Pinnan alle: CMAS */P1

Tämän kevään ehdoton JUTTU on laitesukelluksen peruskurssi, jolle olen ilmoittautunut. Ensimmäiset kokoontumiset ovat jo ensi viikolla, joten melkoista haipakkaa on tässä asian suhteen edetty. Olen haaveillut kurssin käymisestä jo 2,5 vuotta, mutta aika ei vain ole tuntunut sille oikealta joko taloudellisten tai muiden menojen vuoksi. Maaliskuun lopussa melontakurssilla huomasin kuitenkin usein vilkuilevani laitesukeltajia, jotka puuhailivat viereisessä altaassa ja niinhän siinä sitten kävi, että menin tutustumaan ja esittäytymään. 🙂 Sain esitteen tulevasta kurssista ja kun selvisi, että suurimman osan tarvittavista varusteista saisin lainattua ystäviltäni alkoi olla jo tunne, että nyt tai ei koskaan!

Laitesukelluksen peruskurssi

img_0598-533x800-kopio
Hymy on herkässä sukelluksen jälkeen!

Laitesukelluksen peruskurssilla opetellaan ne perustiedot ja -taidot, jotka laitesukeltaja tarvitsee sukeltaakseen ohjatusti esim. sukellusseuran leireillä ja sukelluskeskusten järjestämillä retkillä. Kurssin pääpaino on käytännön perustaitojen opettelussa ja sukellusturvallisuudessa. Peruskurssi sisältää 10 tuntia teoriaa, 10 tuntia allasharjoituksia ja 5 avovesisukellusta. Kurssi antaa valmiudet tehdä suoranoususukelluksia enintään 15-20 metrin syvyydessä edellyttäen, että sukellusolosuhteet ovat vastaavat tai paremmat kuin missä kurssi on järjestetty. Kurssin alaikäraja on 15 vuotta. Kurssin läpäisseelle sukeltajalle myönnetään kansainvälinen sukeltajakortti, joka oikeuttaa sukeltamaan myös ulkomailla. Sukeltajaliiton koulutusohjelman mukainen laitesukelluksen peruskurssi täyttää kansainvälisesti sekä CMAS P1-koulutusstandardin että NAUI Scuba Diver -koulutusstandardin vaatimukset. Laitesukelluksen peruskurssilla perehdytään fysiikkaan, fysiologiaan ja sukellusvarusteisiin siinä määrin kuin se on tarpeellista turvallisen sukeltamisen kannalta. Turvallisuuden huomioiminen on kaikessa sukeltamisessa ehdoton vaatimus.

 

Sukellusharjoitukset

Kouluttajien opastuksella opetellaan altaassa ja avovedessä oikeat, turvalliset sukelluskäytännöt. Tällaisia ovat välineiden oikea käyttö ja käsittely, sukellusmenetelmät, parisukellus ja sukellusryhmässä toimiminen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sukeltamassa Helsingin sukelluskeskuksella

Olen käynyt muutaman kerran kokeilemassa sukellusta: Sääksjärvellä Nurmijärvellä sekä altaassa. Varsinaisen kurssin suorittaminen on kuitenkin aika kallis juttu ja vaatii myös suunnitelmallisuutta. Sukellus on kallis harrastus myös varusteineen, eikä sitä voi eikä tulekaan harrastaa koskaan yksin. Tästä syystä oma into lajin pariin on ollut hieman laskusuunnassa viimeisen vuoden aikana. Kiipeily tarjoaa minulle aktiivisen harrastuksen, jossa kenties pääsen samalla tavalla voittamaan pelkojani ja toisaalta se on huomattavasti halvempi ja helpompi toteuttaa. Nähtäväksi siis jää tuleeko sukelluksesta minulle aktiivinen harrastus jatkossa, mutta kuten melonnasta, saan siitä varmasti mielenkiintoista toimintaa varsinaisen päälajin (kiipeilyn) rinnalle.

Sukellusseura Simppu on vuonna 1974 perustettu salolainen sukellusseura, jolla on nykyään 240 jäsentä. Toiminnan aktiivisen rungon muodostavat kesäviikonloppujen sukellusretket saaristomerelle yhdistyksen tukialuksella m/s Agonuksella, päiväretket sukeltamassa Salon lähivesissä, sukelluskoulutus sekä lapsille ja nuorille suunnattu norppa- ja kuuttitoiminta. Minusta olikin mukavaa huomata, että aktiiviseen toimintaan olisi myös kurssin jälkeen mahdollista sukeltaa! 🙂

Ensi viikosta lähtien siis luettavissa blogistani myös sukellukseen liittyvää räpiköintiäni ja tunnelmia pinnan alta 🙂 Tervetuloa mukaan!

Etusivu

https://www.sukeltaja.fi/

Alla tekemäni video vuosi sitten maaliskuussa järjestämästäni kokeilusta ystävilleni 🙂

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s