Kivun tunnistaminen ja hoito, Pirkko Hämeenoja 2020

Osallistuin Eläinklinikka Ehyt:in vanhojen koirien päiville helmikuun alussa. Kyseessä oli muutamasta eri luennosta koostuva kokonaisuus vanhan koiran kivusta, hoidosta, ruokinnasta ja liikkumisesta. Ilmainen tapahtuma oli vain yksi eläinlääkäriaseman 30 vuoden juhlavuoden kunniaksi järjestetty tilaisuus. Päivän aloitti eläinlääkäri Pirkko Hämeenoja vanhan koiran kivun tunnistamisesta ja sen hoidosta.

Kipu on epämiellyttävä aistimus, joka välittyy kudoksissa olevista hermopäätteistä hermoja pitkin selkäytimeen sekä aivoihin. Aivokuoressa tunnistetaan kivun laatu. Kipu on aistimus, joka liittyy kudosvaurioihin tai sen uhkaan. Kipu siis varoittaa vaarasta eli on tärkeä ja tarpeellinen. Psykososiaaliset tekijät vaikuttavat kivun kokemiseen niin ihmisillä kuin koirillakin. Myös mieliala, odotukset, pelot ja aiemmat kokemukset vaikuttavat.

Akuutti kipu on elimistön reaktio kemialliselle ärsykkeelle, kuumuudelle tai mekaaniselle ärsykkeelle, joka liittyy useimmiten leikkaukseen, vammaan tai äkilliseen sairauteen.

Krooninen kipu puolestaan jaetaan osiin: kudosvauriokipu, neuropaattinen eli hermokipu, idiopaattinen kipu ja psykogeeninen kipu. Krooninen kipu kestää yli 2-3kk ja saattaa jatkua kudosvaurion parannuttua jos kipujärjestelmä on herkistynyt akuuttivaiheessa.

Käytösmuutokset näkyvät koirassa helpoiten yleensä aamuisin, kun koira herää. Seuraile venytyksiä, liikkeelle lähtöä! Kipua ei käytöksessä välttämättä havaita, mutta koiran aktiivisuus vähenee. Se ei välttämättä hyppää, leiki, tutki ulkona tai halua lenkkeillä kuten aiemmin. Se saattaa myös pyrkiä makuulle kesken lenkin. Jäykkä kävely, muutokset askelrytmissä tai ontuminen ovat merkkejä mahdollisesta kivusta. Hidas nouseminen makuulta ja vaikeutunut liikkeelle lähtö levon jälkeen ovat myös merkkejä kivusta.

Koira saattaa kokea mielialamuutoksia ja alentunutta ruokahalua. Aggressio, välinpitämättömyys ja vetäytyminen ovat jo selkeitä merkkejä siitä, ettei kaikki ole hyvin!! Koira saattaa olla myös normaalia riippuvaisempi omistajastaan. Muita muutoksia voivat olla pään roikottaminen tai tihentynyt hengitystarve, läähätys ja runsas kuolaaminen. Runsas nuoleminen voi johtua kutinasta, mutta myös kivusta esim. nivelissä tai vatsassa.

Kylkien pureminen voi olla merkki prostata tai suolikivuista  . Sisälle pissaaminen ja ulostaminen, ulina, valittaminen ja ähinä ovat merkkejä, joita aliarvioidaan kun niihin totutaan ajan mittaan.

Kivun hoidossa on erilaisia mahdollisuuksia, mutta aistimuksia pyritään säätelemään kaikilla tasoilla kipuhermopäätteestä aivoihin saakka. Fysiologinen kipu syntyy kivun aistimuksesta ja kivun kokemuksesta.

Tulehduskipulääkkeet alentavat kuumetta, poistavat kipua ja vähentävät tulehdusoireita, mutta vaikutus vaiihtelee paljon eläinlajejen välillä! Ei kannata kokeilla antaa koiralle ihmisen lääkkeitä tai päinvastoin. Myös kissoilla on omat lääkkeensä. Koirille yleinen

 • karpofeeni (rimadyl)
 • meloksikaami (metacam)
 • firokoksibidi (previcox, galliprant)
 • mavakoksibidi (trocaxill) – pitkävaikutteinen

Koska vaikutusmekanismi näillä on sama, ei lääkkeitä saa yhdistää. Mutta usein yksilötasolla vaikutus vaihtelee, joten lääkkeitä voidaan kokeilla useaa ennen kuin sopii.

 • Suolisto-oireiden todennäköisyys lisääntyy jos koiralla on yhtäaikainen kortisonilääkitys.
 • heikentävät munuaisten verenkiertoa, joten harkitaan tavallista tarkemmin jos munuaisvika
 • teho paranee jos arnnostellaan pidempään, älä jätä hoitoa kesken!
 • käytä eläimille  tarkoitettuja valmisteita! Ibuprofeiini eli burana ym. eivät sovi koiralle
 • parasetamol aiheuttaa mahaoireita koiralle ja voi tappaa kissan!

Opioidit – elimistö tuottaa näitä itsekin tietyissä tilanteissa. Käytetää leikkausten yhteydess eikä koskaan pitkäaikaisena lääkityksenä, sillä annoksiin tottuu. Opioidit estävät kipusignaalien etenemisen.

Hermokipulääkkeitä ei ole saatavilla koirille rekisteröityjä valmisteita, joten käytössä on ihmisille mm. epilepsialääkkeenä käytetty gabapentiini.

Tulossa on uusi rokotetyyppinen kipulääkitys parin vuoden sisällä markkinoille!

Terapialaser

 • perustuu valohoitoon
 • vähentää kipukokemusta
 • nopeuttaa hermojen paranemista
 • laajentaa verisuonia
 • vähentää kipulääkkeen tarvetta

Nivelrikkokivussa

 • ruston rakennusaineita omega 3
 • fysioterapia
 • hieronta
 • akupunktio

Eniten nivelrikosta kärsivät koira hyötyy painon pudotuksesta! Parhaiten painon pudotus onnistuu kun astetaan tavoitteet eläinlääkärillä, valitaan sopiva ruoka ja sovitaan säännölliset punnitukset. Sopivalla laihdutusruualla onnistuminen on varminta. Ruokintaohjelman tulee olla tarkka ja yksinkertainen. Jo muutaman kilon tiputuksesta on valtavva hyöty koiralle!!

YHTEENVETO – jos huomaat koirasi kipuilevan, kerro se kymmenellä. Koira peittää kipunsa hyvin. Kipu ei ole vanhuuteen liittyvä luonnollinen tila, vaan kipua voidaan hoitaa erilaiseilla menetelmillä ja valmisteilla!

 

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s