Paimentytöt

Olemme vihdoinkin aloittaneet taas paimennuskauden tyttöjen kanssa! Viime syksyllä Likka aloitti paimennuksen ystäväni katjan luona täällä Salossa ja tänä keväänä myös Piiku pääsi paikalle kun Katja sai pihalle isohkon pyöröaitauksen. Siinä olemme nyt käyneet pari kertaa viikon välein pyörähtämässä. Tarkoitus on ensin käydä lampailla 5 kertaa ja sitten päättää jatkanko harrastusta. Halusin myös nähdä kehittyykö tyttöjen työskentely kun pääsemme treenaamaan useammin.

Pe 9.4 talvitauon jälkeen oli jännittävää nähdä miten tytöt reagoisivat lampaisiin ja miten ne lähtisivät tekemään töitä. Harmillisesti sää oli myrskyisä ja sateinen, koko laidun oli mutaa täynnä ja upposin talvikenkieni kanssa melkein nilkkaa myöden 😅

Kiitos Katjalle huikeasta treenistä! Mentiin uudessa pyörössä liikkuvilla lampailla. Molempien kanssa ollaan käytännössä vasta sytyttelyssä. Piiku aloitti. Sen kanssa on viimeksi käyty lampailla joulukuussa ja se työskentelee erittäin vaihdellen. Välillä motivaatio on ihan hukassa, ja ajoittain tulee ihan ok kuljetuspätkiä. Tänään se aluksi katsoi minua, että oletko tosissasi tänne mutavelliin tuonnut mut?? Mutta lampaat saivat sen innostumaan ja lopulta saimme aikaan varmaan parhaat sytyttelyt tähän mennessä! Silmin nähtävin vireen noususta kertova piirre oli se, että Piiku haukkui ensimmäistä kertaa ikinä lampailla. Se vähän juoksutti lampaita pari kertaa, mutta käyttäytyi silti nätisti. Olin aivan äimänä!! Mudassa polveen asti ja silti riitti motivaatio lampaiden perässä juoksemiseen ja niiden komentamiseen. Tällaista draivia olen sille toivonut! Piiku työskenteli vapaana.

Likka puolestaan on edellisen kerran tehnyt poispäin ajoa liinassa Katjan isolla laitsalla ja nyt se oli ekoja kertoja pyörössä. Perässään sillä oli pitkä liina, josta silloin tällöin pidin kiinni. Olin äimistynyt! Heti aitaukseen mennessä Likka painui matalaksi ja alkoi tuijottaa lampaita. Se ei ole koskaan käyttänyt silmää! Se halusi usein työntää lampaat jumiin seinää vasten, mutta pari hyvää kierrosta myös kuljetti ja haki tasapainoa katraan takana kun minä olin lampailla 🥰 homma näytti paljolti siltä miltä aloittelu nöyrällä mutta syttyneellä bortsulla näyttää. 💗Mennessä olin kuvitellut mielessäni kauhukuvat siitä, että Piiku ei tekisi mitään ja Likka vain jahtasi lampaita ihan kuurona. En olisi voinut olla enempää väärässä!! Suuri kiitos Katjalle, jonka luona käymme nyt viikottain treenaamassa ja katsotaan sitten miten korkealle tavoitteet uskalletaan asettaa 🥰💗🙏Suihkusta ei sitten kumpikaan tykännyt, mutta pakko oli vähän edes siloitella noita mutapaakkuja 😅

To 15.4 jännitti kovin mennä taas paimentamaan, koska edellinen kerta oli niin hyvä. Piiku otti heti pyörössä ohjat käsiinsä ja juoksi haukkuen kohti lampaita ja ajoi ne kasaan. Yritin päästä irtoamaan lampaille, mutta Piiku painoi ne minusta ohi. Tavallaan sen into on ihan mielettömän hienoa, mutta jäi fiilis, että kohta pitää alkaa taas muistuttelemaan, että tässä on kyse työnteosta kuitenkin.

Likka toimi jo ajoittain ilman, että pitelin kokoajan liinasta. Se kiertää huomattavasti voimakkaammin vasemmalle kuin oikealle ja hakee tasapainoa paremmin liinassa poispäin kuljetuksessa. Tuulessa paukkuva pelti ei juurikaan haitannut paimennusta ja muutenkin Likka tuntuu toimivan mukavasti.

Ti 20.4 Tänään taas paimentamassa kolmannen kerran! Otettiin molemmille tytöille lisää painetta mukaan treeneihin kun alettiin opettaa peruskuljetusta paimennuskepin avulla. Kuten saattoi arvata, molemmat ottivat tämän vähän raskaasti. Hitsi vie, että on mälsää joutua kuuntelemaan ohjeita! Mutta silti molemmat myös jatkoivat työskentelyä ihan kivasti ja saatiin pyörössä useita kuljetuksenpoikasia aikaan. Huikean ylpeä olen tytöistä, sillä paimennus vaatii hirmuisen määrän aivotyöskentelyä!💗 Minultakin! 😅 Toisella kierroksella molemmat olivat jo väsyneempiä ja kakan syömistä seurasi enemmän.

Ma 26.4 Tänään Likka aloitti ja jätimme kepin pois, jotta se ei paineistuisi turhaan. Tämä aiheutti sen, että se vain juoksi eläinten perässä ja juoksi paljon ympyrää. Pois ajossa se kuunteli hyvin ja haki suuntiakin helposti. Päätin, että käytän suomenkielisiä vasvas ja oikkee käskyjä. Likka haluaisi kovasti vähän jahdata lampaita eikä ymmärrä ettei sitä anneta tehdä. Kuitenkin se on hyvin nöyrä ja kuuntelee hyvin. Tämä oli ensimmäinen kerta kun jäi vähän fiilis, että noinkohan saan sen hakemaan tasapainoa ja ymmärtämään oikean pakoetäisyyden ja että onko lopulta kuitenkin todettava, ettei sen kanssa paimennus onnistu. Bordercollieita on moneen junaan eivätkä ne kaikki paimenna. Koirien suvut ja synnynnäinen kyky tähän työhön painottuu bortsuissa hyvin vahvasti.

Piiku kävi lampailla kahdella pienellä kierroksella ja kepin kanssa tehtiin peruskuljetusharjoituksia. Katja kehui, että se parantaa joka kerta, ja totta, Piiku selkeästi vaihtoi kepin paineesta suuntaa ja pysyi hyvin lampaiden takana. Edelleen se haukkui, mutta hiljeni kuljetuksessa. Katja meinasi, että ensi kerralla Piiku pääsisi isolle laitsalle ison lammaslauman kanssa ja katsotaan miten kuljetus sillon sujuu. Huikean ylpeä olen siitä ja sen kyvystä pohtia mitä siltä vaaditaan ja mitä sen kuuluu tehdä. Piikun kanssa haaveilen esikokeesta ja uskon, että kunhan saan sen ymmärtävän mitä siltä haluan se alkaa tehdä töitä aivan sillä samalla innolla kuin kaikessa muussakin.

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s