Elämäntapamuutos

 – ja kuinka siitä selviää hengissä?

Viimeisen kahden vuoden aikana olen laihtunut yli 30kg elämäntapamuutoksen myötä. Kun nyt katselen muutaman vuoden takaisia omakuviani tunnen iloa ja pientä hellyyttäkin sitä naista kohtaan, joka kuvissa esiintyy. Tuo, varsin onnellinen nainen olin minä – vain muutaman kilon isompana. Uuteen peilikuvaan totuttelu on vaatinut aikaa, samoin sen ymmärtäminen, että nyt (34-vuotiaana!) olen parhaassa henkisessä ja fyysisessä kunnossa kuin koskaan. Ja juuri SE, se on oma motivaationi myös jatkossa. Aktiivinen liikuntaharrastus alkoi noin 1,5 vuotta sitten kun hurahdin pitkänmatkankävelyyn huskyni Wilyan kanssa. Sen ja muiden liikunnallisten harrastusten myötä myös kilot alkoivat huveta. Kokonaiskuvan kannalta on kuitenkin tärkeää hahmottaa ruuan laadun ja määrän vaikutus – ilman ruokavaliomuutosta, ei laihtuminenkaan olisi ollut mahdollista.

Suhteeni ruokaan on tässä prosessissa muuttunut melkoisesti. Aikaisemmin en liiemmin pohtinut mistä ruoka tuli tai mitä se sisälsi. Olen aina rakastanut hyvää ruokaa ja sen avulla olenkin tutustunut erilaisiin kulttuureihin ja makuelämyksiin. Ystävienkin kesken herkuttelu yhdisti. Ruoka merkitsi minulle myös tiedostamatonta lohtua yksinäisyyteen tai palkintoa raskaiden työpäivien jälkeen. Söin milloin sattui ja mitä sattui.

Nykyään ruoka merkitsee edelleen samoja asioita, mutta myös paljon enemmän. Syksyllä 2013 lopetin eettisistä syistä punaisen lihan syönnin ja pian kaikki tehotuotettu liha jäi pois ruokavaliosta. Nykyään vältän myös valkoisia jauhoja sekä näkyviä rasvoja. Myös maitotuotteille olen pyrkinyt löytämään vaihtoehtoja. Ruoka kuvaa minulle nykyään asennetta. Se on eettinen valinta, jonka teen joka kerta kun käyn kaupassa. Se on minun tapani vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja maailmanlaajuisesti. Toive, jonka avulla tulevien polvien tulevaisuus näyttää valoisammalle. Ruoka merkitsee myös kontrollia ja tahdonvoimaa, sillä helppoa ei herkuista kieltäytyminen ole. Se merkitsee jatkuvaa prosessia ja terveyttä. Energistä ja hyvää oloa, jonka saan kun syön terveellisesti ja oikein. Itseluottamusta, joka on noussut laihtumisen myötä. Uskoa ja tahtoa omaan kykyyn vaikuttaa niin ympäristöön kuin itseensä.

En pyri tuputtamaan yhtään mitään kenellekään, mutta toisinaan on ihan hyvä pysähtyä pohtimaan suhdettaan ruokaan. Katso lisää ruokakuviani täältä.

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s