Lumikenkäily mahdollistaa metsälenkit

Tänä talvena lunta on taas tupruttanut talvilajien harrastajien iloksi melkoinen määrä! Metsään on turha koirien kanssa yrittää tai uppoaa puoleen väliin reittä. Alat olla aika turhautunut siitä, ettei kunnon lenkkejä pääse tekemään ja koirat ovat täynnä energiaa. Kuulostaako tutulle? Itse en ole koskaan kuulunut talvilajien harrastajiin ja talvet ovatkin usein minulle aikaa, jolloin painoakin kertyy helposti liikkumisen vähyyden vuoksi. Viime keväänä päätin vihdoinkin toteuttaa haaveeni lumikengistä, joilla saapastella metsissä myös silloin kun siellä on paikoin yli metrinkin lunta. Ne ovatkin tänä talvena olleet painonsa arvossa kultaa.

Talvinen lumipeite peittää kolot ja kivikot ja lumikengillä liikkuvan on helppo edetä maastossa, ikään kuin leijuen mättäiden päällä. Viime keväänä pääsin kokeilemaan kenkiä yrityksemme virkistyspäivässä ja heti sen jälkeen ajoin ostamaan kengät. Olin harkinnut kenkien ostamista jo pari vuotta, mutta en vain ollut saanut aikaiseksi. Lumikengät kiinnitetään omiin kenkiin, joiden on hyvä olla lämpimät ja tukevat. Kannattaa myös varmistaa, että oma kenkä sopii hyvin lumikengän siteeseen.

Tekniikan opiskelu tai välineiden valmistelu eivät vaadi erityisiä kursseja ja lajia onkin erittäin helppo alkaa harrastaa. Lumikenkiin kannattaa panostaa, sillä käyttömukavuus ja säädöt kengissä ovat tärkeitä. Meno metsässä voi olla myös aika kulutavaa kengän eri osille, joten kestävästä laadusta kannattaa maksaa vähän enemmän. Omani maksoivat noin 150e. Lumikenkiä on monenlaisia. Tärkeintä on, että kengän pinta-ala on suhteessa kulkijan kokoon. Omat kenkäni on mitoitettu käyttäjän painoluokan mukaan. Hyvä ominaisuus ovat myös kenkien pohjassa olevat jääpiikit, jotka varmistavat pitävyyden esimerkiksi jäisellä alustalla tai jyrkissä rinteissä.

Itse pääsin kenkäilemään sopivasti keväthangille ja kausi jäikin viime vuonna lyhyeksi. Tänä vuonna kengät ovat olleet ahkerassa käytössä. Jos osaa kävellä, oppii myös lumikenkäilemään ja pääsee nauttimaan talviluonnosta. Koska lenkkeilen yleensä kaukana asutuksesta, lähes erämailla, on kengät minulle oivallinen apu talviliikuntaan. On mahtavaa, että sataneen lumen myötä ei tarvitse enää tuskailla minne lähteä lenkille. Jos haluaa, voi apuna käyttää myös sauvoja, mutta metsässä rymytessä ne ovat usein vain tiellä. On hauskaa, kun reitin voi valita vapaasti ja kävellä eteenpäin ilman maaston aiheuttamia esteitä. Olin yllättynyt miten ketterästi kengillä voi liikkua suurissakin korkeuseroissa ja kengät on säädettävissä esimerkiksi ylämäkikävelyä varten.

Suolla

Eteneminen on helppoa, mutta silti melko hidasta. Hiki virtaa ja kilot karisee. Lumikenkäilyn onkin sanottu kuluttavan neljä kertaa tavalliseen kävelyyn verrattuna. Kilometrejä ei ehkä siis kerry siihen tahtiin kuin normikävelyssä, mutta kuntotreeninä tämä toimii yhtälailla. Koska kaloreita kuluu, on tärkeää muistaa ottaa mukaan raikasta vettä, proteiinipatukka tai vaikkapa ihan eväät. Eväiden nautiskelu esimerkiksi suolammen reunalla on jo elämys sinänsä. Lumikengin voi liikkua melkeinpä missä tahansa talvisessa luonnossa. Itse olen löytänyt huikeita uusia maastoja aivan kotinurkilta kun kengillä pääsee lähestymään avaria soita tai vesistöalueita, joille ei sulan maan aikaan ole asiaa.

Yllättäen koirani eivät ole juurikaan kiinnittäneet huomiota lumikenkiini. Ainoastaan Lotta kokeilee välillä kanssa matkustaa niillä astumalla kengän takaosan päälle. Kengistä lähtee melkoisen kova ääni, johon kävellessä tulee tottua. Toisaalta vain pysähtymällä pääsee nauttimaan luonnon hiljaisuudesta. Jos ulkoilee koirat aina kytkettynä, on kengillä kävely kenties liian hankalaa, mutta kun koirat ovat välittömästi kytkettävissä tai pitkässä liinassa, voi kenkäilystä saada maastossa kaiken irti.

Omat koirani nauttivat metsässä liikkumisesta ja täytyykin muistaa, että niille syvässä hangessa loikkiminen voi olla erittäin kuluttavaa ja raskasta fyysisesti. Kaikenlaiset jumit ovat mahdollisia ja varsinkin nuorilla koirilla taukoja on syytä pitää usein retken aikana. On kuitenkin ihanaa, että pääsemme nyt yhdessä nauttimaan lumisesta metsästä eikä hanki enää rajoita lenkkeilyä.

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s