Kun leivotaan harrastuskoiria- osa 1: kesän agilityt

Tänä kesänä on koiratouhuissa kulunut tovi jos toinenkin. Agilityn saralla meitä on kouluttanut Agipowerin Taija Salokannel, Koulutus Rumban Susanna Korhonen ja Turussa Petra Malin. Piiku korkkasi Maijun kanssa epäviralliset kilpailut ja taidot ovat kehittyneet niin, että vain kepit ja kontaktit uupuvat.

Piiku tutkittiin luustoltaan terveeksi kesän aikana ja se oppi varsinaiset kontakti esteet nopeasti ja rakastaakin puomia yli kaiken. Vielä riittää tehtävää varmojen pyssäreiden rakentamisessa, mutta aika kivalta ne näyttää! Sen sijaan kepit ovat vielä ihan vaiheessa. Kepit ovat minulle melkoinen Bermudan kolmio, sillä kukaan koiristani ei ole niitä koskaan kunnolla sisäistänyt. Turhautumisen sietokykyä siis vaaditaan kun yritän motivoida itseäni niiden harjoitteluun. Piiku on pennusta asti harjoitellut kaks kakkosilla meno kulmaa, jonka se sisäisti todella hyvin. Myös kuuden sarjaa se jossain vaiheessa meni aika hyvin hallilla. Mutta nyt ollaan menty takapakkia, kun edes ohjureilla kepit eivät ole itsenäisyyttä nähneetkään, eikä sisäänmeno onnistu lainkaan itsenäisesti. Nämä ovat Piikun suurimmat ongelmakohdat, se osaa hienosti erilaisia ohjauskiemuroita ja eteen menon ja irtoamisen erilaisille esteille. Sillä on ihana asenne ja agilitya se rakastaa yhtä paljon kuin kaikkea muutakin. Se on yleensä ollut vahva luottopakki radalla, mutta nyt viime aikoina kun rimaa on alettu nostamaan, se on ajoittain juossutkin riman alta! Lähinnä tosin takakierrossa. Piikulla on ihanat, todella tiukat käännökset. Rima on tosin vasta 45cm korkeudella, joten tämä on aika huolestuttava piirre. Piikun Keskittyminen on välillä myös ongelma, sillä vilkkaana koirana se saattaa kiinnittää huomionsa ympäristön häiriöihin ja jo sekunnin murto-osan vilkaisu muualle voi ohjauksen kannalta olla kohtalokas.

Likka puolestaan treenailee vasta pentu juttuja. Haen sille estevarmuutta ja irtoamista. Likan kanssa onnistumisia tulee joka kerta. Aluksi se kiihtyi kentällä niin, että alun paikallaolo oli tosi vaikea temppu, mutta nyt pikku hiljaa se on sisäistänyt asian. Agility on selkeästi sen juttu! Likan kanssa tulee vielä kiire, sillä vauhtia ja oikeaa asennetta siltä ei puutu! Se tekee ihanasti minulle töitä, ei karkailee mihinkään ja focus on yhteisessä tekemisessä. Osaa myös rauhoittua, vaikka kiihtyy nopeasti. Olen pyrkinyt käymään sen kanssa erilaisissa ympäristöissä treenaamassa, sillä Likka tuppaa haukkuvan epävarmuuttaan uusissa ympäristöissä. Tämä on kuitenkin koko ajan menossa parempaan suuntaan. Kävimme sen kanssa Tuulia Liuhdon koulutuksessa Oneminddogs areenalla Kaarinassa missä Likka työskenteli häiriössä todella kivasti!

Taijan treeneissä olemme pätkissä treenanneet pidempiä mölliratoja. Niissä on suoria pätkiä ja vähän tekniikkaa. Piikun pitäisi nyt syksyn aikana siirtyä varsinaisille agsaradoille, mutta koska osa esteistä vielä kesken joudun pohtimaan mikä on järkevää. Taijan treenit on nyt syksyllä vain joka toinen viikko ja Likkakin on päässyt mukaan omalla treeni paikallaan. Kesällä kävimme Taijan kuuden kerran kurssin. Taija on Likan isän kasvattaja ja olen tuntenut hänet jo useamman vuoden ajan. Tavallaan miellän hänet Likan toiseksi kasvattajaksi, joten on ihanaa päästä hänen oppiinsa. Uskon, että varsinkin Likan kanssa Taijalla on meille paljon annettavaa jatkossa.

Susannan treeneissä olimme kesällä hallilla ja elokuussa hänen omalla pihallaan. Susanna on meille uusi kouluttaja, mutta me Tytöt hullaannuimme täysin! Pieniä yksittäisiä ohjaustekniikoita treenattiin hyvällä menestyksellä. Teimme mm. Pakkovalssia ja saksalaista. Susanna on antanut minulle muutaman ihan konkreettisen vinkin, joita olen pyrkinyt sisäistämään omassa ohjauksessa. Hän osaa myös miettiä boksin ulkopuolelle jos homma takkuaa. Eihän se vie meitä mihinkään jos koira, tai oikeammin minä, toistaa virhettä kerta toisensa jälkeen. En malta odottaa, että pääsemme lokakuussa jälleen hänen kurssilleen sillä molemmat koirat on ilmoitettu viikko treeneihin. Susannan radat ovat meille mölli/ykkösluokkalaisille sopivan yksinkertaisia, mutta aina joku kohta on ollut meille myös hankala. Saamme myös juosta paljon suoraa ja hakea vauhtia menoon.

Petra Malin kouluttaa meitä Turussa ATT hallilla. Aluksi osallistuimme hänen ison radan treenihinsä pari kertaa Piikun kanssa ja pääsimme ensimmäistä kertaa juoksemaan täysillä kisakokoisessa hallissa. Salon koirahallihan on pieni, ja matto on turhankin liukas tiukoissa kurvissa. Petra on ottanut meidät porukkaan hienosti. Nuoresta iästään huolimatta hän osaa valmentaa eteen vievällä otteella ja aktiivisena somettajana luo asiakkaisiin henkilökohtaisen siteen, jota osaan arvostaa. Valmennukset ovat myös henkilökohtaisia, sillä treeneissä pohditaan juuri kyseisen koirakon vahvuuksia ja heikkouksia. Turun irtotreenit jatkuvat silloin tällöin syksyllä.

Elokuun alussa Piiku kävi Lohjalla korkkaamassa epikset Maijun kanssa kun itse hakuilin Likan kanssa metsässä. Oli kuulemma mennyt hienosti alun paikallaoloa myöden. Syksyn aikana on tarkoitus itsekin käydä starttiradalla. Olen pohtinut paljon sitä pitäisikö minun keskittyä vain yhteen tai kahteen lajiin. Tällä hetkellähän treenaan tyttöjen kanssa agilityn lisäksi myös tokoa, paimennusta ja omaksi iloksi myös hakua sekä jälkeä. Kun on potentiaaliset koirat lajiin kuin lajiin, ei millään haluaisi jättää jotakin pois. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että edistymistä lajikohtaisesti tapahtuu hitaasti.

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s