Treenikiikkuja, vkot 49-51

Joulukuussa treenit ovat pyörineet mukavasti 3-4krt viikossa sekä köysitellen, että boulderoiden. Valmennuksessa tuli käytyä pari kertaa ja katse on jo suunnattu ensi vuoden etappeihin. Nyt Joulun alla tulee mässäiltyä vähän liiankin kanssa, mutta onneksi vuoden vaihteen jälkeen on tarkoitus ottaa taas itseään niskasta kiinni. Joulukuun alussa työskentelin lähinnä erilaisten toimivien lämmittelyliikkeiden parissa ja toisaalta pyrin kiipeilemään rajojani rikkoen sekä ylärillä (6c,6c+), liidaten ja boulderoiden (6a+,6b).

8.12 perjantai, boulder Salmis. Päätimme boulderoida köysittelyn sijaan. Emma ja Kuutti ovat puhuneet minulle lämmittelyn merkityksestä ja on ollut hauska huomata miten minä, lähinnä helppoja reittejä lämmittelyksi aikaisemmin kiivennyt, alan pikku hiljaa lämmetä ajatukselle. Tänään Emma halusi näyttää minulle perusvoimaa lisäävän 5×5 sarjatreeniä. Teimme siis 5 reittiä 5 krt niin, että nousujen välissä oli noin minuutti ja viiden sarjojen välissä noin 5-8min. Varsinaisen lämppäämisen jälkeen lämmittelin vielä muutamalla keltaisella. Sitten valitsimme minulle takaseinältä vihreän reitin, jonka tein viisi kertaa suhteellisen helposti. Idea kai on tehdä aluksi pari hieman helpompaa

IMG_20171209_170709_820
Petra ja uudet kengät! 😀

sarjaa ja sitten vaikeampia, sellaisia joita ei ole edes tarkoitus päästä kokonaan, ainakaan viidesti. Tein vihreitä ja oransseja ja illan aikana alkoi hymy nousta huulille. Ihan mahtava tapa treenata! Voin kertoa, että vatsalihakset olivat vielä maanantainakin kipeinä 😀

9.12 lauantai, boulder Espoo BK. Parhaan ystäväni Petran kanssa ensimmäistä kertaa boulderoimassa Espoon uudella BK:lla. Hieno mesta, missä paljon erilaisia reittejä. Totesimme molemmat, että jostain syystä täällä ei pelottanut kiivetä niin paljon kuin pienemmillä halleilla. Johtuiko se sitten avarasta tilasta vai paksuista, leveistä patjoista, en tiedä, mutta hyvä fiilis jäi! Petra, joka on vasta tosissaan innostunut kiipeilystä, kiipesi nelosia ja taisteli upeasti vitosten kanssa. Yritän parhaani mukaan opastaa häntä reiteillä, mutta on yllättävän vaikeaa opettaa vasta-alkajaa kun en itsekään ole mikään lajin taituri. Tein hänkillä erilaisia kutosen kahvaralleja 3krt putkeen ja sain ihan kivan hien päälle. Lopuksi aloin projektoida pientä krimppireittiä 6b, jonka pääsin projektoituna puoleen väliin. Jäi fiilis, että voisi se vielä joskus ehkä mennäkin 😀 Petra puolestaan innostui niin, että osti elämänsä ekat kiipeilykengät (katanat) ja päätettiin käydä jatkossa paikan päällä aina sunnuntaisin. Ou jee!!! MY BEST FRIEND!! ❤ ❤

13.12 Keskiviikko. Valmennus, Salmis. Tiistain treenit peruuntuivat jäätävän lumimyrskyn vuoksi, joten into piukeena lähdin Salmikseen Kuutin valmennukseen. Olen itsestäni superylpeä kun uskallan kivuta yläkerran bouldertilan yläpuolelle lämppäilemään. 😀 Aluksi kun oli tunne, että näytän ihan naurettavalta siellä ähkiessäni, kaikki tuijottaa ja en edes tiedä mitä olen tekemässä. Pakotan kuitenkin itseni kohtaamaan tämän epämukavuusalueella tuntemani ahdistuksen ja puren hampaat päättäväisesti yhteen. Olen huomannut jo tässä ajassa, että kunnollisesta lämmittelystä on apua kiivetessä ja toisaalta se on myös turvallisuusasia kun kroppa on oikeasti lämmin ennen kiipeilyä. Kuutti sai minut keskittymään myös keskivartalon kehittämiseen. Niinpä hänen kehoituksestaan olen pyrkinyt lisäämään lämmittelyyn nimenomaan löysää torsoani kehittäviä liikkeitä. Kuutin mukaan jos treenaan sitä neljä kertaa viikossa aina ennen kiikkuja, voi ajan kanssa ihmeitä ehkä tapahtua! 😀

