Paimennuksen IMUSSA

6.5.21. Tänään kevään viimeisissä paimennustreeneissä Katjan luona isolla laitsalla ja kaatosateessa. Molemmat tytöt yllättivät hyvin mieluisalla tavalla! 💗 Erittäin liikkuvilla lampailla molemmat koirat olivat vapaana ja suorittivat poispäin kuljetusta rauhallisessa mielentilassa. Varsinkin Likan tasapainoiseen ja rauhalliseen suoritukseen olin erittäin tyytyväinen ja Piikunkin mielenkiinto pysyi yllä koko ajan, haki tasapainoa lampaiden takana. Harmi, että nyt tulee treeneihin pieni pakollinen tauko, mutta tästä on hyvä jatkaa! Kuvista kiitos Maijulle ja Katjalle kiitos supertreenistä! 🙏

5.8.21 Lähes tarkalleen 2kk tauon jälkeen päästiin taas tänään paimentamaan, tällä kertaa naapurin Maijun omilla lampailla. Tehotyttöjen kannalta minulla ei ollut juuri tavoitteita, sillä edellisestä kerrasta on kauan, lampaat ovat vieraita ja paikka tavallaan uusi, sillä koirat ovat tottuneita leikkimään Maijun urosten kanssa, eikä työskentelemään. Siksipä olikin hienoa huomata, että kaikki tytöt ylittivät odotukseni!

Piiku aloitti ekan kierroksen. Lähdettiin kulkemaan lampaiden perässä liinassa ja Piiku oli heti kiinnostunut eläimistä. Lampaat olivat liikkuvaisia ja juoksivat helposti alta pois vaikka Piiku lähestyi ihan nätisti liinassa. Saimme kuitenkin muutaman hyvän kaaren aikaiseksi. Toisella kierroksella Piiku oli irti ja päästiin jo kuljetuksen makuun. Kokeilimme ensin työskentelisikö se paremmin Maijun kanssa, mutta Piiku meni vähän sekaisin tästä, joten lopulta minä kävelin lampaiden kanssa ja Maiju pysyi taka-alalla. Piiku kuljetti hyvin, mutta ajoi lampaat ajoittain lähelle ja ohi. Sille pitäisi alkaa vahvistaa pysäytyskäskyä ja kenties hieman suuntiakin. Lopussa Piiku teki todella kauniin hakukaaren ja toi lampaat minulle. Olin todella tyytyväinen, että Piikun kiinnostus oli lähes sata prosenttisesti lampaissa, joten sen syttyminen lajiin on Katjan luona tapahtunut.

Likan kanssa tehtiin töitä liinassa. Ekalla kierroksella se alkuun halusi kovin vain räjäytellä ja tuntui koko kevään treeni haihtuneen sen mielestä, mutta lopulta se rauhoittui ja alkoi jo hakea kanssani suuntia ja kuunnella minua. Teimme poispäin ajoa. Toisella kierroksella Maiju meni sen kanssa lampaille ja minä jäin kauemmaksi. En tiedä oliko Likka vieraskorea vai mitä, mutta se kuunteli todella hyvin Maijua ja rauhoittui hyvin lampaiden taakse. Seuraavaksi Likalle pitäisi myös alkaa opettaa lampaiden kuljetusta ja hallintaa maltillisesti. Olin kuitenkin todella tyytyväinen siihen miten rauhakseen Likka Maijun kanssa oli. Kun saan sille lisää treenimetrejä lampaiden kanssa, paranee sen työskentely varmasti. Likka on kuitenkin nöyrä koira, joka kuuntelee hyvin. Lopuksi se tosin pääsi meiltä karkuun ja lampaat juoksivat vähän matkaa. Ihan viimeinen pätkä otettiin lyhyemmässä liinassa ja tehtiin hallittu nosto sen kanssa.

Lotta pääsi lampaille tänään ensimmäisen kerran. Aluksi se oli kiinnostunut vain kakasta, mutta kun päästin irti liinasta se selkeästi kiinnostui eläimistä ja rohkeasti juoksi niiden perässä! Aivan varmasti tästä saa työstettyä vaikka mitä! Olin hyvin iloinen, että Lotta kulki laitsalla niin reippaasti ja uteliaana!

