Elämää unelman reunalla: kohti huippuja

Vuosi sitten kirjoitin sen hetken unelmistani. Haaveilin retkeilystä ja pienien viikonloppureissujen toteuttamisesta. Tekstin voi lukea täällä. Iloisena voin todeta, että tänä vuonna olen saanut tehdä kaikkia niitä asioita, joista tuolloin haaveilin. Nyt on tullut aika heittää uusia haasteita ja tavoitteita kehiin! Vuorikiipeily on kiehtonut minua jo reilun kymmenen vuoden ajan, mutta koskaan en ole ajatellut tosissani itse ryhtyväni moiseen hankkeeseen. Olen kiivennyt aktiivisesti vasta 1,5 vuoden ajan, joten olen ajatellut moisen retken olevan ”kerran elämässä” tyylinen seikkailu sitten joskus.

Kalliokiipeilyn peruskurssin jälkeen kesällä 2016 aloin kuitenkin tosissani pohtia Mont Blancille kiipeämistä. Haastateltuani tämän syksyn aikana tälle Italian ja Ranskan rajalla sijaitsevalle vuorelle kiivenneitä, uskon nyt, että myös minulla on hyvät mahdollisuudet sen huiputukseen ja lisäksi kenties myös jatkossa vuorikiipeilyn aloittamiseen harrastuksena. Tavoiteenani onkin päästä kipuamaan tulevaisuudessa useammalle vuorelle sekä täällä pohjolassa, että muualla maailmassa.

Yksin en aio kuitenkaan vuorille lähteä, vaan osallistun erilaisten yritysten vetämille yhteisreissuille. Matkoilla on suomalainen opas ja niiden aikana pääsen kokemaan  vuoristoiset erämaat, solisevat vuoristopurot, upeat järvimaisemat ja pohjolan sekä Alppien huiput. Mont Blanc, joka tunnetaan myös nimellä ”La Dame Blanche”, on Alppien korkein huippu (4 810,90 m). Se sijaitsee Italian ja Ranskan rajalla. Huippu on osa suurempaa Mont Blancin massiivia, joka käsittää useita 4 000 metrin korkeuden ylittäviä huippuja. Ranskan puolella Mont Blancille pääsee nousemaan Chamonixin hiihtokeskuksesta. Italian puolella lähin keskus on Courmayeur. Tavoitteena on päästä huiputtamaan vuori kesällä 2019.

Matka Mont Blancin huipulle vaatii tietoa, taitoa ja hyvää kuntoa. Siitä syystä tavoitteena on vuoden 2018 aikana kouluttautua erilaisilla vuoripäivillä sekä heinä-elokuussa vuorikiipeily- ja jäätikkökurssilla Norjan Svartisenilla. Aion myös kesällä 2018 huiputtaa Ruotsin korkeimman huipun, Kebnekaisen (2100 m). Kebnekaise sijaitsee Pohjois-Ruotsissa lähellä Kiirunan kaupunkia. Kebnekaisen vaellus tarjoaa parhaimmillaan huikeita maisemia ja ikäänkuin puolivälietapin Mont Blancin nousua ajatellen. On sanottu, että hyvällä säällä Kebnekaisen huipulta voi nähdä jopa 9% Ruotsin pinta-alasta. Maantieteellisesti Kebnekaise kuuluu Skandeihin, kuten Suomenkin korkein tunturi Halti. Minulle, jolla on vielä vähän kokemusta retkeilystä, tällainen pitkä vaellus tulee varmasti olemaan ikimuistoinen!

main-qimg-f6a30843a970287c413c1cbc649b28ef-cKiipeilijänä olen vasta alussa, mutta onneksi minulla on suhteellisen hyvä kunto ja kestävyyttäkin löytyy. En ole kuitenkaan aikuisena koskaan matkustellut ulkomailla yksin ja ylipäätään tällaisiin matkoihin liittyy vielä paljon minulle vieraita komponentteja. Tuntuukin hieman pelottavalta kirjoittaa julkisesti tästä tulevan kahden vuoden tavoitteesta, sillä matka on pitkä ja monia mutkia täynnä.

Suurin ongelma lienee rahoitus, jonka eteen olen tänä syksynä alkanut tehdä töitä. Vaihdoin vanhan ja kalliin pakettiautoni pieneen ja pirtsakkaan Nissan Noteen. Olen myös viimeisen kuukauden aikana yhdistellyt lainojani ja hoidellut muita talousasioita. Pienen pesämunan lisäksi on tavoitteena saada sivuun hieman säästöjä joka kuukausi. Hankin myös itselleni sivutyön lastenhoitajana Lohjalla. Jatkossa toimin noin kerran viikossa sijaishoitajana ystäväni 6-vuotiaalle pojalle mikä sopii meille molemmille vallan hienosti! Ystäväni saa apua yksinhuoltajana ja yrittäjänä arkeensa ja minä pientä lisätienestiä tavoitteitani varten.

tumblr_mgkxcmWODW1rzrt7ko1_500.jpgTreeniohjelmaani yritän lisätä mahdollisimman paljon pitkäkestoista treeniä niin kiipeilyn kuin kävelynkin saralla. On oikeastaan helpottavaa treenata ilman sen suurempia tavoitteita korottaa greidiä tai parantaa liidipäätä ja juuri kestävyystreeni on aina ollut minulle mieluisinta. Syksyn ja talven aikana on tavoitteena käydä kiipeilemässä n. 4 krt viikossa köysillä ja boulderoiden. Viime viikkojen vähäisten treenien jälkeen en malta odottaa, että saan viikko-ohjelman taas kulkemaan!

