Tokossa taukoa syksyllä

Syksyllä kävin tyttöjen kanssa 8 kerran tokokurssin Kuusiston Tiinan opissa, mutta kun se loppui alkoi tauko lajin parissa. Tarkoituksena oli treenata kotona pari kertaa viikossa, mutta kun pimeys alkoi, en yksinkertaisesti jaksanut pitää yllä tsemppihenkeä. Tauko on tosin tehnyt meille hyvää, sillä viime viikolla Ajelin huvikseni tyhjään halliin kokeilemaan ja jäi pitkästä aikaa tosi hyvä fiilis! Jatkossakin tokoa tehdään silloin tällöin ja vain kun varmasti siltä tuntuu. Kotona on helppo tehdä lyhyitä kapulan pito ja tunnaritreenejä, mutta varmasti hallillekin tulen menemään jos vain koronaehdot sen sallivat.

5.10 Eilen vietettiin eläinten päivää. Tässä oma oivallukseni eiliseltä sopivasti asiaan liittyen. Eilen illalla oli tokossa vähän väsynyt fiilis. Olin päättänyt ilmoittaa valmentaja Tiinalle, että me lopetetaan laji tähän. Etten yksinkertaisesti kykene opettamaan tytöille mitään eikä homma etene. Koko sen ajan kun selitin asiaa Tiinalle, tarjosi pieni ruskea enkelini perusasentoa. Maltilla Likka tapitti silmiini, vaikken en edes huomannut sitä. Kotona tätä videota editoidessa oivalsin, että onpa sillä ihana asenne! Katsokaa miten se työskentelee valtavassa häiriössä keskellä autoja, muita koirakkoja ja muuttolintuja. Ja tajusin, että vaikka minä, valmentaja tai koko muu maailma pitäisi minua surkeana kouluttajana niin tytöt eivät ole sitä mieltä. Ne ovat haltioissaan. Niistä olen täydellinen ja kaikki mitä ikinä keksinkään on täydellistä.💗 Eivät ne raukat tajua, että olen surkea! 😅 Joten niin kauan kun ne ovat aina haltioissaan yhdessä tekemisestä jotakin teen oikein. Ja sitähän eläimet meille usein merkitsevät: pyytteetöntä omistautumista ja hetkessä elämistä. Tämä oivallus ja Tiinan uudet vinkit takataskussa, olen taas valmis yrittämään! 🤩

Piikun kanssa halusin verestää muistoja seuraamisen lisäksi myös merkille juoksusta ja sen kierrosta, sillä niitä olemme tehneet viimeksi kesällä. Tiina oli sitä mieltä, että nöyrä tavoitteeni – tokon alokasluokka – on Piikun Seuruulla ihan mahdollinen ja jopa BH koe olisi suoritettavissa. Piiku on nopea oppimaan, tarjoamaan ja tekemään, mutta seuraaminen on sille jostain syystä edelleen hankalaa. Hallilla sujui hyvin ja olin super tyytyväinen sen suorituksiin 💗 Piikulla alkaakin näyttää kivalta seuraavat liikkeet:

 • Kaukokäskyt
 • Hyppy
 • Liikkeestä maahanmeno
 • Luoksetulo
 • Kapulan pito
 • Paikallaolo

Se hallitsee myös nämä:

 • Merkin kierto
 • Tunnistusnouto
 • Nouto
 • Ruutu
 • Hyppynouto
 • Merkille juoksu

Piikun liikkeet eivät vielä ole super varmoja ja kaikessa näkyy sen innokas, lennokas olemus, mutta alokasluokkaan ja tk1 koulariin ihan varmasti riittävät. Nyt pitäisi vaan uskaltaa kokeilemaan kokeeseen!! 😁

Likka puolestaan on tokossa aiheuttanut paljon enemmän harmaita hiuksia. Sen kapulan pito on ollut hidasta hommaa eikä se muutenkaan nauti tokossa niin paljon kuin Piiku. Seuraaminen on vielä peruasennon korjaamista, joskin se on paljon paremmin Likalla hallussa kuin Piikulla koskaan! 😅

Jääviä opetellaan nyt peruutellen tai käännähtämällä koiran eteen. Kaukokäskyt alkavat jo sujua, mutta saadakseni liikkeisiin näyttävyyttä ja oikean mielentilan, kokeilen myös Likalle niihin takapalkkaa. Ihanaa on nähdä,eettä vaikka koulutus on omasta mielestä hidasta, Likka on ihan intona yhdessä tekemässä! Hyppy on agilityn ansiosta aika helppo juttu, joskin sivulle tulo hypyn jälkeen kummastutti nuorta tokoilijaa selvästi.

Olen tehnyt Likalle kotona myös ensimmäisiä Tunnistus noudon alkeita lasipurkilla. Vähiin on nämä treenit jääneet, mutta se oppi nopeasti ilmaisemaan kapulan lasipurkista. Seuraavaksi pitäisi lisätä tyhjiä lasipurkkeja häiriöksi.

Myös Likan kanssa hiljainen tavoite on tokon alokasluokka. Se ei ole suuren suuri tavoite, mutta minulle ihan tarpeeksi 😅 eihän sitä koskaan tiedä mihin elämä vie ja josko innostuisin kouluttamaan tyttöjä enemmänkin, mutta juuri nyt tämä on oikein hyvä ja pitää mielenkiinnon yllä, mutta ei tavoitteita liian korkealla, jotta ahdistuisin niistä arjen kiireen keskellä.

Olen erittäin tyytyväinen Likan edistymiseen, sillä alokasluokan liikkeet alkavat jo hioutua sieltä! Piiku puolestaan on petrannut seuraamisessa ja on esim ymmärtänyt hakea jalan vieressä paikkaa eri tempoissa. Kaikki muuhan siltä lutviutuu aika mukavasti, mitä nyt ylimääräisiä innostuneita kiemuroita siellä täällä 😅🙈

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s