kilpailemisesta.  Tulee ohjauksiin hyvin, kääntyy pienellä, ei käytä silmää. Eve on pieni ja sähäkkä agilitytykki. Parhaimmillaan ollut Suomen rankingissa kymmenen parhaan joukossa. Eve on kilpaillut ympäri Eurooppaa. Koira jonka kanssa on helppo matkustaa, autossa, laivassa, junassa ja lentokoneessa. Kotona Eve rakastaa pitkiä metsälenkkejä ja juoksemista. Kesällä uinti on Even mielestä ihan parasta. Sisällä on äärettömän helppo ja huomaamaton koira. Tulee hyvin toimeen meidän koiralaumassa, ei haasta riitaa. Hiljainen ja todella kiltti kotioloissa. Eve on perusterve koira, ei allergioita ja hyvä mahainen ja sillä on hyvä ruokahalu. Ihmisille Eve on avoin ja ystävällinen. Eve on pienikokoinen, iloinen ja hyvin miellyttämisenhaluinen bordercollie. Nyt myöhemmin voin todeta, että nämä kaikki sopivat myös Likan luonnekuvaukseksi.

Likan isä Einstein (Easupower´s Asterix) on redtricolor uros. Se kilpailee agilityssä maksi 3-luokassa. On hyvin nopea koira, joka tulee hyvin ohjauksiin. Hyvä työmoottori ja palkkautuu jo pelkästä tekemisestä. Kotiloissa Einstein on kuuliainen ja nöyrä. Hyvin helppo kotona ja tulee toimeen muiden koirien ja mm. Lasten kanssa. Einstein on perusterve koira, joka on geenitestattu täysin terveeksi.

 

3G5A7551Pennuista heti silmääni osui ruskeavalkoinen, hauskan piirron omaava narttu, jota jäin mielenkiinnolla seuraamaan. Kolmiviikkoisena se kiipesi heti syliin kun kävin vierailemassa ja pussasi nenää. Ajattelin, että onpa se kiva. Likka rakastaa myös vanhempana olla sylissä ja pussailla itsensä nenän kautta aivoihin. Viisiviikkoisena seurasin sitä ja sisaruksia ulkona pihalla. Tuntui olevan kovin ihmisen perään, mutta samalla leikki rohkeasti äidin ja perheen muiden koirien kanssa. Likka on säilyttänyt myös itsenäisen puolensa, sillä ulkona se touhuaa usein omiaan. Koko pentue tuntui todella tasaiselta omaan silmään, joten loppujen lopuksi sanoin Tiinalle, ettei sillä ole väliä mikä pentu meille tulee. Kunhan on sellainen, jonka Tiina kokee minulle parhaaksi. Luovutusviikolla olin todella iloinen kun pentutestin jälkeen Tiina ilmoitti, että juuri tämä viirupää pentu muuttaisi meille 🙂 se oli ihan varmasti kohtalon sanelemaa!

Pennut testasi kokenut koiraihminen Pekka Korri (kennel Tending). Vaikka suhtaudun tällaisiin testeihin varauksella, niin Pekan kokemukseen ja ammattitaitoon minäkin luotan. Olinkin erittäin iloinen kun Tiina ilmoitti Likan saaneen vain yhdestä osiosta nelosen kun muut osa-alueet olivat täydet viisi. Pekka oli kehunut kovin pentua rohkeaksi ja tasapainoiseksi, josta varmasti olisi minulle moneen menoon, siis muuhunkin kuin agilityyn. Yhteenvetona se sai toimintakyvystä 5+, ja hermorakenteestakin täydet 5 saatesanoilla: vahva asenne! Reipas, rohkea ja toimiva! Toiminnanhaluinen! Katso Likan pentutestipaperit tarkemmin alla. Kyseisen pennun erittäin lupaavasta potentiaalista huolimatta Tiina oli halukas antamaan sen minulle. Olen erittäin kiitollinen! Tiina piti itsellään astetta vilkkaamman oloisen siskon, mutta on myöhemmin puoli tosissaan useasti tokaissut, että olisi pitänyt pitää Likka kotona, niin paljon se muistuttaa kuulemma äitiään, Tiinan silmäterää Eveä.

3G5A1514

Haimme Sisko-Likan Piikun kanssa yhdessä työpäiväni jälkeen perjantaina 13.3 (ei yhtään huono enne!?) ja kyllä meitä molempia jännitti!! Sisko-Likka vaikuttaa sosiaaliselta ja itsevarmalta tapaukselta ja mielikuvani siitä on ollut aikalailla oikea. Sen  kanssa on tarkoitus aloittaa pentukoulussa heti maaliskuun lopussa ja muutenkin touhuta kaikenlaista tulevaa agility – ja tokouraa ajatellen. Toiveissa on päästä myös kokeilemaan paimennusta ja hakuakin jatkossa. En malta odottaa näkeväni millaiseksi se kehittyy!

