hakutreenit käynnistyneet

Teorian kimpussa

Tänä kesänä olemme päässeet tyttöjen kanssa jälleen hakutreenien makuun kun ystäväni Oonan kanssa laitoimme pystyyn Turun seudun collieista koostuvan porukan. Iloksemme innostuneita koirakkoja ilmoittautui jopa 10 kpl, joten saamme treenit aikaiseksi hyvin. Tällä hetkellä treenaamme kerran viikossa vaikka alun perin oli tarkoitus treenata noin kerran kahdessa viikossa. Olen tästä ihan yyber onnellinen, sillä haku on ihan mielettömän hauskaa puuhaa! Lisäksi pääsen tutustumaan ryhmän kautta erilaisiin ja sukuisiin collieihin, joten koen lyöväni tässä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ryhmä on aivan aloitteleville ja kokeneemmatkin ovat harrastaneet hakua vasta puolisen vuotta. Olemme Oonan kanssa haaveilleet, että saisimme ryhmäämme myöhemmin vieraita kouluttajia maksua vastaan ja olemmekin erittäin innoissamme! Treenejä on tarkoitus jatkaa niin kauan kun säät sen sallivat. Olen erittäin innoissani, että pääsen vahvistamaan Piikun työskentelyä ja Likan sekä Lotan sytyttelyä lajiin tällaisessa vakkariryhmässä.

Ensimmäiset hakutreenit tehtiin kesäkuussa kun järjestin Piikun pentukyselijöille oman päivän, jonne saapui myös sulhasehdokkaan Kelmin omistaja Kiira koirineen. Kiira vetikin meille kivat hakutreenit. Piiku treenasi ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden syksyn. Eka pisto oli haamu, joka venyi melkein 100m kun Piiku juoksi ohi tuhatta ja sataa 😅 Intoa oli ihan pikkuisen enemmän kuin taitoa, mutta Piikua ei ainakaan voi syyttää siitä, ettei se irtoaisi tarpeeksi syvälle. Loput ukot oli piilossa, mutta löytyivät hyvin ja väsykin tuli nopeasti. Neljä ukkoa riitti tälle päivälle.

Sitten oli vuorossa Likka. Sen kanssa on ollut ongelmana se, että se karkaa jo yleensä heti alussa haistelemaan koko tallatun alueen ja tulee takaisin vasta kun kokee käyneensä alueen läpi. Eipä tarvii varmaan partiointia sen kanssa kamalasti harrastaa.. 😀 Likka kyllä rakastaa ihmisiä ja niiden etsimistä, mutta varmaan vielä enemmän ihmisten hajuja :D. Viime syksyn hakukursseilla se pääsi tutustumaan lajiin ja etsi ukkoja lyhyellä välimatkalla. Nyt maasto oli avaraa ja piilot kauempana. 4 pistoa, joista kaksi haamua (vasemmalla) ja 2 täyspiiloa (oikealle), Likan ensimmäiset! Täyspitkä video suorituksesta. Likan hallinta on ollut näissä tilanteissa vaikeaa: hajun perässä se lähtee maalimieheltä tallatuille alueille, eikä välttämättä tule luokse. Niinpä tämä oli myös loistava risteily- ja hallintatreeni. Kiitos treenikavereille hienosta päivästä! Likan video Facebookissa

https://fb.watch/7bQgH0A4Uf/

Piikun kanssa ollaan harjoiteltu myös haun ilmaisua. Se on edennyt nyt siihen pisteeseen, että Piiku haukkuu 3-4 krt putkeen käskystä. Yksi kerta metsälenkillä halusin näyttää sille miksi haukkumista treenataan, joten jätin sen istumaan, läksin muutaman metrin päähän kököttämään namipurkin kanssa, komensin ”ukko”, jolloin Piiku juoksi viivana luokseni ja haukutin sitä siinä. Tämä oli meistä molemmista ihan valtavan hauskaa, vaikka varmasti vaikutti sekopäiseltä touhulta ulkopuolisen ja miksei omissakin silmissä. Kovasti tekisi mieleni yleistää haukkuminen myös maalimiehille siihen tilanteeseen, jossa olemme vasta menossa keskilinjalle, mutta intuitioni sanoo, ettei aika ole sille vielä oikea ja haukusta pitää saada ensin rennompi ja pidempi.

