Saaren kansanpuisto

Vuosien aikana olen ajellut paljonkin Forssan liepeillä sijaitsevan Tammelan läpi matkalla Hämeenlinnaan tai Lopelle. Saaren kansanpuiston kyltit ovat herättäneet uteliaisuuteni siinä missä Torronsuokin. Saaren kansanpuisto on ollut jo vuosikymmeniä tunnettu virkistys- ja vapaa-ajanviettopaikka. Se on arvokas niin luonnoltaan kuin kulttuurihistorialtaan. Nykyäänkin se houkuttelee kauniilla monimuotoisella luonnollaan ja upeilla näköaloillaan, mutta myös muilla palveluillaan kaiken ikäisiä matkailijoita. Päätin lähteä paikalle heti kun siihen tulisi mahdollisuus ja mukaani intoituivat Pilvi ja Lennu, tuttaviani koirapiireistä.

3G5A9605Viime sunnuntaina lähdin matkaan 11 aikaan ja ajoin 70km matkan paikan päälle reilussa tunnissa. Iso parkkipaikka oli aika tyhjän oloinen vielä, mutta pian Pilvi ja Lennu kaarsivat mutkasta. Saaren kansanpuiston alue soveltuu erinomaisesti päiväretkikohteeksi, erityisesti perheille. Meillä oli mukana yhteensä kuusi koiraa ja etukäteen pohdimme millaiseksi ryhmä rämäksi porukkamme retken aikana muodostuisi. Koirat eivät entuudestaan tunteneet toisiaan ja osa oli myös herkkähaukkuisia. Lähdimme seuraamaan leveää ja hyvin opastettua polkua näköalatornin suuntaan.  Alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet myös moneen muuhun aktiviteettiin patikoinnin lisäksi. Melontayhdistyksemme järjesti paikan päällä retken samana viikonloppuna, mutta koska olin sopinut patikoinnista tyttöjen kanssa, ei melonta nyt ollut mahdollista. Kuivajärvi kuitenkin siinteli sen verran kauniina, että lähtisin mielelläni paikalle myös kajakin kanssa!

Pilvi toimi paikallisoppaana, sillä hän asuu ihan kiven heiton päässä puistosta ja käy täällä usein ulkoilemassa. Kansanpuisto sijoittuu Kaukolan harjulle Pyhäjärven ja Kuivajärven väliselle kannakselle, joten harjujen lisäksi vesistöt suurista järvenselistä pieniin kirkkaisiin luonnontilaisiin lampiin tuovat alueelle oman viehätyksensä. Saaren kansanpuisto on kuulemma erittäin suosittu uimakohde kesäisin, enkä ihmettele! Kuivajärven matalat hiekkarannat miellyttävät varmasti lapsiperheitä ja auringonpalvojia, kun taas Suujärven syvä ja kirkas laitureilla sekä hyppytelineillä varustettu ranta sopii varttuneemmille.

Kaukolanharjun näkötornilla on ikää jo yli 80 vuotta. Kuva: Pinja Pirttilä.
Kuva: Luontoon.fi

Saaren kansanpuisto käsittää varsinaisen kansanpuiston alueen, jonka omistavat Forssan ja Tammelan kunnat, sekä Pirtin alueen, jonka omistaa Lounais-Hämeen Pirtin säätiö. Alueeseen liittyy pohjoispuolella laaja geologisesti arvokas yksityisten omistama harjukokonaisuus, joka on luonnonsuojelulailla rauhoitettu. Sen korkeimmalla kohdalla sijaitsee näkötorni, josta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat yli järven selkien ja metsien. Näkötorni ei ollut tällä kertaa avoinna, mutta suosittelen jatkamaan edes takaista matkaa tornin taakse, missä avautuu jännittävä näkymä kapealta harjulta.

Kävelimme koirien kanssa polkua ihastellen maisemia ja höpisten samalla kuulumisia. Yllätykseksemme kaikki toisilleen entuudestaan vieraat koirat käyttäytyivät todella hienosti ja itse olin todella ylpeä omasta kolmikostani! Vaikuttaa siltä, että ne alkavat olla jo vanhoja konkareita niin pitkospuilla kuin tällaisilla 3G5A9611poluillakin. Remmissä kuljetaan nätisti ja ihmiset ohitetaan nätisti. Kokonaisuudessaan kuljimme noin 4 kilometrin matkan parissa tunnissa. Pidimme vauhdin rauhallisena, mikä oli todella mukavaa vaihtelua normaaliin puolijuoksuuni 😉

Paikalla oli ihastuttavia pieniä metsälampia, mutta pysähdyimme syömään eväitä kuivajärven rannalle, missä oli laavu ja kaksi tulentekopaikkaa. Hiekkaranta oli varjon puolella, mutta houkuttelee varmasti paikalle porukkaa kesäisin. Sidoimme koirat tauon ajaksi puihin kiinni, jotteivat ne pääsisi häiritsemään alueella harvakseltaan liikkuvia muita retkeilijöitä. Nuotiopaikalla sauhusi vielä edellisten kävijöiden tulet, joten saimme nopeasti aikaan oman pienen notskimme. Minulla oli eväänä leipiä, porkkanaa ja kahvia, mutta Pilvi taikoi esiin paikallisen teurastamon Makulihan omia nakkeja, croisantteja ja vielä dumlekarkkejakin! Kiitos Pilvi herkuista ja opastuksesta alueella, ihan mahtavan päivän tarjosit meille! Söimme höpötellen noin tunnin verran kunnes oli aika jatkaa matkaa läheiselle parkkipaikalle. Kaiken kaikkiaan retkeen meni meiltä neljä tuntia 😀 mutta suurin osa siitä meni ehdottomasti seurustelun piikkiin. Tämä oli ihanaa vaihtelua yksin retkeilylle, kiitos tytöille!! Pian uudelleen!

3G5A9719

 

Lisää ottamiani kuvia järvistä ja alueelta: https://lifedream.kuvat.fi/kuvat/Retkeilykuvia/Saaren+kansanpuisto+2018/

Lisäinfoa puistosta: http://www.luontoon.fi/saari

 

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s