Kiipeily ja jooga

Nyt kun aktiivista kiipeilijän elämää on kohta vuosi takana (huikeaa!:D) on tullut väkisinkin aika pohtia myös kehonhuoltoa ja venyttelyjä treenin rinnalle. En ole koskaan ollut kummoinen venyttelijä kun en ole sitä liikuntaakaan juuri harrastanut. 😛 Syksyllä 2014 innostuttuani elämäntapamuutoksesta ja pitkänmatkankävelystä, oli kuitenkin pakko pitkien lenkkien jälkeen opetella venyttelemään edes ne alaraajat. Muuten ei ihan tavallisestakaan kävelystä tullut seuraavana päivänä yhtään mitään. Kehonhuollolla noin yleensä tarkoitetaankin kaikkia niitä keinoja, joilla voidaan ylläpitää tai kehittää urheilijan kykyä hallita kehoaan mahdollisimman taloudellisesti ja tehokkaasti. Työvälineitä tähän ovat erilaiset kestävyyttä, voimaa, tasapainoa, liikkuvuutta ja koordinaatiota kehittävät lajinomaiset harjoitteet.

stock-vector-cartoon-girl-in-yoga-poses-with-titles-for-beginners-isolated-on-white-background-yoga-poses-376547650

Helmikuun alussa innostuin joogasta luettuani useiden huippukiipeilijöiden kehonhuollosta. Jooga tuntuu tukevan kiipeilyä ja edistävän siinä tarvittavia taitoja niin fyysisesti kuin henkisestikin. Minulla on ollut paha tapa aloittaa kiipeily ilman varsinaista lämmittelyjaksoa tai voimistelua ja venyttelykin ajoittuu usein ajan puutteen vuoksi vasta seuraavaan päivään. Olen aina tiennyt, että venyttely on tärkeää, mutta en ole oikein ymmärtänyt mitä liikkeitä minun tulisi tehdä ja mitä se varsinaisesti hyödyttäisi. Joogan aloittamisen myötä olen huomannut aika ison eron kiipeillessä. Alla on joitakin tähän liittyviä pointteja.

1. Lisääntynyt notkeus

Olen joogan myötä tajunnut olevani alun alkaenkin aika venyvää tyyppiä. Joogassa avataan ja venytellään mm. lonkkia sekä lantiota ja tämä näkyy kyllä suoraan seinällä. Yletyn korkeammille otteille jaloillani, en ole niin kipeä kiikkujen jälkeen ja täten myös loukkaantumisen määrä laskee. Oikean käden rystysten nivelkipu on hävinnyt joogan aloittamisen jälkeen kokonaan. Uskon tämän johtuvan oikean olkapään lihasjumien avautumisesta erilaisten olkapäitä avaavien joogaliikkeiden myötä. Notkeus myös lisää mahdollisuutta syventää joogatreeniä entisestään erilaisilla kehon liikkuvuuteen tähtäävillä liikesarjoilla.

13119847_10154085720348955_5636676730248753615_o[1]

2. Rauhoittava vaikutus

Vielä keväällä 2015 joogaa kokeillessani tuntui laji tylsältä ja aivan liian hidastempoiselta. Pidän treeneistä, joissa joudun puskemaan itseni äärirajoille. Niistä lajeista, joissa hiki lentää! Nyt kun kiipeily ja muut aika aktiiviset harrastukset täyttävät viikon melko intensiivisesti, joogasta on tullut erittäin tärkeä rentoutumisen ja rauhoittumisen muoto. Niin fyysisesti kuin psyykkisestikin jooga pakottaa pysähtymään ja rauhoittumaan. Olen huomannut tästä olevan monessa tilanteessa hyötyä myös kiipeillessä.

img_90853. Parantunut tasapaino

Kiipeilyssä tasapainolla on suuri merkitys! Kehon hallinta on varsinkin pienillä otteilla ja listoilla kaikki kaikessa! Minua on aina kiehtonut tanssi, luistelu ja jopa baletti, vaikka lajeista ei itsellä olekaan juurikaan kokemusta. Kiipeilyn myötä olen päässyt lajeja lähemmäksi kuin koskaan. Joogan monet venyttelyasennot vaativat tasapainoa ja kehon hallintaa. Tämä on suoraan korreloitavissa kiipeilyyn. Kun on tietoinen siitä, miten oma kroppa toimii ja liikkuu ja miten hitaasti vaihtaa painoa puolelta toiselle – tuo taito myös näkyy seinällä. Vielä riittää meikäläiselläkin opeteltavaa, mutta alku se on tämäkin! 🙂

4. Muistaa hengittää

Kuka tahansa, joka on koskaan urheillut, tietää miten helppoa on välillä unohtaa hengittää! Luonnollisesti hengittäminen on aika tärkeä juttu, mutta toisinaan unohdamme hengittää kun keskitymme johonkin intensiivisesti. Joogan myötä hengityksestä tulee eritavalla tietoiseksi myös ollessaan rasituksen alaisena. Olen huomannut tästä olevan monesti hyötyä kiipeillessä ja mm. pitkien nousujen tauottamisessa.

5. Toiminnallinen monilajiharjoittelu

Nykypäivän sana urheilijoille tuntuu olevan cross-training eli ristikkäinharjoittelu. Joogan myötä kiipeilyssä tarvittavaa vahvuutta voi treenata eri tavoilla. Myös keskivartalon lihasryhmien eli selän, vatsan ja kylkien vahvistaminen tapahtuu joogassa kuin huomaamatta ja tästä on hyötyä luonnollisesti varsinkin hänkkiseinillä. Core-treeni ei muutenkaan kuulu minun lempipuuhiini, mutta joogan myötä sitä tapahtuu kuin itsestään.

15965476_1213384155418761_3642262148910032799_n16. Valmiina kiikuille!

Ainakin paljon nopeammalla tahdilla. Olen huono pitämään välipäiviä, niitä kun tulee viikossa vain pari. Joogan myötä keho on kuitenkin nopeammin ns. valmis toimintaan. Päiviä, jolloin olisin todella kipeänä treenien jälkeen on enää harvoin. Venyttely on ehdottomasti auttanut palautumiseen ja seuraavan aamun fiilikseen. Myös jooga itsessään tuntuu hyvälle treenien jälkeen. Ei aivan yhtä hyvä kuin esim. hieronta, mutta lähellä sitä! Kun en tunne kehossa rasituskipua on helpompi puskea taas itseään vähän lisää. Itseasiassa jooga saa minut haluamaan lähteä kiikuille useammin sen sijaan, että keksisin tekosyyn pitää välipäiviä.

Nähdään kiikuilla! 🙂

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s