Lisätienestejä ansaitsemassa

Saadakseni riittävästi säästöjä tämän ja ensi vuoden reissuja varten, olen viime syksystä saakka tehnyt kahta työtä. Olen ammatiltani hammashoitaja, joten arkityö onkin itsenäistä puurtamista pienessä yhden hammaslääkärin vastaanotossa, jossa vastaan paitsi avustustyöstä, myös välinehuollosta, tilauksista, laitteiden huolloista jne. Työ on vastuullista, mutta samalla mielenkiintoista ja palkitsevaa. Tämän luokan palkkatasoisena ei kuitenkaan ole mitään asiaa unelmoida aktiivisesta vuoristovaellus- ja kiipeilyharrastuksesta ilman todellista panostusta lisätienestien ansaitsemiseen. Se vaatii oikeanlaista asennetta ja riittävää motivaatiota kuten niin moni muukin elämän osa-alue, jolla unelmista haluaa rakentaa toteutumiskelpoisia tavoitteita.

Henkilön Lifedream kuva.
 Työskentelen lähinnä lauantaisin sijaishoitajana aivan ihanalle eskari-ikäiselle pojalle. Kuulovamman lisäksi hän sairastaa ykköstyypin diabetesta, jonka hoidon opettelussa olen saanut oppia paljon uusia juttuja.  😍😗

Valmistuin lähihoitajaksi vuonna 2004 ja kohdentavana alana oli tuolloin lapset ja nuoret koulutusohjelma. Työskentelin lukuisissa Vihdin kunnan päiväkodeissa vuosina 2000-2005 ja tein töitä myös vanhuspuolella lähinnä kesätöissä ja sijaisena. Niinpä oli helppoa alkaa tarjota myös lastenhoitokeikkoja tutuille perheille ja olenkin tehnyt syksystä asti keikkoja. Lasten kanssa oleilu on hauskaa vastapainoa oikealle työlleni ja muksujen aitous saa minut aina hyrisemään. Mikään ei tunnu niin hienolle kuin äkkiseltään saatu halaus ja lasten aito into yhdessä tekemiseen. Tällä hetkellä lastenhoitokeikat ovat täyttäneet kalenterin aina maaliskuuhun saakka kun teen hommia lauantaisin Lohjalla ja silloin tällöin Salossa.

Tammikuussa tein myös ensimmäisen päivystysvuoroni Turun alueellisessa hammaspäivystyksessä Tyksissä. Hammashoidon päivystys palvelee kaikkia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ja se järjestetään paitsi Turun, myös lähikuntien kesken. Päivä on jo suunnitellustikin pitkä alkaen klo 9.30 ja päättyen 21.00, mutta tällä kertaa päivästä venyi matkoineen lähes 17 tunnin mittainen!

Henkilön Lifedream kuva.
TYKSin hoitoyksikkö.

Olen päivystänyt useaan kertaan Salon kaupungille, normaalien arkipäivystysten aikaan. Työ on mielenkiintoista, mutta myös raskasta. Olin etukäteen kysellyt Turun päivystyksessä olleilta käytännön vinkkejä. Lähdin liikkeelle jo kahdeksan aikaan ja ajoin suhteellisen selkeää reittiä T-sairaalan pihaan. Eväitä oli kassi pullollaan ja innokas, hiukan jännittynyt mieli. En ole tottunut käymään Turussa, sillä olen syntyjäni lähempää pääkaupunkiseutua, enkä ole myöskään koskaan työskennellyt sairaalassa. Rakennus oli omaan silmään todella iso ja sainkin ensimmäiseksi mennä kysymään neuvoa infosta, mistä sain apua. Vartijakopista sain oman avaimen ja minut ystävällisesti ohjattiin hammaslääkäripäivystyksen tiloihin, missä oli yksi potilastuoli kaappeineen.

Vaihdettuani työvaatteet olikin aika aloittaa työt. Päivän aikana potilaita hoidettiin 20, ja taka-avustaja otti puheluita vastaan kolmisenkymmentä. Päivystyspäivien sisältö vaihtelee paljonkin, mutta tänään meillä oli hoidettavana paljon aitoja särkyjä, turvotuksia ja jopa pari purennasta johtuvaa kiputilaa, mm. kovasta purennasta johtuva intaktin (täysin ehjän) hampaan halkeaminen. Soittokriteerejä päivystykseen ovatkin:

  • voimakkaat hampaiston ja suun alueen särkytilat
  • äkilliset turvotukset ja tulehdukset
  • hampaiston, suun limakalvojen ja leukojen vammat ja tapaturmat
  • hammas- ja suusairauksiin liittyvät yleisoireet (esim. kuumeilu)
  • hammashoitotoimenpiteiden jälkeiset komplikaatiot (esim. verenvuoto).

Henkilön Lifedream kuva.Ammatillisesti päivä oli toki raskas, mutta erittäin antoisa. Pääsin avustamaan myös suukirurgia pienissä toimenpiteissä ja huomasin, miten paljon erilaisia työtehtäviä alallani onkaan! Myös ison sairaalan ja 3-4 henkilön tiimityöskentely potilaan parhaaksi oli tällaisella yksinpuurtajalle hieno kokemus! Sain päivästä paljon motivaatiota omaan työhöni alalla. Päivä oli kuitenkin pitkä, lyhyine evästaukoineen hoidimme potilaita tauotta ja lopetimme vasta yhden aikaan yöllä. Kotiin pääsin vasta kahden jälkeen. Minulta menikin melkein viikko palautua työvuorosta, mutta ihmisten auttaminen ja uuden kokeminen oli kyllä sen arvoista. Toki se ansaittu lisätienesti ei sekään ollut huonompi juttu 😀 Vastaavanlaisia päiviä on tänä vuonna tulossa ainakin neljä, joten odotan jo innolla pääseväni näkemään lisää TYKSin toimintaa!

 

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s