Luonteesta: Likka 3,5kk: Likka on hyvin erilainen toimija kuin Piiku. Se on tasapainoinen ja rauhallinen pentu. Luovutusikäisenä olin hämmentynytkin sen tavasta istahtaa ja katsella ennen toimintaa. Sillä ei tuntunut olevan lainkaan ns. kaasukahvaa, mikä löytyi kyllä saman ikäiseltä Vipulta. Olen tähän tyytyväinen, sillä harjoittelimme paljon rauhoittumista ja mm paikallaoloa. Ruoka ei aluksi toiminut Likalle kummoisena motivaattorina, eikä se vieläkään koe sitä kohtaan suurta hurmiota, mutta työskentelee kuitenkin jo ihan perus nappulalla. On ollut hauska tutustua siihen ja oppia löytämään ne narut, joista sen kanssa kannattaa vetää. Lelut ovat Likasta ihania, ja niistä on hauska taistella, mutta nouto on vielä hankalaa. Olemme keskittyneet tokon ja agilityn alkeisharjoituksiin.

3G5A2735
Likka ja isosisko Piiku

Tarjoamisen periaate kesti Likalla kauan ymmärtää, kenties siksi, ettei se ole kovin ahne. Vieläkin se mieluummin istuu ja odottaa paikallaan tai jopa lähtee pois koko tilanteesta jos hommat ei etene. Tämän kanssa tasapainoilu on ollut välillä haastavaa. Likka on kiltti pentu: se ei pure eikä tuhoa esineitä. Toisaalta sillä on paljon leluja, joilla saa leikkiä. Piiku on osoittautunut hienoksi isosiskoksi, jonka kanssa on ihan parasta leikkiä paini ja hippaleikkejä. Likka on monessa mielessä herkempi kuin Piiku, joka harvoin säikähti mitään. Likka myös reagoi haukkumalla jo nyt. Autossa matkustaminen on sujunut alusta asti hyvin, mitä nyt sen sinne saaminen voi olla välillä vähän haastavaa. Myös kaulapannan laitto on Likasta hanurista, eikä se tule luokse vaikka olisi millainen herkku kädessä. Imuri, palohälytin ja mm. popcornien poksahtelu mikrossa olivat hurjan pelottavia tilanteita. Toisaalta sen rauhallinen olemus säilyy näissäkin tilanteissa, sillä se palautuu suht nopeasti ja luottamus välillämme on lähtenyt rakentumaan mielestäni hyvin. Touko/kesäkuussa aloitamme ohjatut treenit halliympäristössä ja koirahäiriössä.

Likka 10kk:

Likka, mun pieni ihana sylivauvani täytti 10kk!! 💗 Välillä vieläkin huomaan katselevani sitä sillä hurmiollisella silmällä, että hitto mullahan on ihan oikea BORDERCOLLIE! 🙏 Likka on kyllä sellainen mussukka, ettei ole tosikaan! Sisällä oikea kainaloinen, rakastaa kiivetä sohvalla mun olkapäälle ja Piikusta poiketen on oikea sylivauva. Likan luonteessa on kuitenkin kaksi puolta kuten Tohtori Jekyll ja Mr Hyde. Ulkona mennään tuhatta ja sataa ja joskus sen isot korvatkin menevät lukkoon 😅 Tuntuu, että ulkona Likka on välillä varsin itsenäinen ja omapäinen. Varsinkin hajujen perässä lähtee helposti kauemmaksi, mutta tulee kyllä (yleensä) kutsuttaessa luokse ja pitää kartalla oman sijaintini. Tilanne varmasti kehittyy iän myötä, joten mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan. Jännä yhdistelmä itsenäisyyttä ja ohjaajapehmeyttä. Koulutettavuus paranee koko ajan ja varsinkin agility on Likalla verissä, se rakastaa sitä yli kaiken! Helppo, miellyttävä koira kouluttaa joskin mun vauhti on ihan liian hidas sille 🤪 tokossa innokas, mutta uusia asioita kestää vain muutaman toiston ennen kuin kyllästyy. 3G5A0596.jpg_img=img2048&dl=1&usersession=epelppi1uu3evbdu3r8t204do0lat1mfq1u5bl15jev1or5f23i38aagghmeb7tblruv98pnagknfq9vi1g60bq67drj3jgdthg5ed94n1hp460lqpav193gp1lpfbthtn59abvvao1b8qbrb7p8lnehabicamneliqe5kt00tp8mo1kkguUskon vilpittömästi, että Likasta tulee vielä mun elämäni agsakoira, mutta se kehittyy hitaasti. Ei turhaa haukkumista, paljon hiljaisempi kuin Piiku, ainakin vielä. Likalla ei ole ääniherkkyyksiä tai alustapelkoja, vaikka on kyllä herkempi niille kuin Piiku. Paras palkka on lelusta taistelu, ei niinkään ruoka tai saalis. Ruoka maistuu ja maha on ollut terästä. Ei kiehu koskaan yli eikä ainakaan vielä reagoi terävästi mihinkään. Sen kanssa on ollut ilo käydä treenaamassa erilaisissa ympäristöissä on se sitten agsaa, tokoa tai hakua, sillä se keskittyy täysillä tekemiseen eikä ihan hirveästi ota häiriötä muista. On vähän laumassa taipuvainen omimaan mun syliä tvtä katsellessa, mutta ei esiinny kummoisempaa resurssiaggressiivisuutta myöskään ruuasta, leluista tms. Erittäin tasapainoinen tyttö. Mietittyäni niin kauan bortsun ottoa, rodun mahdollisia ongelmia ja soveltuvuutta omaan laumaan, olen äärimmäisen tyytyväinen tähän karvaisen lapseeni 😍 nyt toivon vain, että se osoittautuu kultaisen luonteen lisäksi terveeksi 💗