IMG_20171221_182557_897Tänään kuitenkin oli tarkoitus liidata. Niinpä treffasimme alakerrassa, missä Kuutti iski minut liilalle 5c reitille. Olin kakkostellut sen joskus aikaisemmin eli siis kiivennyt ylärissä, joten tiesin sen olevan ihan mentävissä. En ole kuitenkaan liidannut pitkään aikaan ja seinän muoto jännitti. Kuutilla on merkillinen taito puhua niin rauhoittavasti, että ihan hyvillä fiiliksillä liidasin reitin kerralla toppiin. Ei varsinaisesti jännittänyt, mutta oli taas pidettävä pää kylmänä. Kuutti kehui kovasti alas tullessa ja sanoi sen menneen yllättävän hyvin. Keskustelimme siitä, miten pelon voi pilkkoa osiin ja yrittää keskittyä aktiivisesti johonkin muuhun pelon iskiessä seinällä. Oikeastaan paljon samoja juttuja, joista olen täälläkin erilaisista peloista kirjoittanut. Seuraavaksi liidasin keltaisen 5bn rocktopian vierestä ja sekin meni ihan kivasti, vaikka käsissä alkoi hieman painaa. Kuutti oli tyyytyväinen, mutta halusi laittaa minut ihan tositilanteeseen reitille, jota en kykenisi edes toppaamaan. Niinpä lähdin liidaamaan liilaa 6Ata. Otteet olivat alhaalla ihan hyviä, mutta koska olin kakkostellut kyseisellä kohtaa seinällä, tiesin, että voimani loppuisivat viimeistään katon ylityksessä. Itsekin hämmästyin kuitenkin sitä miten hyvällä fiiliksellä lähdin liidaamaan ja ennen kaikkea sitä, että vaikka tipuin kolme kertaa köyden varaan, jatkoin projektoimista jatkon yllä ihan tosissani, ilman mitään pelkoa. Tiputus oli Kuutin varmistamana todella pehmeä ja jopa mukava, joten se ei oikein tuntunut missään. Sain kotiläksyksi liidata niin paljon kuin mahdollista. Lopuksi liidasin vielä keltaisen 5bn salin toisesta nurkasta.

15.12 Perjantai, Salmis. Emman kanssa köysittelemässä ja päädyttiin yläriin vielä tässä vaiheessa. Menimme lämmittelyn jälkeen yläpartsille pitikille reiteille. Tein ensin 2×4 putkeen, sinisen 6An, 2 x pinkki 5b, liila 6b yrkkä, oranssi 6c+ yrkkä, josta jatkoin valkoisella 5b reitillä x 2, liila 6A nurkasta ja lopuksi 2 x vihreä 5b. Liila 6b ja oranssi 6c+ todella olivat vaikeita minulle ja sain tehdä tosissani töitä, että pääsin edes puoleen väliin asti. Minulla oli ensimmäistä kertaa ranteessani uusi Polar merkkinen urheilukello, joka mittaa sykettä ranteesta. Maksimisyke oli siinä 180 tietämillä, mutta toisaalta rauhoittui aina varmistaessa. Kello mittaa myös kaloreita ja yöunta, mikä on osoittautunut erittäin mielenkiintoiseksi seurata. Treeneistä jäi tosi hyvä fiilis.

IMG_20171217_164329_610
Espoon BKssa.

17.12 Sunnuntai, boulder Espoo BK. Kuten totesimme, Petran kanssa nykyään sunnuntaisin bouldertreenit. Olin ajatellut tehdä samanlaista kestävyystreeniä kuin Emman kanssa Salmiksessa, eli 5×5 mutta ei se sitten toteutunut ihan suunniutellusti, koska jäin niin monta kertaa suustani kiinni 😀 . Mentiin rohkeasti lämmittelemään Petran kanssa (patja on keskellä lattiaa 😀 ) ja äkkiä Leo ilmestyi paikalle tyttärensä kanssa. Oli hauska nähdä pitkästä aikaa ja kiipeiltiinkin aikalailla kolmisteen. Petrasta olen niin ylpeä kun uusilla kengillä edelliskerran vaikeat reitit menivät jo tosi helposti ja vitoset alkaa taipua naisen käsissä. 😀 Mahtavaa! Itse tein 5 x 5c pienellä hänkillä, sitten 5 x 6A, 3 x 6A, 3 x 6a sarjoja lähinnä erilaisilla reiteillä hänkkiseinällä. Petra taiteili uusia oppeja, kuten hookkausta 5b reitillä ja opeteltiin kyljen viemistä seinälle. Ihanaa nähdä miten innoissaan Petra on ja miten nopeasti opit tarttuu matkaan kun käytännössä näkee niiden hyödyn. Itse olin todella ylpeä itsestäni sikäli, että muutama helppo kutosen kahvaralli hänkillä jäi ekalla nousulla toppausta vaille (alkoi jännittää korkeus), mutta tokalla kerralla keräsin itseni ja pääsin toppiin. Leon suosittelema keltainen 6A+ jäi tosin toppiotetta vaille, mutta ensi kerralla! Myös Emma ilmestyi paikalle siskonsa kanssa ja hetken aikaa meitä olikin ihan kunnon porukka kasassa. Oli mielettömän hauska päivä! Kolmen tunnin treenien jälkeen lähdimme Petran kanssa pyörimään Isoon Omenaan ja menimme syömään viikinkiravintola Haraldiin, josta on tullut meidän sunnuntain vakimesta kiikkujen jälkeen. 🙂