23.7.21 Eilen kokoontui ensimmäistä kertaa Turun alueella asuvista collieista koostuva hakuporukka! Pidin ensin pienen teorian ja sitten mentiin metsään! Katsokaa miten hienosti koirat toimivat, osa ihan ensikertalaisia! Kyllä collie on 💗 vaikka paikalla oli suurin osa ryhmäläisistä niin selvisimme kolmen tunnin treeneillä! Nopeaa ja sujuvaa 🙏 Tämä ryhmä on täysi, mutta jatkossa järjestän pieniä matalan kynnyksen kursseja haun ja jäljen parissa, kannattaa pysyä kuulolla! 🤩 Kiitos kaikille osallistujille koirineen: Poju, Mauno, Felix, Harmi, Mesi, Pipsa, Viima ja omat tytöt Lotta sekä Piiku. Ryhmässä on vielä Bailey, Kuura ja Unto, mutta hei eivät päässet paikalle tänään.

Omista koirista paikalla oli Piiku ja ensikertalainen n.3kk ikäinen Lotta. Piikun kanssa tehtiin neljä pistoa. Maalimiehet eivät olleet aivan 50m ja ihan alussa Piiku ottikin sivulaukkaa keskilinjan myötäisesti eteenpäin. Toisella kerralla se lähti onneksi kuin ohjus kohti maalimiestä. Maasto on täällä melko ryteikköistä ja koirille aika haastavaa. Olen tehnyt Piikulle paljon risteilyä ja tällä kertaa kävinkin sen hakemassa hallitusti maalimieheltä itse. Olin todella tyytyväinen, että Piiku muisti homman juonen ja eteni hyvin vaikka puuston vuoksi maasto ei ollut helpointa mahdollista. Lotta puolestaan pääsi ensimmäisen kerran maalimiesten makuun. Se alku ihmetyksen jälkeen irtosi maalimiehille tosi hyvin, ei ollut vierastamista ja etsikin lopussa yhden (vahingossa). Lotan kanssa päästään pian harjoittelemaan haamuja ja välimatkaa.

28.7.21 Tänään oltiin taas hakuilemassa💗🙏. Ihan mahtavaa päästä tyttöjen kanssa useammin treenaamaan! Nälkä kasvaa syödessä ja nyt olisikin tärkeää edetä askel kerrallaan, ettei innostuksissaan haasta liikaa tyttöjen taitoja. Videoilla molempien tyttöjen suoritukset. Suuret kiitokset meidän collieporukalle, ihanaa nähdä kiilakuonot tositoimissa! 💗Piikun kanssa vahvistettiin tänään irtoamista suoraan 50m syvyyteen (edellisen kerran alkusekoilun jälkeen) ja tähän käytettiin osittain haamuja ja ääniapuja. Maasto oli loppua kohden erittäin haastava, mutta Piiku toimi yhtä innostuneena kuin ennenkin.

Likka puolestaan pääsi taas treenailemaan noin kuukauden tauon jälkeen. Uusi metsä ja uudet maalimiehet vähän jännittivät, joskin sen aluksi juoksi koko hakualueen läpi – > se suorittaa pistot jatkossa hallitusti liinassa, mutta senkin into lähteä metsään on sydäntä lämmittävää. Tästä on hyvä jatkaa ensi kerralla!!

3.8.21 Tänään uudessa metsässä. Olen erittäin iloinen ja kiitollinen, että olen saanut meille luvat maanomistajilta muutamaankin eri paikkaan tehdä haku- sekä jälkityöskentelyä niin oman ryhmän kuin toiminimenkin puitteissa. Koska tänään Likka oli luustokuvissa ja Lotta mukana kaupungissa, otin mukaani vain Piikun. Täällä maasto on avaraa ja piilot todella 50m. Piikun valtavasta innostuksesta ja energiasta huolimatta tehtiin todella hieno kilpailumuotoinen lähestyminen hakualueelle, se kulki sivulla, istui ja odotti kun juttelin ”tuomarin” kanssa ja pysyi vierellä ja hallinnassa kun siirryttiin keskilinjalle. Ensimmäinen pisto ei näy videolla, mutta se oli haamu. Piiku irtosi hyvin. Toka pisto pito olla ilman apuja, mutta Piiku lähti taas sivuttain keskilinjaa (katsokaa sen vauhtia ja varmuutta :D), joten kutsuin sen takaisin ja otettiin ääniapu. Tällä kertaa Piiku sinkosi itsevarmasti tuplasyvyyteen, seikkaili siellä kunnes lopulta löysi maalimiehen. Pidän siitä, että se irtoaa syvälle ja työskentelee kauan, mutta voisi se vähän selkeämpi olla toiminnassaan.;) Kolmas pisto myös ääniavulla, tällä kertaa selvä suora pisto. Neljäs ukko otettiin taas ilman apuja, ja Piiku sinkosi reiluun syvyyteen , etsi aikansa ja löysi 😀 Uskomaton ipana mulla 😀

Olen niin onnellinen, että meillä on jo ensi viikolla seuraavat treenit!! 🙂 Silloin mukaan pääsevät kaikki kolme tehotyttöä, jollei suunnitelmat mene aivan uusiksi.

Jätä kommentti