Luomuliha

Luomueläin – laatua hyvinvoinnista

Luonnonmukaisessa kotieläintuotannossa laatu tarkoittaa korkealuokkaisia elintarvikkeita, joiden tuotannossa eläinten hyvinvointi on etusijalla.

Luomulaatu tuntuu myös kuluttajan ruokapöydässä. Esimerkiksi luomumaidon ja -lihan on todettu sisältävän tavanomaisia tuotteita enemmän terveellisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Evira on laatinut yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten luomueläimiä Suomessa hoidetaan ja miten EU:n luonnonmukaisen tuotannon asetuksen määräyksiä sovelletaan. Jokaisella luomueläintuotantoa harjoittavalla tilalla käy vähintään kerran vuodessa eläimiin erikoistunut luomutarkastaja.

Ylämaankarjaa laitumella
Ylämaankarjaa laitumella

Mikä eläintuote on luomua?

Luomuna voidaan markkinoida elintarvikkeita, jotka saadaan luonnonmukaisen tuotannon ehtojen mukaan kasvatetuista eläimistä: lihaa, syötäviä elimiä, maitoa, munia ja hunajaa. Suomessa luomun päätuotantosuunnat ovat maidon ja kananmunien sekä naudan-, sian- ja lampaanlihan tuotanto.

EU on laatinut ohjeet myös luonnonmukaiselle mehiläishoidolle ja hunajan tuotannolle. Riista ei saa luomumerkintää, eivätkä toistaiseksi myöskään porotuotteet. Luomukalankasvatuksen ehdot on kirjattu EU:n asetukseen, mutta kotimaista luomukalaa ei Suomesta vielä saa. Luonnonkala ei ole luomua.

Tilaa, terveyttä ja monimuotoisuutta

Eläimiä hoidetaan lajinmukaisesti. Luomutilojen eläinsuojissa on enemmän tilaa kuin tavanomaisissa, eläimiä ei pidetä häkeissä ja eläimille järjestetään kesällä ulkotarha tai laidun. Lääkinnän varoaika eli se aika, jona esimerkiksi maitoa ei saa lehmän lääkekuurin jälkeen myydä, on kaksi kertaa pitempi kuin tavanomaisilla tiloilla. Luomukuluttajan riski altistua eläinten lääkkeiden jäämille onkin hyvin pieni.

Luomueläin syö luonnonmukaisesti tuotettua rehua, joka on yleensä kasvatettu samalla tilalla. Luomutiloilla suositaan laidunnusta, luonnollista ruokintatapaa, joka ylläpitää luonnon monimuotoisuutta eli tarjoaa sopivat elinolosuhteet monille luonnonkasveille ja -eläimille. Sisätiloissa luomueläimillä on virikkeitä, esimerkiksi siat pääsevät tonkimaan karsinoiden lattioille levitettäviä olkia tai muita kuivikkeita.

Vuonna 2012 Suomessa oli Eviran tilaston mukaan noin 707 luomueläintilaa, mikä on noin 4 % kaikista tuotantoeläintiloista. Määrä on kasvussa, sillä vuonna 2000 tiloja oli vain 370. Vuonna 2012 luomuvalvontaan tuli mukaan ennätykselliset 102 uutta tilaa.

Lähde: luomu.fi

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s