Pinnan alle: allastreenit, osa I

Laitesukelluksen peruskurssi on edennyt allastreeneihin. Alun alkaen meillä ei pitänyt olla enempää allasaikaa, mutta jostakin syystä saimme vielä Salon uimahallilta armoa ja niin minäkin pääsin treenaamaan altaaseen flunssasta toivuttuani. Minusta tämä oli loistava juttu, koska itselläni edellisestä sukelluksesta on jo vuosi aikaa ja kaikki tuntuu olevan vähän unohduksissa. Lisäksi kokeilulla ei tarvitse itse tehdä juuri mitään, mutta kurssilla opetellaan olemaan itse vastuussa niin laitteista kuin tekniikastakin.

DCIM100GOPROGOPR0124.
Helsingin sukelluskeskus

Tiistai 16.5 Hiukan jännitti ajella Salon uimahallille, koska edellisestä altaassa pulikoimisesta on runsas vuosi aikaa. Tuolloin vein ystäväni laitesukelluskokeilulle Helsingin sukelluskeskukselle. Ohessa olevat kuvat ovat tuolta reissulta. Altaan reunalla oli ihan tyhjää kun pääsin perille ja hetken jo ehdin pohtia, että olenko väärässä paikassa väärään aikaan. Onneksi hetken päästä alkoi ihmisiä valua paikalle. Loppujen lopuksi meitä kurssilaisia oli paikalla tällä kertaa kolme ja kaikille riitti myös omat henkilökohtaiset ohjaajat. Minä sain ohjaajakseni Vesan, jonka hyvähermoisuutta kaltaiseni säätäjän kanssa ei voi kuin ihailla 😀 Yhdessä käytiin läpi veden alla käytettävät käsimerkit ja koottiin liivipaketti eli happipullo, kelluntaliivit ja regulaattori.

Oli kutkuttavaa tehdä kaikki nyt sillä ajatuksella, että jatkossa vastaan itse itsestäni. Sukelluskokeiluillahan ei ole tarvinnut juuri asioita miettiä, vaan keskittyä enemmän kokemukseen kuin laitehallintaan. Ystävältäni lainatuissa kamppeissa (puolimärkkäri, maski, tossut ja avokantaräpylät – sopivat muuuten kaikki tosi hyvin 😉 ) siirryin sitten Vesan kanssa altaan puolelle. Räpylät jalkaan ja menoksi! Tein suuren virheen ja kastelin maskin ennen siihen sylkäisyä ja niinpä kärsinkin koko illan huurteisesta maskista. Nauroin Vesalle, että kurssitodistukseen täytyy laittaa lisämaininta harjoitusten sokkona tekemisestä! 😀 Ihan alkuun harjoiteltiin regulaattorin tyhjentämistä veden alla ja myös vararegun käyttöä. Painoliivin käyttö tuli kuin itsestään yrittäessäni päästä altaassa pohjaan istumaan 🙂

DCIM100GOPROGOPR0161.
Sukeltamassa Helsingin sukelluskeskuksella

Yllättäen melkoista työtä vaati maskin tyhjennys. Jouduin tulemaan pintaan varmaan kolme tai neljä kertaa, kun jostakin syystä en saanut puhallettua nenän kautta ilmaa saadakseni maskin tyhjäksi. Kummastelin asiaa ääneen, aikaisemmilla sukelluskerroilla ei moista ongelmaa ole ollut. Lopulta onnistuin ja pääsin harjoittelemaan hengittämistä ilmaa puhaltavasta regulaattorista. Sekin oli aika hurjaa, koska regulaattori on vain puolittain suussa 😀

Altaan syvempään päähän sukellettaessa vasen korva alkoi kipuilla, vaikka yritin paineistaa sitä. Näytin Vesalle merkillä, ettei kaikki ole kunnossa ja osoitin korvaa. Rauhassa sitten tutkailtiin tilannetta, tultiin vähän ylemmäksi ja taas alas, että sain paineet hallintaan. Harjoittelin painovyön riisumista ja pukemista pinnalla sekä koko liivin riisumista ja pukemista vedessä. Lopuksi raahasin pelastusharjoituksena Vesan 25 metriä altaan päästä päähän ikään kuin väsynyttä sukeltajaa auttaakseni.

Ihan loistavat treenit ja opin aivan valtavasti uutta asiaa!! On ihan mieletöntä päästä sukeltamaan taas pitkästä aikaa ja toisaalta ymmärtää, että tästä ollaan nyt tekemässä uutta aktiivista harrastusta itselleen 😉

 

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s