Iso-Valkee, Someron salainen helmi

Viime kesänä pääsin tutustumaan Iso-Valkeen järveen kun tuttavaperhe oli vuokrannut sen rannalta Someron kaupungilta mökin. Lämmitimme mökin puusaunan, uimme kirkasvetisessä järvessä ja teimme uimahyppyjä laiturilta. Illalla paistoimme leiritulilla makkaraa. Jo tuolloin ajatus alueella retkeilystä ja telttailustakin houkutteli. Tällä viikolla käväisin luontopolulla koirien kanssa nauttimassa syysvärien loistosta ja totesin, että paikalle on päästävä uudelleen teltan kanssa!

IMG_20181010_204104_184En ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä retkikohteesta, joten alue onkin yksi iso salainen helmi! Someron keskustasta järvelle on noin 25km ja mm. Turku/Helsinki motarilta alle 30km. Iso-Valkee lähiympäristöineen on mitä otollisin retkikohde luontoharrastajille, kesäretkeilijöille, lintubongareille, lapsiperheille, koululuokille, uimareille ja sukeltajille. Suosittelen lämpimästi! Järveä ympäröivät kangasmetsät tarjoavat kesä- ja syksyaikaan runsain mitoin noukittavaa niin sienien kuin marjojenkin kerääjille sekä upeasti värittyneet erilaiset lehtipuut.  Iso-Valkeen alue kuuluu laajempaan Natura 2000-alueeseen, joka on nimeltään Hyyppärän harjualue. Harjualue on jakautunut Someron, Kiikalan, Suomusjärven ja Nummi-Pusulan kuntien alueelle. Alue on Kolmannen Salpausselän reunamuodostumaa. Harjun muodostamat laaksot ja huiput ovat upeaa katseltavaa ja vaikka Iso-Valkeen luontopolku kiertää aivan rannan tuntumassa, alueen korkeuseroista saa silti hyvän käsityksen.

IMG_20181010_205102_598Iso-Valkee on erittäin niukkaravinteinen ja kirkasvetinen järvi. Rannalla on useita alueita, jotka soveltuvat uimapaikoiksi. Viime kesänä sukeltelin täällä räpylöillä ja ahvenparvet ihastuttivat. Rannat ovat matalia, joten ne ovat turvallisia myös lapsille. Iso-Valkeella voi varmasti helposti viettää kokonaisen päivän vaikkapa perheen kanssa uiden, metsässä liikkuen ja eväitä syöden nuotiolla. Iso-Valkeella on kaksi laavupaikkaa, joissa voi vaikka erähenkisesti nukkua yön yli, pulahtaa aamu-uinnille kirkasvetiseen järveen lumpeiden sekaan ja keittää nuotiolla nokipannukahvit. Someron kaupungin mökkiä voi vuokrata noin 25euron päivähintaan.

Tällä kertaa paikalla ei ollut ketään, joten sain koirien kanssa kiertää järven kaikessa rauhassa. Virallisten tietojen mukaan luontopolku olisi n. 3km pitkä, mutta kyllä se tuntui pidemmälle syysiltatuimaan kun alkoi jo hämärtää. Kiersin järven reippaasti kävellen, tosin valokuvasin vähän väliä. Aikaa meiltä meni tähän parisen tuntia. Luontopolku oli selkeästi merkitty maastoon sinisen merkein ja siellä täällä oli opastauluja, joissa kerrottiin metsätyypeistä, kasvillisuudesta yms. Ehdimme takaisin autolle juuri ennen pimeää. Alue on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen nähtävyys ja kesällä mieluinen uimakohde!

IMG_20181010_193106_568

Lisää infoa alueesta: https://www.somero.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/aktiviteetteja/luonnossa-liikkuminen/iso-valkee-ja-luontopolku/

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s