Yhteistyöllä ja epäonnistumisilla menestykseen

Mato Valtonen

Koiraexpo 7.2.2015

Olin kuuntelemassa innokasta puhujaa Mato Valtosta Suomen Kennelliiton Koiraexpossa. Joitakin hyviä juttuja kirjoitin tunnin puheenvuorosta ylös.

Minkään yrittäminen on ensimmäinen askel kohti epäonnistumista

Ihmisiä pitää koko ajan muistutella kaikesta, milloin mistäkin. Nosta roskat, pese kädet, kiinnitä turvavyö jne koska muuten me unohdamme kaiken! Coca-colaakin pitää mainostaa jatkuvasti, koska muuten saatamme unohtaa, että sitä on edes olemassa ja ostammekin jotakin muuta! Siispä joka aamu kun heräät MUISTUTA itsellesi, että kyllähän sinä olet aika kova jätkä/mimmi kun vain niin päätät!

On ok muuttaa mieltään. Viisaat pitää maailmaa pystyssä, hullut vievät sitä eteenpäin. Meillä on paha tapa tolkuttaa itsellemme, että:

– en osaa

– en uskalla

– en ole kokeillut

Suomalaisissa elää vahvana pelko epäonnnistumisesta ja syyllistämme siitä itseämme ja toisiamme. Harrastamme itseruoskintaa ja hiekkoa itsetuntoa. Kun Suomi äänestettiin maailman parhaaksi maaksi asua, emme luonneet siitä mainosvalttia, epäilimme, että sen täytyy olla VIRHE.

Olemme päämme sisällä myöntäneet, että ruotsalaiset (jos ei kaikki muutkin) ovat parempia kuin me.

1. Aseta tavoite – ja aseta se korkealle! Päätä että olet paras, nyt ei tyydytä pronssiin.

2. Aseta mittaristo. Yleensä ajattelemme, että mittaristo on jotakin kannattavuuteen ja onnistumiseen liittyvää, mutta miten olisi ONNELLISUUS, kuinka se toimisi mittarina? Osa-alueina työ, perhe & ystävät ja terveys

3. Toiminta – on opittava tarinankerrontaa, markkinointia ja itseluottamusta. Suomalaisilla on paha tapa myydä tuotteita pelkällä tuoteselostuksella!

Viranomaisten tehtävänä ei olisi jarruttaa idealismia ja ideoita, vaan mahdollistaa niitä. Suomi on lakien ja lupien luvattu maa, meillä on jopa 42 metriä kirjallista sanaa siitä, mitä EI saa tehdä!! Meillä prosesseista on tehty liian pitkiä ja vaikeita.

4. Harjoittelu – itsensä kehittäminen kannattaa aina!!! PIDÄ HAUSKAA!!

MUUTOS

Meillä on sisäänrakennettu vastustus muutosta kohtaan. 24% suomalaisista ei haluaisi enää MINKÄÄN asian muuttuvan!!! Mutta se ei ole mahdollista!! Muutos on pysyvä olotila eikä sitä voi pysäyttää. Jos emme muutu joku toinen nappaa työpaikat ja myy tuotteet. Meitä vaivaa LAISKUUS. Muutos vaatii tekemistä, on käärittävä hihat ja lähdettävä tekemään. Ensi vuonna on liian myöhäistä, tee nyt! Ihmiset toimivat myös helposti RUTIINILLA. Muutos on pelottavaa. Istutko aina kotona samassa tuolissa? Kokeilepa jos kerrankin menisit istumaan viereiseen tuoliin? Miltä se tuntuisi? Miksi et kokeilisi? Ainakin voisi sanoa olevansa kokeilunhaluinen! Rutiini on monesti myös hyvä, koska ilman sitä mitään ei tapahtuisi, mutta jos joku ehdottaa jotakin tai saat ajatukset jostakin toisenlaisesta – uskalla kokeilla!! Muutoksella on mielissämme negatiivinen kaiku, vaikka se pitäisi ottaa mahdollisuutena.

Ihminen on hierarkinen laumaeläin ja lauman pienin luku on kaksi. Kaipaamme kaikki arvostusta, tunnustusta ja asemaa, mutta millä keinoin hankimme niitä? Valehtelemme pieniä valkoisia nostattaaksemme omaa egoamme tai käytämme huumoria, joka usein on toisten kustannuksella nauramista. Yrityksissä istumme eri orsilla laumahierarkian malliin, mutta mitäpä jos istuisimme kaikki samalla orrella? Kukaan ei katsoisi ylös eikä toiset alas. Meillä on erilaisia taitoja ja kokemuksia, mutta ne eivät vähennä arvoamme ihmisinä.

Mato Valtosen luennolla.

YLLÄTÄ!

Sana, joka kertoo kaiken. Yllätä itsesi, ystäväsi tai perheenjäsenesi. Saat valita kenet ja miten suuresta yllätyksestä on kyse. Ala toimittaa, kääri hihat – siitä se luovuus alkaa.

LUOVA HULLUUS – SITÄ LISÄÄ!

Pienistä innostumisista, sieltä se lähtee.

Mitä ulkomaalaiset meistä ajattelee? Heitä on 7 miljardia, meitä 5 miljoonaa. Eivät ajattele paljon 😀 Mutta:

– maailman korkeimmin koulutettu kansa!

– it- kansa

– omituisia, saunat ja kaikki

– heitellään saappaita ja kännyköit, kannetaan eukkoa. pelataan suojalkapalloa ja täällä pidetään ilmakitarasoiton mm-kisat!!

Suomalaisia menestyjiä maailmalla: SLUSH, Sofi Oksanen, Aki Kaurismäki, Duudsonit, Madventures, Kill Arman, Heavy Metal- bändit, Hanoi Rocks, Lordi, M.A. Numminen, Angru Birds, Muumit, Joulupukki.

KAIKKI MENNEET KAUPAKSI JA LIITTYVÄT HULLUUTEEN. Maailma jää samantien koukkuun!

INNOSTU!! OLE ROHKEA!! Ideoi ja kerro ajatuksesi. Kyseenalaista jatkuvasti kaikki, mutta HYMYLLÄ! Negatiivisesti kyseenalaistamiseen kykenee kaikki, positiivisesti kyseenalaistaminen vaatii ÄLYÄ.

KUN AAMULLA PESET HAMPAITA JA KATSOT PEILIIN, VARMISTA ETTEI PEILISTÄ TUIJOTA SE PORUKAN KIINTIÖMULKKU!

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s