Uskalla innostua – you got this!

Neljä-vuotias poika roikkuu valjaissa Kiipeilyareenan itsevarmistavilla vaijereilla. Hän hihkuu ja selittää tohkeissaan isälleen kiipeilynsä etenemistä. ”Kato isä, mä kiipeän tästä! Kato!” Isä katselee vierestä, mutta ei ehdi vastata kun poika jo jatkaa ”Mä aion kiivetä ihan tonne ylös asti, isä! Mä pääsen ylös, arvaa miksi mä pääsen?” Ja vastausta odottamatta poika jatkaa sillä itsevarmalla asenteella, joka on suotu vain hänen ikäisilleen pienille pojille: ”Mä kiipeän tonne ylös asti, koska mä uskon itseeni. Mä uskon itseeni ja siksi mä pääsen sinne!”

Ja tämä tarina on tosi. 🙂 Pojalle oli varmasti joku selittänyt, että uskomalla itseensä ja tekemällä töitä tavoitteensa eteen voi saavuttaa mitä vain! Haluan itsekin uskoa tähän. Elämä on aivan liian herkkä ja kallisarvoinen juttu makaamaan sohvalla ja tyytymään katsomaan vierestä muiden ihmisten seikkailuja. Noin kuukausi sitten lähetin hakemuksen Partioaitan uusimpaan some-mainokseen. He hakivat videoonsa ihmistä, jolla olisi jaettavanaan tarina elämästään ja harrastuksestaan. Olin erittäin yllättynyt kun minut valittiin ensin skype-haastatteluun ja pari viikkoa myöhemmin selvisi, että kaikista hakijoista minut oli valittu myös itse mainokseen! Kuvauspäivät ovat elokuun alussa ja video julkaistaan myöhemmin samassa kuussa. Kuulemma tarinani, innostukseni ja asenteeni olivat syitä miksi minut valittiin. Ihan mahtavaa saada olla mukana tässä projektissa ja nähdä millaista on mainosvideon työstäminen ihan todellisuudessa. Kyseessä on vain muutaman minuutin kestävä pätkä, mutta itsekin valokuvaus- video- ja mainosalasta kiinnostuneena suhtaudun tilaisuuteen myös ammatillisella uteliaisuudella.

Itseasiassa innostus on elämäni kantava voima. En muista aikaa, jolloin minulla ei olisi ollut jokin projekti menossa joko suunnittelu- tai toteutusasteella. Siinä missä puhdas uteliaisuus vie moniin mielenkiintoisiin tilanteisiin ja ympäristöihin, vasta innostus kanavoi sydämen ja nostaa sielun. Innostusta voisikin pitää ikään kuin uteliaisuuden ohjaavana isosiskona, joka viitoittaa elämään erilaisia polkuja. Se kertoo meille mikä merkitsee enemmän ja mihin suuntaan voisi elämässään seuraavaksi matkata. Kuin ihastuminen konsanaan, innostuskin on tunteena hurmioiva ja kaiken nielevä. Se ei kuitenkaan vie pidemmälle ilman oikeanlaista asennetta ja työstämistä.

e1b85a911664df3e78e772f9cfb5aee9[1]Usein helposti innostuvia ihmisiä pidetään jotenkin naiiveina tai lapsenomaisen viattomina. Heidän touhuamisensa saa meidät hymyilemään kun loputtomalta tuntuva energia ohjautuu milloin mihinkin. Toisaalta taloudellisesti on helppokin kauhistella innostujan tapaa panostaa aikaa ja rahaa välillä mahdottomiltakin tuntuviin projekteihin. Harva tulee ajatelleeksi, että innostuneet ihmiset kokevat myös pettymyksiä ja epäonnistumisia. Totuus on, että mitä enemmän yrität, sitä useammin myös petyt. Olisi niin helppoa jättää leikki siihen ja vaihtaa suuntaa. Ja joskus se onkin ihan järkevää.

Vaatii sitkeyttä ja periksi antamatonta luonnetta uskoa ja työstää unelmiaan. Ihailen valtavasti ihmisiä, jotka uskaltavat innostua sekä suunnitelmallisesti rakentaa unelmiensa elämää riskeistä huolimatta. He tietävät mitä haluavat ja ovat valmiita myös epäonnistumaan. Innostuvat (ja innostavat) ihmiset tietävät miltä tuntuu pettyä, mutta vastoinkäymisistä huolimatta he ymmärtävät, ettei se ole välttämättä syy perääntyä. Itseasiassa, mitä suurempi takaisku – sitä vahvempi palo. Soimaava omatunto ja pettymykset voivat kirveltää mielessä pitkään, mutta toisaalta ne kertovat myös jotakin tärkeää: ne ohjaavat meitä eteenpäin. Henkisellä ja fyysisellä tiellä ne kertovat mikä toimii ja mikä ei, minkä eteen olet valmis taistelemaan ja mitä asioita pitää vielä työstää. Mitä tärkeämpi asia on sinulle, sitä suurempaa pettymystä tunnet jos homma ei toimikaan. Oli siis kysymyksessä sitten erilaiset harrastuskentät, menestyminen kilpailuissa tai ihan vain itsensä voittaminen pelkojensa kanssa: usko olevasi oikealla reitillä, vaikka välillä tuntisitkin lyöväsi päätä seinään oikein urakalla.

3G5A7974
Lifedream – se on elämää unelman reunalla

Innostus viitoittaa elämääsi erilaisia polkuja. Toiset niistä toimivat ja toiset eivät, mutta oppimiskokemuksina ne kaikki ovat hyödyllisiä. Aina joskus voi myös käydä niin, että innostus kasvaa joksikin vielä suuremmaksi. Siitä voi tulla intohimo, joka muuttaa elämäsi suunnan. Olen usein linkittänyt kiipeilyn ja elämänasenteeni: kiipeilyssä, kuten elämässä, on vain uskallettava lähteä rohkeasti kokeilemaan sinulle vieraitakin reittejä. Se on ainoa tapa kasvaa. Otteet ovat toisinaan pieniä, teräviä ja limaisia. Veri valuu ja loukkaantumisiakin tapahtuu. Joskus voi joutua perääntymään ja aloittamaan kokonaan alusta, mutta ote otteelta pääsee lopulta korkeammalle. Elämä on pitkä reitti ja sen aikana ehtii elää monta elämää. Tarkka valmistautuminen ja suunnitelmallisuus auttavat riskien hallinnassa ja kun tulee aika hypätä – silloin on luotettava siihen, että elämä kantaa. Anna siis mennä ja uskalla innostua – you got this!

 

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s