Eniten jännittää se pettymys, jota tuntisin jos matka ei syystä tai toisesta toteutuisikaan. On myönnettävä, että julkisesti asiasta kertominen pelottaa myös. Tuntuisi todella masentavalta jos talouteni tai kuntoni vuoksi en pääsisikään osallistumaan reissuille. Voi olla, että joudunkin siirtämään unelmaani tai keksin jonkun muun tavan toteuttaa haaveitani, mutta toisaalta juuri tällaisiin hankkeisiin haluan esimerkilläni ihmisiä kannustaa. Mitä sitten vaikka takapakkia tulisikin? Se ei ole syy olla unelmoimatta ja tavoittelematta rohkeasti haaveita!  Uskon, että oikealla periksiantamattomalla asenteella ja eteenpäin vievillä valinnoilla pidemmänkin tähtäimen projektit ovat mahdollisia toteuttaa. Blogin pitäminen tavoitteistani ja unelmistani on myös aina motivoinnut minua puskemaan eteenpäin.

Vuonna 2006 osallistuin vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonin luennolle.  Hänen aiheitaan olivat tiimityö, vastuun kantaminen, tavoitteiden saavuttaminen ja riskien hallinta sekä turvallisuus. Vaikka luento oli suunnattu ammatiryhmälleni, sain siitä omaan elämääni hirmuisesti vinkkejä. Tuohon aikaan olin haaveillut oman talon ostosta lähes 10 vuotta ja viimein koin seisovani unelmani kynnyksellä kun olin saanut ensimmäisen vakituisen työpaikkani. Veikan luento tuolloin osui ja upposi. Meme-05-23-2017Elämässä, kuten kiipeilyssäkin, haaveista on mahdollista tehdä tosia rankalla työllä sekä asenteella. Kiipeilijän on pidettävä huolta fyysisestä kunnostaan – ei vain kiipeillessä – vaan myös kotona ollessaan ja arkielämässä. Pidettävä ns. katse pallossa. Hänen on suunniteltava joskus jopa vuosia reittivalintansa, hankittava pätevät varusteet, rahoitus ja ennen kaikkea tiimi, joka tukee ja johon voi turvautua. Pelkkä vuorelle kipuaminen on vain murto-osa tarvittavasta työstä tavoitteen saavuttamiseksi ja sitä työtä on tehtävä joka päivä. Kaikki tämä on ollut aina minulle ominaista ja mukavaa projektointia kohti tulevaisuutta. Joten miksipä en jälleen voisi valjastaa näitä taitojani ja ajatuksiani, jotta voisin toteuttaa itseäni? 🙂

Matkaani kohti huippuja voi seurata tässä blogissa ja myös instagram- sekä facebook sivuillani. Kommentteja, neuvoja ja vinkkejä otan myös mielelläni vastaan joko sähköpostiini tai kommentteihin. Sponsoreita matkalle toki myös etsitään! 😉 😀

MUOKS! Huom! Varsinaiset vuorikiipeilyhaaveet siirtyvät muutamalla vuodella, mutta niiden eteen edelleen tehdään aktiivisesti töitä arjessa. Päiv. muok. 10/2018

 

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

2 vastausta artikkeliin “Elämää unelman reunalla: kohti huippuja”

  1. Kuulostaa erinomaiselta suunnitelmalta! Seuraan mielenkiinnolla, vaikutat sellaiselta tyypiltä että jos johonkin alat niin se myös tapahtuu 🙂 Jos kaipaat jotain iisiä korkeata huippua, josta aloittaa, niin suosittelen ehdottomasti Mt. Keniaa, se on vaellusreittinä vaihteleva, upea ja korkeuden (5000) puolesta ei mikään mahdoton. Me käytiin vain sillä alemmalla huipulla, jonne pääsee useimpina talvina kävellen, mut sit siellä on vielä se korkeampikin huippu, jos kaipaa lisähaastetta. https://piposilmilla.fi/2015/08/09/kahden-naisen-keikka-keniassa-osa-2-vuoristotaudissa-mt-kenialla/

    1. Kiitos Milja! 🙂 Vähän jännittää kyllä, koska retkeily ylipäätään on mulle uutta, matkustaminen aikuisiällä jäänyt yhteen Kreikan matkaan isäni perheen kanssa enkä kiipeillytkään ole kuin runsaan vuoden aktiivisesti. 😀 😀 MUTTA unelmat on tehty tavoiteltaviksi ja onhan mulla tässä pari vuotta aikaa ennen tuota Mont Blancia. Haaveilen jo Himalajan valloituksesta, mutta ehkä mä nyt kumminkin keskityn eka näihin lähi huippuihin 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s