Alkuvuoden agsat

Alkuvuonna on käyty treenaamassa agilitya tiuhaan, joskaan kisoihin ei olla vielä keretty. Piikun kanssa keskityn nyt ensin tokoon ja tämän jälkeen taas agilityyn. Likan kanssa oli tarkoitus startata virallisilla hyppysradoilla huhtikuussa, mutta katsotaan. Se on selkeästi ollut hieman herkkä häiriölle sekä paikalle, joten kenties käymme ensin korkkaamassa epäviralliset. Lotan ja Pimun kanssa treenaamme ohjatusti Koulutusrumban kurssilla joka toinen viikko ja Likka on käynyt nyt kerran kuukaudessa Timo Liuhdon yksityistunnilla Oneminddogs areenalla. Tämän lisäksi olen vuokranut Lohjalta Lägi hallia noin joka toinen viikko omatoimitreeniin ja Salon koirahallilla olemme käyneet treenaamassa vapaavuoroilla aina kun on siltä tuntunut. Kaikki tytöt (paitsi ehkä Piiku) ovat kehittyneet paljon tammi-maaliskuun aikana. Näkyykö se videoilla?

12.1 Piikanen pääsi tänään taas puolittamaan Timo Liuhdon yksäriä ja olipas meillä kivaa! Videota ei tullut, mutta hienoja oivalluksia taas! Opittiin uusi ohjauskuvio flippi, valssin ja persjätön yhdistelmä, jolla koiran saa korjaamaan linjansa tiukemmaksi esim hypyn jälkeen ja hollilla on myös houkutuseste (esteet 9 ja 10). Ennakoiva ohjaus todettiin toimivaksi putken jälkeisellä takakierrolla (22-23) ja oman liikesuunnan tärkeys putkelta puomille siirtyessä (23-24). Kepeillä Piiku jätti kesken monta kertaa, Timo laittoi ohjurit ja saatiin muutama Hyvä toisto niin, että olin kaukana ja Piiku teki kepit silti loppuun. Tässä oli varmaan vaikeutena se, että kepit loppuivat ”päin seinää”. Oma liike, nopeus, rytmi ja rintamasuunta ovat tärkeitä, jotta koiralla pysyy moti tehdä loppuun, vaikka seinä on tavallaan vastassa. Ja tosiaan, ei ole mikään häpeä Käyttää ohjureita kokeneellakin koiralla jos tilanne sitä vaatii 😅 Tästä kaikesta tuli taas hirmuinen into treenata!! Kyllä agsa on vaan se mun juttu💗

20.1 ”Kun sekoat agsasta”. Tällä videolla 9kk ikäinen Lotta kasvattaa omaa fanikuntaansa varmasti 100% 😅 se sai nimittäin eilen villin kohtauksen, jossa osoitti, että kyllä siltä vauhtia ja intoa irtoaa ja agsassa Mamma on vain ylimääräinen riesa! 😅 Video aloitettiin noin puolessa välissä, joten siitä voi laskea montako minuuttia tätä rallatusta riitti! On se ihana, mieletön koira 😅💗 Tämä on hyvin tyypillistä Lotalle ja se rallattelee yleensä treenin päätyttyä ihan sallitusti lelunsa kanssa.

Tälle radalle Susku oli ympännyt muutamat putket ja kinkkisiä ohjauskuvioita. Aina harmittelen Salon koirahallin pientä kokoa, mutta toisaalta koirat oppivat täällä myös kokoamaan ja keräämään itsensä suurestakin vauhdista. Myös omat ohjauslinjat tulee huomioiduksi. Kuten videolta näkyy, Likan kanssa oli ongelmia olla ajan tasalla ohjauksessa. Tämä on hyvin tyypillistä, sillä se on hirmuisen nopea ja minun on täytynyt opetella jarruttamaan sitä tarpeen vaatiessa.

Eivät nämä Suskun radat Piikullekaan mitenkään selkeitä aina ole ja saan kyllä työstää kiemuroita senkin kanssa. Pidän Piikun vauhdista ja asenteesta, mutta tarkkana saa olla.

23.1 Omat treenit Salon koirahallilla. Treenattiin kaikenlaisia kiermuroita!

26.1 Likka pääsi tänään synttäriviikon kunniaksi puolittamaan Timo Liuhdon yksityistuntia. Jälleen kerran Timon opit saavat innostumaan yhä lisää tätä lajista, jota on sentään treenattu jo liki 15 vuoden ajan!! Kaikenlaisia ohjeita tuli niin paljon, onneksi tapana on heti kirjoittaa muistiinpanot ylös.

