Tehotytöt paimentaa kesällä

Kesällä päästiin taas paimentamaan Usvanummentilalle ja saimme todella kivaa treeniä sekä Piikulle, että Lotalle! Olen valtavan innoissani tyttöjen kehittymisestä lajissa ja on hurjan innostavaa suunnitella ensi vuodelle vaikka paimennuksen esikoetta. Syksyllä on kuitenkin viralliseen taipumuskokeeseen menossa ensin Pimu.

26.7 Paimentamassa Usvanummentilalla Piikun ja Lotan kanssa. Piiku työskenteli jo tehtävissä omalla vuorolla: treenattiin lampaiden ottamista häkistä, kuljetusta ison laitumen ympäri ja häkittämistä takaisin. Piiku osaa lukea eläimiä huomattavasti paremmin kuin minä ja olemme valmentaja Mervin kanssa yhdessä aivan haltioissamme tästä kehityskaaresta! Piiku oli kuulemma aivan innoissaan saadessaan ihan oikeita työtehtäviä ja Mervin sanoin ilme oli varsin haltioitunut. 💗🐑 Voi mun pieni nöpönassuni, kyllä se on niin mainio tapaus! Hienosti se tässäkin lajissa yrittää paikkailla mun virheitä.

Lotta puolestaan treenaili pyörössä ensimmäistä kertaa vapaana (liinan kanssa) eläinten pysäyttämistä ja suuntia. Osasi niin hyvin, että Mervin epäili meidän salaa harjoitelleen parin kk aikana, mutta ei me kyllä olla 😂 Lotalla on välillä vielä kakan syömistä, mutta focus on todella hienosti eläimissä. Toisaalta se on rauhoittanut valtavasti itseään sitten viime kevään ekojen treenejen.

Molemmat tytöt ovat lampaille hurjan kilttejä, ottavat hyvin ohjeita vastaan ja Piikulla alkaa olla jo luottoa sen verran, että voin pyytää sitä tekemään jotakin ilman, että se heti nostaa käpälät pystyyn ja luopuu leikistä. Piiku on herkkä ja kohtelias kuin urhea pikku possu.

28.7 Paimentamassa iltapuhteella naapurissa. Lotta käväisi laitsalla vain nopeasti, sille tuli jokin outo halu poistua alueelta, joten en alkanut pakottamaankaan. Katsotaan ensi kerralla uudelleen. Pimu kävi katsomassa lampaita pienessä neliön mallisessa aitauksessa. Kiersimme poispäin ajoa lampaiden takana ja yritin saada sen innostumaan suunnista. Muutama hyvä kierto sillä oli, mutta todella paljon kakan syöntiä ja turhautuessaan haukkua.

Piiku isolla laitsalla yritti ensin kanssani peruskuljetusta erittäin liikkuvilla lampailla, joilla oli kova veto kavereiden luokse. Siitä ei tullut yhtään mitään. Piiku yritti parhaansa ja olin jo luovuttamassa, mutta sitten Maiju sai ylipuhuttua minut kokeilemaan vielä kerran. Saimmekin hyviä kuljetuksia laitsan takareunalla aikaiseksi ja Piiku haki hyvin itse tasapainoa. Toivon, että saisimme kokemusta myös Maijun lampailta, koska silloin voisimme treenata naapurissakin silloin tällöin. Tästä jäi loppujen lopuksi hyvä fiilis, että kokeillaan uudelleenkin! Piikulla pysyi lopulta hyvin motivaatiokin yllä.

Likkakin pääsi melkein kolmen kuukauden tauon jälkeen katsomaan lampaita ja työstimme asiaa liinassa. Sehän omasta mielestään osaa kaiken kyllä, mutta oikeasti sen into eläimiin vain räjäyttäisi lauman. Siksi mennään poispäin ajoa liinassa ja ohjeistan sitä suuntiin. Pitäisi opettaa sille jokin pysähtymiskäksy suuntien lisäksi, voisi auttaa asiaa 😀 Mutta Likan kanssa olen itse ihan hukassa, ja niin on vähän Maijukin. Likka ei ole paimennuslinjaa ja sen tekeminen on hyvin erilaista kuin Maijun paimenlinjaisten bortsujen. Ei se ihan niin mene, että bortsu kuin bortsu osaa luonnostaan 😉

Piiku vviime vuonna

11.8. Usvanummentilalla paimentamassa Piikun ja Lotan kanssa. Lämmin päivä. Lotta aloitti pyörössä. Se vaikutti jotenkin varovaisella lampaiden kanssa, poissa on innokas ja tarmokas tyttö. En tiedä mistä tämä johtuu, mutta asia parani silmin nähden kun otettiin liina ekan kerran kokonaan pois. Lotta teki ekan kerran peruskuljetusta ja haki itse suunnan vaihtoja. Toisaalta se myös söi kakkaa jonkin verran.. Toisella kierroksella se hakeutui itse varjoon ja mietittiin voiko lämmin päivä vaikuttaa siihen, vai onko se jotenkin muuten kipeä. Jäi vähän huolestunut fiilis sen yleisvoinnista.

Piiku puolestaan työskenteli laitsalla. Tehtiin rataa, jossa peruskuljetusta, silta, pujottelua, laidunnus ja mm kapea kuja. Selvisimme vähän yllättäen kujalle asti, mutta Piiku ei vielä oikein ymmärtänyt kapean kujan funktiota, kun ei koskaan olla sellaista vielä tehty ja muutenkin hakeutui jostakin syystä lampaiden ja aidan väliin, mikä puski eläimet juuri väärään suuntaan. Seuraavalla kierroksella harjoiteltiin suuntia ja saatiin asiasta kotiläksyjäkin! Tätä aletaankin harjoitella kaikkien kanssa ihan täällä kotona! On ihan mielettömän mukavaa, että voidaan jo treenata tyttöjen kanssa erilaisia perustehtäviä, varsinkin Piikun kanssa on tehty liki 2v töitä, että ollaan päästy tähän pisteeseen. Super innostavaa taas ja toivottavasti päästään treenaamaan vielä syksyllä, lähinnä taloudellisista syistä.

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Jätä kommentti