8.8 Nopea käväisy laitsalla Likan kanssa. Ensin haettiin yhdessä liinassa lampaat Maijulle hoitotoimenpiteitä varten ja Likka piti lampaat hyvin paikallaan, toki pidättelin sitä liinan kanssa paikallaan. Sitten päästiin tositoimiin kun Maiju oli sitä mieltä että ihan itse saan laitsalle mennä Likan kanssa ja yrittää siellä sitten jotakin sen kanssa vääntää 😂 No, olin hämmästynyt siitä miten kivasti Likka pysyi hallinnassa: jätin sen odottamaan ja se pysyi paikallaan kun kävelin lampaiden luo ja sieltä sitten saatiin ihan peruskuljetusta aikaiseksi. Likka paineistuu selkeästi paimensavasta, jolla pyrin ohjeistamaan sille suunnan vaihtoa ja jäi helposti jäkittämään lampaiden pysähtyessä, eikä käskyistäkään ole meillä juurikaan hajua, mutta silti olin tosi tyytyväinen siihen miten hyvin Likka kuunteli minua, vaikka varmasti veri veti vain kaahaamaan ja räjäyttelemään. Likka työskenteli pitkässä liinassa vapaana.

10.8 Paimentamassa iltatuimaan Likan ja Piikun kanssa. Molemmilla tytöillä valtavasti energiaa oltuaan koko päivän levossa. Piiku aloitti. Ajatuksena oli peruskuljetus ja sellaisia pätkiä saatiinkin muutama hyvin aikaan. Piiku myös tekee kivan hakukaaren ja hakee lampaat minulle, mutta se ajoittain ajaa lampaat liian lähelle ja minusta ohi. Sen on myös vaikea korjata omaa liikerataa kuljetuksessa siten, ettei alkaisi nousta lampaiden sivulle. Tokalla kierroksella se pitkästä aikaa lakkasi taas tekemästä mitään, joten lopetettiin onnistuneeseen hakukaareen. Toivon, ettei Piikun syttyminen lampaille tästä kärsi, tällä kertaa se vähän muistutti aikoja Usvanummen tilalla, missä se vain haahuili suurimman osan ajasta. Katjan liikkuvilla lampailla sen huomio on saatu kiinnittymään 100% lampaisiin, joten täytyy olla tarkkana tässä asiassa. Piikulle riittää usein tässä kohtaa vain yksi kerta laitsalla ja kenties vain kerran viikossa. Maijun lampaissa on myös yksi vähän itsepäinen rouva, jolle Piikukin tavoistaan poiketen puhkesi haukkumaan kun lammas ei ensin oikein olisikaan halunnut liikkua 😂 Piikulle, joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään ja on aina kohtelias ja nöyrä kuin Babe possu ikään, on tällaiset tilanteet henkisesti kuormittavia, mutta tilanteesta selvittiin ja kuljetus jatkui.

Likka puolestaan oli täynnä tarmoa. Vaikka se on edelleen liinassa, se pääsi minulta karkuun ja ajoi lampaita aitauksen toiseen päähän. Onneksi se on hyvin kiltti eikä pure, mutta saimme sanoa sille aika voimakkaasti ettei sellainen peli vetele. Sitten Maiju otti taas pyynnöstäni ohjat ja Likka alkoikin hakea lampaiden ympärillä valtavan isoa ympyrää. Se selvästi oli ottanut nokkiinsa kun jouduimme sille aiemmin ärähtämään, mutta toisaalta nyt sen toiminta lähelläkin lampaita oli hallittua. Koska sillä ei ole vielä juurikaan käskyjä lajiin, on homma entistä haastavampaa. Olen kuitenkin optimistinen, että ajan kanssa ja tulevilla suunnitelmilla pääsen rakentamaan sillekin paimennustaitoja lisää. 💗

Tarkoitus on käydä hakemassa kotiläksyjä aina silloin tällöin viisaammilta molempien tyttöjen, mutta varsinkin Likan kanssa. Kiitos taas Maijulle, on kiva nähdä miten Maijun ja Likan yhteistyö pelaa ja seurata sivusta oman koiran kehittymistä. Tarkoitus on kuitenkin jatkaa myös itse Likan ohjaamista, mutta juuri tällä hetkellä lajia huomattavasti enemmän harrastaneella Maijulla on myös enemmän avaimia bcn ohjaamiseen ja paimennukseen muutenkin kuin minulla.

En malta odottaa, että paimennukseen tulee taas meillekin rutiinia.

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s