Lähdöissä oman rintamasuunnan huomioiminen ja se mihin koiraa ohjaa. Putken jälkeinen tiukka käännös, joten jo ennen putkea koiralle info, oma linja kohti seuraavaa estettä (muuri) . Eteenmeno putkelle An alta. Oma linja suoraksi, ettei tule vekkiä An kohdalla. Olin yllättynyt, että tämä sujui Likalta hienosti! Hyppy ja pimeä putken kulma, jolle selkeä valssi. Tämä vaati pari toistoa. Oma linja ja rytmitys muurille valmiiksi ja työntäminen okserin jälkeen takakiertoon. Suunnittelin valsseja esteille 11-13, mut harjoiteltiinkin tähän sylkkäriä. Meni ja toimi hienosti, mutta ei valitettavasti ole videolla. Lopuksi keinulta hypyn kautta putkelle ja houlutusten läpi poispäinkäännös putkelle 28.

Hyvät treenit, uusia kokemuksia Likalle. Tosi paljon neuvoja. Esim puomin kontaktipinnalle ei lelua palkaksi, koska kiihdyttää, nami tai kontaktin jälkeen hyppy ja palkka. Kontaktipinnalla pysymistä voi treenata myös siivekkeillä ja erilaisilla ohjaustekniikoilla. Tämä otetaan heti huomenna haltuun kun mennään treenaamaan Lägille! Likalla vaikea tehdä kontaktiesteitä ja keppejä uudessa ympäristössä ja viereisen kentän häiriössä, joten Timon treenit ovat tosi hyvä tapa siedättää sitä.

27.1 Tämä viikko on ollut aktiivinen agsan suhteen: eilen päästiin puolittamaan yllärinä Timo Liuhdon yksäriä ja tänään lähdettiin tyttöjen kanssa jo aamusta ajelemaan Lohjalle. Olen varannut Lägi areenaa meille, jotta tytöt saisivat treenata isommalla ja hyväpohjaisella kentällä. Täällä ajatuksena on irtoaminen ja vauhti, mutta myös kontaktien treenaus. Lotan kanssa leikittiin uudella hallilla, Piikun kanssa hiottiin eilisiä yksärin kuvioita ja Likan kanssa hiottiin kontakteja. Olipa kiva lähteä vaihteeksi aamulla ajelemaan ja vieläpä treeneihin! Mulla on kyllä juuri nyt ihan mielettömän ihana elämäntilanne: uusi, mielekäs etätyö ja joustava työaika.

Ai että, jäipä taas super hyvä fiilis!!

2.2 Tehotytöt olivat keskiviikkona taas KoulutusRumban treeneissä. Tällä kertaa harjoiteltiin persjättöä, houkutusesteitä ja omia liikeratoja suhteessa esteisiin. Lotta oli huomattavasti vaisumpi kuin yleensä, johtuen ehkä uudesta pikkusiskosta, joka oli väsyttänyt touhuillaan. Likka harjoitteli muun muassa An kontaktipintaa yhden hypyn kanssa ja Piikulla oli tekemistä erotella An ja putken välillä. Pikkuinen Pimu pääsi omalla vuorollaan juoksemaan täyspitkää putkea. Oli vähän itellä suunnat sekaisin radalla ja loppua kohden tunnin juoksemisen jälkeen hapot jaloissa.

9.2 Helmikuun Timo Liuhdon yksityistunnilla käytiin läpi poispäin käännöstä, In In harjoituksia ja omia ohjauslinjoja. Timon treeneissä innostun aina ihan valtavasti lajista ja samalla harmittaa, että päästään treenaamaan vain kerran kuussa. Tärkeää on kuitenkin käydä treenaamassa omatoimisesti samoja juttuja kaikkien tyttöjen kanssa. Varsinkin Likalle eri paikoissa treenaaminen on tärkeää, sillä se selkeästi ottaa vielä vähän häiriötä eri ympäristöissä. Uskon, että ajan myötä tämä muuttuu. Haaveilen siitä, että Likka ja Piiku pääsisivät useammin ohjattuihin agilitytreeneihin ja kisat tältä vuodelta olisi tarkoitus korkata huhtikuussa.

24.2 Tehotytöt pääsivät taas treenaamaan Lägille heti aamusta. On jotenkin todella rentouttavaa lähteä ajelemaan jo seitsemän aikaan hallille ja treenata itsekseen. Tänään Piiku ja Pimu pääsivät kentälle kahdesti ja Lotta sekä Likka kerran. Koska kentällä on valmiiksi esteet, ehdin hyvin treenata kaikkien kanssa rakentavasti. Tai rakentavasti on ainakin tavoite! 😅

Piikun ja Likan kanssa kontakteja ja keppejä. Vauhtia oli vähän liikaakin aluksi koska kontaktit lensivät. Lotta oli elementissään juostessaan ja taistellessaan lelusta. Nyt se toi sitä jo minulle takaisin, joten asia edistyy 😅 Pimun kanssa tehtiin siivekkeen kiertoa ja lisäsin siihen jo ohjaajan liikehäiriötäkin.💗

