Bordercollie – rotuinfo

Historia ja nykyaika

Bordercollieita on esiintynyt jo vuosisatoja Englannin ja Skotlannin rajamailla, missä ne ovat toimineet paimenkoirina. Kyseessä on yksi maailman vanhimmista alkuperäisistä koiraroduista ja se on kantana kaikille muille collie-sukuisille roduille. Tämän rotukoiran nimikin kertoo jo sen maantieteellisestä alkuperästä. Englannin kielen sana ”border” (suomeksi ”raja”) viittaa tässä tapauksessa Englannin ja Skotlannin väliseen raja-alueeseen. Siellä asuvat maanviljelijät ovat pitäneet paimenkoiria jo vuosisatojen ajan. Paimenkoirat paimentavat luotettavasti lampaita ja tulevat toimeen alueen ankarassa ilmastossa. Tämä erityisen kestävä ja ahkera paimenkoira, joka pitää lammaskatraat koossa paremmin kuin lähes mikään muu rotu, mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 1576 John Caiusin kirjassa ”De Cannibus Britannicus” (engl. Of Englishe Dogges”). Vaikka sitä ei tuolloin vielä tunnettukaan nimellä ”bordercollie”, Caiusin kuvaus on hyvin samanlainen kuin nykyisin tunnetun rotukoiran.

Bordercollien pääasiallisin tehtävä maailmanlaajuisesti on yhä edelleen paimennus. Se toimii erinomaisena paimenena niin lampaille, lehmille kuin siipikarjallekin. Nykyisin bordercollie on erinomaisten käyttö- ja koulutettavuusominaisuuksiensa, sekä miellyttävän ulkonäkönsä vuoksi noussut suosituksi roduksi myös eri koiraurheilulajeissa. Paimentaminen on bordercollien geeneissä. Parhaimmillaan se pitää suurenkin eläinlauman koossa uskomattomalla työmoraalillaan ja huomattavalla älykkyydellään. Sen erikoisalaa on lampaiden paimentaminen. Se luotsaa lauman ongelmitta haluttuun suuntaan, ohjaa sen portin läpi tai eristää yksittäisiä eläimiä muusta laumasta. Vaikka bordercollie onkin hyvin itsenäinen, se työskentelee tiiviisti ja mielellään yhdessä paimenen kanssa. Ei kuitenkaan ole yksiselitteistä paimentavatko KAIKKI bordercolliet. Koirissa on paljonkin yksilöllisiä eroja ja hyvä ohjaaja saa niiden kyvyistä eniten irti. Monella ihmisellä tuntuu olevan mielikuva, että ihan jokainen bordercollie osaa paimentaa kuin itsestään, mutta kyllä se vaatii vuosien työtä niin koiralta kuin ohjaajaltakin!

Tämä on johtanut siihen, että useimmissa maissa lammaspaimentyössä käytettävät koirat ja harrastuskoirat ovat eri linjoista. Ympäri maailmaa toistuu bordercollieiden osalta karkea jako paimentaviin työkoiriin ja harrastus-/näyttelykoiriin.

Luonne ja käyttäytyminen

Bordercollie on luonteeltaan innokas, valpas, vastaanottavainen ja älykäs, bordercollien ei kuulu olla hermostunut eikä aggressiivinen. Bordercolliella on huomattavan nopea oppimis- ja reaktiokyky, se on energinen ja palvelualtis, väsymätön ja sopeutuvainen paimenkoira, jonka työkyky on aivan omaa luokkaansa. Energisenä koirana se suorastaan vaatii päivittäin niin liikuntaa kuin aivotoimintaakin. Nopean oppimiskyvyn ja -halun sekä laumanjohtajaansa kohdistuvan uskollisuuden ansiosta se on toisaalta melko helppo koulutettava, toisaalta se taas oppii nopeasti myös väärin. Älykäs koira tunnistaa heti koulutuksessa tapahtuvat virheet ja heikkoudet ja osaa käyttää niitä hyväkseen. Bordercollien omistajalla tulisi olla kokemusta koirista voidakseen nopeasti oikaista tapahtuneet koulutusvirheet tai parhaassa tapauksessa jopa välttää ne kokonaan.

Se saattaa innostuessaan haukkua riehakkaasti, mutta ei yleensä hauku turhaan. Bordercollien luonteeseen paimenkoirana kuuluu myös tietty pehmeys ja herkkyys, joten koulutettaessa kovia otteita ei tarvita. Sen sijaan tarvitaan roppakaupalla mielikuvitusta, kärsivällisyyttä ja huumorintajua.

caVrbSGQbceTRla4YqzpCnIOMRMOf64TXMgkv4mHwUGn2cn8lw10jh8bqat6NQJHUlkonäkö

Bordercollien lihaksikas, urheilullinen ja hyvin sopusuhtainen vartalo sekä sen sulavat liikkeet puhuvat nopeuden, ketteryyden ja kestävyyden puolesta. Se nostaa tassujaan vain vähän maasta ja liikkuu hiipien ja nopeasti. Sen harmoninen vartalo, joka on pidempi kuin korkea, saavuttaa enintään 55 cm säkäkorkeuden. Nartut ovat usein pienempiä, niiden säkäkorkeus alkaa usein 45 cm:stä. Painon on oltava sopivassa suhteessa vartalon kokoon, ja se on 13 ja 22 kg:n välillä.