Likka 16kk: On se niin kaunis, kuin karamelli!! 💗💗💗 En ole varmaan koskaan omistanut näin kaunista koiraa! Märkänä Sisko-Likan turkki muuttuu mahongin punertavaksi. Se on kuin Fazerin Geisha-leivos: täyteläisen suklainen mousseleivos kuorrutettuna suklaakuorella ja kätkee sisäänsä hasselpähkinätryffeli-sydämen. 😘

Oikeasti Likan luonne on asettumassa. Ei käy kieltäminen, että se on herkkä ja erittäin nöyrä koira, joka agilityssä tulee upeasti ohjaukseen ja lukee minua aivan liian hyvin. Juuri agsassa siinä on niin paljon potentiaalia, että lainaohjaajan hankkiminenkin on käynyt mielessä 🙈 Rakastaa myös jälkeä ja nenän käyttöä, jossa potentiaalia. Palkkaantuu ruualla, mutta parhaiten lelulla, joita nykyään jo tarjoaa minulle sohvallakin kiskottavaksi. Kun tarjoamisen periaate on kestänyt ymmärtää vuoden päivät, nykyään Likka on intona mukana, tehdään mitä vain. Vaikka tokoakin!! 😅

Puolustaa autoa, mutta ei rähise yleensä remmissä. Erittäin sosiaalinen ihmisten ja koirien kanssa. Rakastaa pitkiä metsälenkkejä ja uimista. Sisällä oikea pieni sylivauva 💗 rakastaa pusuja. Ei reaktiivisuutta tai resurssiaggrea eikä näpsi turhautuessaan esim treeneissä, vaan säilyttää tasapainoisen olemuksensa. Kerää kehuja valmentajilta. Ei ole jahdannut autoja, vaikka välillä mieli kyllä selkeästi tekisi. Kestää hyvin erilaiset ympäristöt ja alustat. Kesän aikana selviää mitä Likka on ukkosesta mieltä ja aika näyttää jäikö tammikuun pelkotilasta ääniherkkyyttä korkeisiin ääniin, nykyään kun mitään oireita ei ole ollut. Koiran luonne muuttuu kuitenkin vielä paljon juuri 1-2 vuoden iässä ja se toinen juoksukin kertoo paljon. Joten odotan mielenkiinnolla näkeväni millaiseksi se kehittyy. Likka on ihan täydellinen ensimmäinen (tai miksei ylipäätään) bordercollie mulle 💗🥰

Likka agsakisoissa, kuva Mageekuva

Likka 2v: Tänään on Sisko-Likan syntymäpäivä!! 2 vuotiaana se on kehittynyt harrastuksia ajatellen todella paljon ja omaksuu uusia asioita nopeasti. Myös miellyttämishalu on parantunut. Se on sosiaalinen ja herkkä koira, joka on monessa mielessä helppo ja ihanteellinen harrastuskoira. Vauhdikas, energinen ja lukee ohjaajaa hyvin. Ikävänä puolena on sen herkkyys lähinnä kotona. Sähkökatkojen lisäksi Likka pelkää kummallisia asioita kuten tiettyjä sähköisiä ääniä, rapisevia leluja, puisia älypelejä, vinkuleluja jne. En pääse jyvälle mikä yhteinen nimittäjä näille on muu kuin se, että ne ilmestyvät äkkiä ja lelut esim tutuille lattioille. Näissä tilanteissa Likka vetäytyy huoneesta eikä suostu tulemaan sisällekään ulkoa. Likka on kuitenkin muuten tasapainoinen eikä onneksi sekoile muissa ympäristöissä kuin kotona. Arki on kuitenkin ajoittain hankalaa. On surullista nähdä sen pelkäävän leluja, joilla muut leikkivät innoissaan enkä koskaan oikein tiedä miten se reagoi erilaisiin asioihin. Kuvassa Likan kaulassa on GPS, sillä se rakastaa juosta kovaa ja kauas lenkeillä metsässä 😝 tulee kyllä onneksi aina takaisin muutaman minuutin päästä, mutta gpsin kautta voin seurata sen liikkeitä. Likan terveyden takia eletään sen kanssa jokaista päivää arvostaen, tehdään sille kivoja juttuja ja toivotaan, että se pysyy oireettomana jatkossakin.💗 Hyvää syntymäpäivää rakas pieni kainaloiseni! 💗