Vaisakon luonnonsuojelualue

Sunnuntaina kävimme koirien kanssa testaamassa Vaisakon luonnonsuojelualueen pitkospuut. 🙂 Tarkoituksena on opettaa koirani retkeilijöiksi ensi kesään mennessä, joten yritän puuhailla niiden kanssa mahdollisimman paljon erilaisia juttuja, jotta ensi kesän seikkailut olisivat mahdollisimman helppoja. Ilma oli pilvinen ja sateinen, mutta selvisimme kuitenkin ilman suurempia sadekuuroja. Kävin ensin kurkkaamassa Salolaisten oman virkistys-saaren Vuohensaaren, sillä en ole koskaan siellä käynyt, mutta se oli kyllä pettymys. Luontopolku oli vain kilometrin mittainen, joten sopiva pikemminkin esimerkiksi päiväkotiryhmille.

20161120_1352011
Vuohensaari, Salo

1985 perustettu Vaisakon luonnonsuojelualuekin on pieni, mutta erittäin näyttävä alue Halikossa. Se sisältää upeita suojeltavia vanhoja jalopuita. Alueelle pääsee hyvin autolla ja suurin osa reitistä on leveää sepelipolkua. Maasto on ajoittain vaikeakulkuista ja paikka paikoin reitti kulkee pitkospuita myöden, seikka joka minua jännitti neljän nuoren koirani kanssa. Onneksi ne kuitenkin hoksasivat homman jujun nopeasti. Kiersimme viiden kilometrin lenkin noin tunnissa. Paikalla ei ollut tällä kertaa muita ihmisiä. Harmikseni minulla ei ollut kameraa mukana, vaan kaikki kuvat ovat tällä kertaa vain kännykkäräpsyjä.

Vaisakon luonnonsuojelualue sijaitsee Halikonlahteen työntyvässä niemenkärjessä. Vaisakon polku on osin pitkostettu ja se kulkee hyvin vaihtelevassa ja välillä myös vaikeakulkuisessa maastossa. Polku johdattaa kulkijan läpi jalopuumetsikköjen ja pistäytyy välillä meren äärellä. Vaisakko sopii erinomaisesti päiväretkikohteeksi.

Vaisakon lehdot ovat maamme edustavimpia. Etenkin lehdon keväinen kukkaloisto sinivuokkoineen, keltavuokkoineen ja mukulaleinikkeineen houkuttelee retkeilijää ihastelemaan Vaisakon luontoa. Lehdon vaikutus näkyy ja kuuluu myös runsaassa ja monipuolisessa linnustossa. Vaisakon suojelualueeseen kuuluu myös osa Viurilanlahden linnustollisesti arvokkaasta ruovikkoalueesta. Lehtoalueen taustalla kohoaa maisemaltaan merkittävä kallio jyrkänteineen. Kallion päältä avautuu avarat näkymät etenkin lännen suuntaan. Kallion laelta löytyy myös pronssikautinen hautaröykkiö.

Lisää: http://www.luontoon.fi/vaisakko

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s