Bordercollien turkki voi olla kahdenlainen: joko keskipitkä tai lyhyt ja sileä. Collieilla, joilla on keskipitkä turkki, harja, housut ja pitkä karva vatsan alla ovat selvästi näkyvissä. Kasvoissa, korvissa, etujalkojen etupuolella sekä takajalkojen nilkan ja tassujen välissä karva on myös pitkäkarvaisilla koirilla lyhyt ja sileä. Molemmissa turkkivariaatioissa karva on erittäin tiheää ja siinä on tiheä alakarva, joka suojaa koiraa kaikenlaisilla ilmoilla. Mustavalkoinen bordercollie on varmasti rodun tunnetuin variaatio, mutta bordercollien turkki voi olla monen värinen. Lähestulkoon kaikki värit ovat mahdollisia, mutta valkoinen ei koskaan ole hallitseva väri. Mustavalkoisen turkin lisäksi esimerkiksi seuraavat värit ovat mahdollisia: punainen, sininen, sinimarmoroitu, punamarmoroitu, soopeli ja lila. Kaikissa muunnelmissa voi esiintyä ruskeita laikkuja.

Yleisimmät asiat terveydestä

Bordercollie on keskimäärin melko terve rotu. Koiran henkisen tasapainon säilyttäminen aiheuttaa monille omistajille suuria haasteita, mutta rodun terveys on yleisesti ottaen hyvä. Bordercolliet ovat kestäviä koiria, jotka eivät ole kovin alttiita sairauksille. Siitä huolimatta on olemassa sairauksia, jotka ovat tälle rodulle tyypillisiä. Bordercollieilla esiintyy muiden collieiden tapaan usein MDR1-vikaa, joka johtaa yliherkkyyteen eri lääkeaineita kohtaan. Muita bordercollielle tyypillisiä perinnöllisiä sairauksia ovat silmäsairaudet kuten etenevä verkkokalvon surkastuminen (PRA) tai Collie Eye Anomaly (CEA), aineenvaihduntasairaus ceroidi 3G5A7559lipofuscinoosi (CL) tai luuydintauti TNS (Trapped Neutrophil Syndrom). Bordercollieille voi lisäksi – kuten monille muillekin rotukoirille – kehittyä nivelongelmia, kuten lonkan dysplasiaa (HD Bordercollieille on hyväksytty rotukohtainen PEVISA-ohjelma (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), jonka mukaan rekisteröitävien bordercolliepentujen vanhemmilla tulee olla tutkittu lonkat (raja-arvo C), kyynärnivelet (ei raja-arvoa) ja silmät (peilaus ei saa olla yli 24 kk vanha). Vakavat lonkka-, kyynär- ja silmäsairaustapaukset ovat pysyneet rodussa hajatapauksina. Merkittävimmät sairausuhat ovat osteokondroosi eli OCD, epilepsia ja silmäsairaudet. Bordercolliet ovat suhteellisen pitkäikäisiä ja ne elävät useimmiten 12-14 vuotiaiksi.

Turkinhoito

Bordercollieissa esiintyy kahta karvamuunnosta: sileäkarvainen ja kohtalaisen pitkäkarvainen. Valtaosalle koirista riittää, että karva harjataan silloin tällöin ja koira pestään tarvittaessa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii?

Bordercollien omistajaksi sopii aktiivinen, kärsivällinen ja ulkoilusta pitävä ihminen. Bordercolliet ovat parhaimmillaan lenkkikaverina ja harrastuskoirana tokossa, agilityssa, pk-lajeissa tai paimennuksessa. Rotu soveltuukin erinomaisesti harrastus-/työkoiraksi mikä on helposti ymmärrettävissä, kun ajattelee rodun käyttöhistoriaa. Vahtikoiraksi ne eivät sovi. Näitä koiria ei voi myöskään pitää jatkuvasti tarhassa yksin tai edes muiden koirien kanssa. Bordercollie ei viihdy koiratarhassa tai pihan perällä narun päähän sidottuna, ilman virikkeitä, ilman töitä. Vaikka turkki onkin säänkestävä, ei koiran oikea paikka ole yksin ulkona talvipakkasilla.

cropped-img_20210106_212301_767-e1609966738520-1.jpg

Koiran henkisten haasteiden puute johtaa usein ongelmallisiin korvaaviin toimiin, kuten lasten tai esineiden paimentamiseen, tai jopa aggressiiviseen käyttäytymiseen, mikä on ristiriidassa ihmisystävällisen bordercollien luonteen kanssa. Kokenut koiraihminen, joka omistaa suurimman osan päivästään koiransa henkiseen tukemiseen ja voi antaa sille fyysisten ja henkisten haasteiden ohella myös tarpeeksi turvaa, rauhaa ja pysyvyyttä, löytää bordercolliesta varmasti myös uskollisen ja luotettavan kumppanin, jota voidaan kyseisissä olosuhteissa pitää myös perheessä.

Jos harkitsee bordercollien hankkimista, tulee ehdottomasti selvittää, pystyykö vastaamaan tämän kiehtovan rotukoiran korkeisiin vaatimuksiin. Omistaja, joka on valmis työskentelemään koiran kanssa, joka on tarpeeksi luova antamaan koiralle aina uusia haasteita, joka omaa tarpeeksi kokemusta ja tietoa koirienkasvatuksesta, ja jolla on lisäksi tarpeeksi aikaa käytettävissä, tulee varmasti olemaan tämän uskollisen ja rakastettavan energiapakkauksen rinnalla niin hyväkuntoinen kuin onnellinenkin koiranomistaja.

Teksti: Suomen Bordercolliet ja Australiankelpiet ry

Lue lisää rodusta : https://jalostus.kennelliitto.fi/RotuPDF.ashx?R=297&T=2