11.3 Eilen Likka pääsi taas Timo Liuhdon yksärille. Kiva rata tehtiin pätkissä kun en vain saanut omaa ohjausta sopimaan koiralle oikeaksi. Vauhdikas Bchän on tosi upea, mutta näin nopean koiran ohjaaminen on kyllä välillä tosi turhauttavaa, vaikka tiedän koirasta olevan vaikka mihin. Aika usein tuntuu, ettei hommasta tule yhtään mitään ja saan onnistumisia harvoin. Saatiin kuitenkin hyviä vinkkejä puomin alastulon ja pyssäreiden harjoitteluun sekä poispäinkäännökseen. Hyvä asia oli, että tällä kertaa Likka oli sujut ympäristön kanssa ja suostui menemään puomille ylipäätään, mutta sen sijaan kepit eivät menneet. Este kaipaa vielä focusointi harjoituksia. Lisäksi Likka ei oikein kyennyt keskittymään kun viereisellä radalla juoksi vauhdikas haukkuva koira. Enpä tiedä toteutuuko meidän ensi kuun kisatavoite sittenkään..

Mutta toisaalta eipä meillä ole kiire yhtään minnekään vaikka tuntuu, että kaikki muut saman ikäiset kisailee jo SM sarjassa🙈 tällaisia paineita on minullakin, enkä ole ainoa! Myös Likan d/d lonkkatulos edelleen mietityttää minua. En osaa päättää treenataanko tosissaan siitä huolimatta vai pitäiskö keskittyä enemmän tokoon. Tähän on yhtä monta mielipidettä kuin on ohjaajiakin.

Nyt kun bensa- ja elinkustannukset nousee ja aloitin tässä kuussa 1,5 vuoden merkonomi opiskelut, on pakko miettiä mihin kaikkeen riittää aika ja raha. Pitäisikö tyttöjen kanssa treenaaminen keskittää yksilöllisesti jokaiselle sen mukaan mihin lajiin niillä on eniten taipumusta sen sijaan että teen kaikkea kaikkien kanssa? 🤔 Käytännössä treeneistä tulee helposti pitkiä ja minulle väsyttäviä jos treenaan tunnin aikana kaikki neljä koiraa. Tuolloin myös opetuksen taso kärsii ja itselle jää vain ärsyyntynyt fiilis. Miten te useampaa koiraa treenaavat olette selvittäneet aika/raha/motivaatio tilanteen? Tiedän ihmisiä, joilla on 4-7 kisakoiraa, osa nuoriakin! 😳

2.3 Koulustusrumba. Tänään treenattiin laukanvaihtoja, jotka on erityisen vaikeita Lotalle. Se on vielä pelkkää jalkaa ja olemukseltaan varsin varsamainen. Vaikeaa on osata kääntyä ohjauksessa ja tehdä tiukkoja kulmia kun mieli tekisi vain juosta täyttä häkää! 😀

16.3 Koulutusrumba, Piiku ja Pimu. Piikun kanssa on ihana treenata oikeastaan mitä lajia tahansa. Harvoin tunnen turhaumaa kun on koira, joka haluaa tehdä yhteistyötä ja oppia uutta. Agsa on meidän ykköslaji ja vaikka se näyttää helpolta ja onkin sitä meille monessa kohtaa, ei se silti aina mene putkeen. Piikunkin kanssa on mietittävä omia ohjauslinjoja ja selkeää ohjaustyyliä. Videolla näkee hyvin miten ohjauksen valinnalla ja ennen kaikkea ajoituksella voi paljonkin vaikuttaa siihen miten sujuvaa homma voi olla. 💗

Alla olevalla videolla puolestaan Pimu harjoittelee agilityn alkeita. Se on vasta 3kk ikäinen, joten touhut pidetään hauskoina ja lyhyinä, luonnollisesti. Se on kuitenkin luontaisesti kontaktia hakeva, rakastaa ruokaa ja leluja eikä pelkää heiluvia alustoja. Niinpä sen kanssa on jo treenattu pentukeinua, rengasta, puomia, putkea ja siivekkeitä.

20.3 Omatoimitreeniä hallilla. Likka harjoitteli focusointia kepeille sekä keinua ja kontaktipintoja. Sain tehtyä sille todella nätit takaleikaukset kepeille ja se haki hienosti kaukaakin oikean välin. Tuntuu, että nyt alkavat kepit olemaan aika hyvin hanskassa ja viralliset hypärit astetta lähempänä!

Lotta treenasi kuuden kepin agsakeppejä ohjureilla sekä keinua, joka sujui todella hienosti ajatellen, että ollaan treenattu sitä tosi vähän! Pentunahan Lotta vähän kaihtoi heiluvia alustoja, mutta keinusta on pamautusleikin ja runsaan palkkauksen myötä tullut yksi parhaista esteistä. Katso vaikka!

Hallille saapui myös Pimun veli Elmo Sarin kassa ja samalla treenattiin pentujen kanssa pentukeinua, putkea, siivekkeen kiertoa, laukanvaihtoja ja ohjauksen lukutaitoa ja toki leikittiin paljon!

Jätä kommentti