19.12. Tiistai, Masala. Emma joutui perumaan köysitreenit, joten lähdin pitkästä aikaa Masalaan keiville Rean ja Iivarin kanssa. Olipas ihana nähdä pitkästä aikaa ja Iivariakin on ollut niin hirmuinen ikävä!! 😀 ❤ Tein sarjatöitä vitosella ja ventillä: 4min yhtämittaa seinällä, 5min lepo. Sarjoja jaksoin neljä ennen kuin oli pakko luovuttaa. Lämmitellessä nappasin kouraan keivin metallisen n. 4kg painavan renkaan, jolla tomerana työskentelin vatsalihasten kanssa 15 x 4 sarjoissa.

3G5A0279
Ensi vuoden ulkokelejä odotellessa!

20.12 Keskiviikko. Valmennus, Salmis. Tänään vuorossa bouldervalmennus. Lämmittelin yläkerrassa taas ahkerasti ja nyt on myönnettävä, että homma alkaa jo sujua aika hyvällä tempolla. Ei enää hävetä niin paljon 😀 Otin alkutreeniiin mukaan 5kg kiekon, jolla treenaan vatsoja puolelta toiselle 15 toiston sarjoissa. Kuutti laittoi minut pienille sormikrimpeille hänkillä, siis reiteille, joilla minulla ei ollut mitään mahdollisuuksia, mutta yritin omaksua projektoinnin jaloa taitoa. Lisäksi harjoittelin erilaisia hookkauksia. Kuutti juoksi hallissa puolelta toiselle siirtämässä otteita minulle sopivaan kulmaan, koska oikeat reitit olivat minulle liian vaikeita. 😀 😀 Puhuimme myös paljon tekniikasta ja harjoittelusta. Lupauduin tekemään voimakestävyystreenejä 3×7 sarjoissa (3 reittiä x 7) ja lisäämään treeneihin suoraviivaisten hänkkirallien lisäksi myös vaikeita 6b reittejä, jotta kehittyisin. Liidiä olisi kuulemma tärkeää tehdä niin paljon kuin mahdollista.

22.12 Perjantai, liidi Salmis. Emman kanssa tällä kertaa sitten liidaamassa. Tai no, minä ainakin liidasin 😀 Yläpartsilla liidasin vihreän 5bn, jonka aikana Emma halusi harjoitella tippumista, joten minun piti hypätä köyteen. Kyllä pelotti!! Emma otti hyvin ja pehmeästi vastaan, vaikka meillä onkin kokoeroa jonkin verran. Emma on hyvin pikkuinen ja minulla on painoa varmasti ainakin 20kg enemmän. Tippumisesta jäi molemmille hyvä fiilis ja näin pääsemme siis treenaamaan taas liidiä tosimielellä. Seuraavaksi liidasin valkoisen 5bn ja sitten lähdin kokeilemaan liilaa 6a:ta, jonka olin mennyt ylärillä monen monta kertaa ja päättänyt liidata heti kun pää olisi kunnossa. No, nyt liidi sujuikin tosi hyvin, mutta syke kertoi, että kyllä se jännittikin. Tämän jälkeen keskityin ylistelemään mustaa 6c+aa, jonka muuvit sain jotenkuten kasaan ja keltaista 6c:tä, joka ei sitten auennnutkaan niin hyvin. Pääsin vain neljännelle jatkolle, kunnes oli pakko luovuttaa. Lopuksi alakerrassa aulassa ylärillä Kuutin tekemät oranssi 6A ja sininen 5A.

Näistä treeneistä on hyvä jatkaa vuoden vikalle viikolle, joka on minulla kauan odotettu lomaviikko. Aionkin kiivetä niin paljon kuin mahdollista. Ensi vuonna on taas uudet tuulet puhaltamassa, mutta niistä kirjoitan vielä lisää vuoden viimeisessä treenipäiväkirjassa.

Oikein hyvää ja rauhaisaa Joulun aikaa kaikille! 🙂

 

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s