Häkitystreenit Somerolla

2.10.2022 Viikko sitten käytiin paimentamassa ekaa kertaa Piikun ja Lotan kanssa Woollandiassa. Paikka on kuitenkin minulle tuttu, olen käynyt Marikan treeneissä jo ennen kuin koko Woollandiaa oli olemassakaan 😉 Joskus edelleen muistelen niitä kertoja kun vedin paimennuksen kasvattipäivää Piikkiön pellolla. Vuosi taisi olla 2008. Sittemmin Klossnereiden toiminta on laajentunut paljon ja on ollut ilo seurata sivusta heidän lammastilaansa ja kasvatustyötään bordercollieiden parissa. Vuonna 2008 olin tietääkseni ensimmäisiä sk.collie kasvattajia, jotka käyttivät koiriaan lampailla ja pieni, mutta innostunut joukko meitä alkoi suunnitella myös omaa epävirallista rodun taipumuskoetta. Kukaan ei tuolloin oikein tiennyt miltä collien paimennus tulisi näyttää ja mitä niiltä voisi vaatia. Paljon koirat vain juoksivat lampaiden ympärillä ja luontaista taitoa oli vaikea hahmottaa. Myös me ohjaajat olimme ihan hukassa. Pitkälle ollaan siis päästy noista hetkistä kun nykyään voimme käydä virallisissa taippareissa, kilpailuissa ja rodussa on jo useampi paimennusvaliokin! ❤

Puuma, Lifedream Stop The Livestock, paimentaa pentuna vuonna 2012.

Teemana tällä kertaa oli häkitys ja siihen saatiinkin paljon treeniä Tuija Wahlroosin opastuksella. Häkitys valikoitu- treeniksi siksi, että pari kertaa Usvanummen tilalla sitä treenattuamme koin, että tarvitsen itse siihen tukea eniten: missä seistä, milloin pysähtyä, mihin asettaa koira jne. Tuijakin on minulle tuttu tyyppi, mutta pohdimme yhdessä olenko itseasiassa koskaan osallistunut hänen koulutuksiinsa. Jännitin etukäteen tekisivätkö tytöt uudessa paikassa mitään, mutta pelko osoittautui turhaksi! Piiku toimi häkissä hienosti ja peruskuljetti ok, mutta edelleen nousee vasemmalta turhan paljon lampaiden rinnalle. Sain kotiläksyksi, jälleen kerran, vahvistaa sille suuntia. Pitäisi oikeasti aloittaa tämän treenaus, eikä vain kirjoittaa siitä 😀

Lotalle eka kierros pienessä aitauksessa lampaiden kanssa oli todella jännittävä. Ajattelin jo, pitäiskö lopettaa kesken, kun Lotta hakeutui portille ahdistuneen näköisenä eikä uskaltanut oikein ottaa kontaktia lampaisiin. Se kuitenkin sai silmin nähden itsevarmuutta peruskuljetuksen aikana isolla laitsalla ja voi miten upeasti se hakikaan tasapainoa! Piiku ei ole koskaan luonnostaan toiminut näin hienosti! Toinen kierros oli huomattavasti parempi ja nyt kun Lotta tiesi mitä tuli tehdä, se teki upeasti ja rohkeasti. Suorastaan veti portille, josta pääsi laitsalle. Pyörössä se työntyi kanssani rohkeammin pieneen tilaan aidan ja lampaiden väliin ja haki jo isommassa aitauksessa lampaiden taakse tasapainoa, kun sain portin auki ja siirrettiin lampaat ulos. Uskomattoman hienosti tehtiin peruskuljetusta aitojen läpi ja Lotta reagoi suunnan muutoksiin nopeasti. Piikun kanssa pujottelu on haastavaa, koska se valuu eikä pysy lampaiden takana, mutta Lotalta tämä tulee luonnostaan. Tämä oli eka kerta kun olimme laitsalla kahdestaan sen kanssa ja tehtiin ns. työtehtäviä. Lotta oli myös ensimmäistä kertaa vapaana laitsalla.

Piiku paimentaa

Molemmat tytöt olivat rauhallisessa vireessä ja tottelivat käskyjäni hienosti. Molemmat työskentelivät vapaana. Lottakin toisella kierroksella pyörössä ilman liinaa. Tykkään niiden mielentilasta paljon. Olipa super hienot treenit molemmille tytöille!! 🔥

Meidän mukana oli myös 9 viikon ikäinen matkaaja Paavo, joka matkusti omassa mökissä etupenkillä. Ei kuolaa , ei oksennusta, nukkui koko matkan! Paavo keräsi ihastuneita huuhdahduksia ja kehuja. Reippaasti tutustui hanhiin ja lampaisiinkin kauempaa. Paavo pääsee tutustumaan oikeasti lampaisiin melko pian, mutta se tapahtuu naapurissa Maijun luona sitten kun kaikkien aikataulut täsmäävät.

Kieltämättä polleana mietin, että on mulla ihanat, tekevät, koirat ja hymy oli kotimatkalla korvasta korvaan. 💗 Kiitos Tuijalle kivoista treeneistä, tullaan varmasti uudelleen!

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s