Yksinäinen Joulu

Meille yksin eläville kaikenlaiset perinteiset juhlat voivat olla rankka paikka. Joulu, perhejuhlien ykkösbileet, on sitä varmasti. Yksin oleminen ei tietenkään tarkoita automaattisesti sitä, että olisi yksinäinen, mutta ainakin minulle Joulu on rehellisesti sanottuna rankka paikka. Tuntuu, että sinkkuystäviäkin seuratessa erilaiset rituaalit ja paineet kasaantuvat ihan suhteettoman isoiksi tässä Joulun alla. Kun kuuntelee ihmisten erilaisia tapoja kokoontua yhteen ja sukuloimaan, tuntuu, että oma perheettömyys korostuu liikaa. Tänä Jouluna, kiitos koronan, moni viettää joulunsa myös tahtomattaan yksin. On vaikeaa löytää sydämeen sitä Joulun kuuluisaa taikaa jos siellä sen sijaan kaivertaa yksinäisyys ja katkeruus.

Vuosien saatossa moni meistä on päätynyt viettämään Joulun yksin sukuloinnin sijasta. Syyt voivat olla moninaiset, mutta ehkäpä on ihan inhimillistä välttää tilanteita, joissa itselleen voi tulla paha mieli. Toisten Onnea katsellessa tulee helposti tunne, että itsessä on joku vika kun vierelle ei vain löydy ketään.

Opin vuosia sitten, että jos lapsiperheillä on kaikenlaisia rituaaleja, voi niitä minullakin olla. Perinteinen joulukirkko ja sauna ovat kutistuneet riisipuuroksi ja joululenkiksi, mikä sinällään ei kyllä poikkea normiarjestani mitenkään. Jouluaaton lenkillä on kuitenkin aina ollut ihan erityinen, harras tunnelma. Olen huomannut, että on todella tärkeää itseni kannalta luoda omia pieniä rutiineja ja sellaisia, joista ei muodostu liikaa paineita. Tämän opin isoäidiltäni, jolle kaikenlaiset pikkurutiinit oli tapa juhlistaa omaa Joulua. Hän myös kävi kahvittelemassa ja syömässä lastensa luona ja näki siinä sivussa lapsenlapsiaan. Yksi rakkaimpia joulumuistojani olivat ne Joulut kun hän saapui tänne minunkin luokseni ja viipyi jopa pari päivää. Ainoa sukulaiseni, joka on koskaan viihtynyt luonani. Valitettavasti hän menehtyi jo vuosia sitten.

Toiset sukulaiset tuntuvat ajattelevan, että yksinelävän on osallistuttava kaikkiin mahdollisiin juhliin ja oltava kaikkialla läsnä. Osittain tämä voi olla puhdasta rakkautta, halutaan osallistuttaa sinkku mukaan juhlimaan perhettä. Toisaalta liiallinen juokseminen talosta toiseen luo mielestäni ihan kohtuuttomia paineita, voihan meilläkin olla halu rauhoittua omasta työ- ja tai harrastusputkesta pyhien ajaksi.

Tänä Jouluna koronan vuoksi moni joutuu pohtimaan yhteisiin sukujuhliin osallistumista myös ihan uudesta syystä. Itsekin pohdin vakavasti osallistunko isäni perheen joululounaalle tänä vuonna lainkaan vai vietänkö aaton yksin kotona. Onneksi minulla on pari ystävää, jotka ovat tulossa vietäämään aikaa ja syömään luokseni tässä Joulupyhinä. Olenkin alkanut haaveilla Joulusta, jolloin taloni ovet olisivat kaikille yksinäisille ystävilleni auki ja voisimme viettää Joulua uudenlaisena perheenä. Hyvää ruokaa, juomaa ja rakasta seuraa. Siitähän Joulu on tehty.

Lifedream Off To Races ”Hupi”

Olen vuosien aikana joutunut pohtimaan paljon sitä mistä oman jouluni ammennan. Tänä päivänä sen kaaottinen kaupallisuus iskee joka paikassa vasten nököä. Yksin eläville ruuan ja lahjojen määrä on ihan älytön. Välillä mietin kuinka paljon rahaa voi lahjoihin laittaa kun taskussa on vain yksi lompakko. Ei sinällään, rakastan lahjojen antamista ja sen pohtimista, että niistä olisi iloa ja hyötyäkin saajilleen. En kuitenkaan hamstraile niitä pitkin vuotta ja ihan lähimpien ystävien kanssa olemme sopineet, ettemme sellaisia toisillemme hanki. Koirat toki aina muistetaan 😅

En ole kovin uskonnollinen ihminen, mutta Joulun kaupallisuuden keskellä on ollut hyvä muistaa miksi sitä ylipäätään vietetään. Ennen kristillisyyttä monet kansat ovat vanhoista ajoista viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Muinaisten germaanien talvijuhla tunnetaan nykyisin sen englanninkielisellä nimityksellä yule. Sen paikka vaihteli joulukuun alusta tammikuun alkuun. Kristinuskon leviämisen myötä yule yhdistettiin kristilliseen jouluun. Muinaiset roomalaiset viettivät 17. ja 23. joulukuuta välisenä aikana keskitalven Saturnalia-juhlaa. Talvipäivänseisauksena 25. joulukuuta oli Sol Invictuks eli Voittamattoman auringon päivä.

Ronja ja lauma

Tiettävästi ensimmäisenä Jeesuksen syntymän ajoitti joulukuun 25. päivään Hippolytos Roomalainen 200-luvulla. Hän oletti, että enkelin ilmestys Marialle oli tapahtunut kevätpäiväntasauksena, joka tuolloin oli 25. maaliskuuta, ja että Jeesus olisi syntynyt yhdeksän kuukautta myöhemmin. Jo samalla vuosisadalla hänen syntymäjuhlaansa alkoivat sanottuna päivänä viettää muun muassa Pohjois-Afrikan donatolaiset.

Minulle Joulussa on monia ilon ja juhlan aiheita. Toki perhe on yksi niistä, mutta myös pimeyden keskellä ohitettu talvipäivän seisaus luo aihetta juhlaan. Täällä maalla on oikeasti niin pimeää, että pienikin auringon pilkahdus otetaan lähes uskonnollisella hurmiolla vastaan. Olen siis oikeilla jäljillä. Ja vaikka en ole uskonnollinen ihminen, vahvasti hengellisenä sellaisena voin ilolla yhtyä Jeesuksen syntymän ihmeen juhlintaan. Hyvän tahdon juhlana Joulu muistuttaa myös myötätunnosta, lähimmäisen rakkaudesta ja ne ovat arvoja, joita myös arvostan. Niiden juhliminen unohtuu arjessa aivan liian helposti.

Oman Joulurauhan löydän metsästä, koirieni läsnäolosta, hyvästä ruuasta ja kiitollisuudesta, jota tunnen elämääni kohtaan. Vaikeat ajat kuitenkin väistyvät lopulta ja Joulukin on vain kerran vuodessa. 🙂 Tärkeintä on oma asenne, se, mitä löydät omasta sydämestäsi ja sielustasi. Asiaan voi antaa perspektiiviä vaikkapa vierailu tähtitaivaan alla tai rauhoittuminen kuuntelemaan joulurauhan julistusta tai joululauluja.

Toivotan kaikille oikein rauhallista Joulua. Löytyköön sen ilo sydämeesi!

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s