Valokuvausreissu Ähtäriin

Joulukuun puolessa välissä pidin viikon loman ja päätin lähteä valokuvaamaan Ähtärin eläinpuistoon. Tämä tarkoitti liki kahdeksan tuntia ja 650 kilometriä autossa istumista, mutta koska pidän ajamisesta ei ajatus tuntunut ihan hullulta. Ähtärin eläinpuistossa minua kiinnostivat eniten sudet, ketut, majavat, näädät ja ahmat – kaikki suomalaisia eläimiä, joita on luonnossa todella vaikeaa päästä näkemään.

3G5A6198Sain ystäväni Maijun hoitamaan koiriani yhden päivän ajan, joten suunnittelin päiväretkeni tarkasti Forecan säätietoja seuraten. Vielä 11.12 tiistaiaamulla mietin herätessäni heti viiden jälkeen, että oliko tässä mitään järkeä. Edessä oli liki neljä tuntia autossa istumista, sillä olin laskelmoinnut saapuvani perille Ähtärin eläinpuistoon heti kymmenen jälkeen. Valoisa aika määritteli pitkälti valokuvausajan puistossa. Kotiin suunnittelin lähteväni viimeistään kolmelta.

Lähtiessäni ajamaan ennen kuutta kotoa kohti ensimmäistä etappiani Someroa, pohdin että joko päivästä tulisi loistava tai sitten täysi floppi. Ilma oli luvattu olevan pilvinen ja noin -2 paikkeilla, joten edes sää ei puoltanut loistavia kuvausolosuhteita. Pohdin kuitenkin, että ilman tätä pientä seikkailuani, lomani olisi pääosin sohvalla makaamista Netflixiä katsellen. Joten mikäpäs tässä olisi ajellessa, hyvää musiikkia kuunnellessa!?

3G5A6315Somerolla pysähdyin tankkaamaan ja jatkoin sieltä Forssaan ja Tampereelle. Kolmen tunnnin jälkeen alkoi kroppa jähmettyä, mutta onneksi Ylexn aamutiimi antoi syyn nauraa vedet silmissä. Loppujen lopuksi Ähtärin Eläinpuisto oli helppo löytää, paikka on hyvin viitoitettu pandojen avulla. Siltikin parkkipaikka oli lähes tyhjillään. Puiston vieressä on laaja golf- ja liikuntakeskus ja myös suomalaista kotieläinpihaa 3G5A6962edustava farmi, mutta näin talvella yleisömäärä oli kyllä todella vähäinen. Sisällä ostin lipun infotiskiltä. Hinta oli mielestäni aika suolainen, 39e kahden päivän puistolipusta (ei ollut muita) ja yhden päivän pandatalosta. Minulle kerrottiin, että puistossa vierailee talvisaikaan vain noin 200-300 ihmistä kuukaudessa, mikä on puolestaan yhden talvipäivän kävijämäärä Korkeasaaressa, missä olen käynyt kuvaamassa tämän syksyn aikana jo useampaan kertaan.

Ensimmäinen asia mitä huomasin oli, että jalkakäytävät olivat täällä erittäin liukkaat ja siten huonosti hiekoitetut. Varovainen sai olla, vaikka minullakin oli tukevat vaelluskengät jalassa. Pysähdyin kuvamaan kettuja ja odottelin, että päivä valkeaisi. Eläimet olivat hyvin hoidetun, pulskan oloisia ja niillä oli isot aitaukset. Odotin paljon susien näkemistä, sillä 3G5A6812vaikka niitä liikkuu silloin tällöin myös meidän metsissä täällä Kiskossa, niin yhtään en ole luonnossa nähnyt. Ensimmäinen näkyikin puiden lomasta, minua katselemasta. Aitaus oli monihaarainen, mutta suurimmaksi osaksi eläimet oleilivat katoksessaan. Ne olivat isoja ja pulskan oloisia, mutta pohdin silti, etten haluaisi törmätä susilaumaan metsässä. Jotenkin varsinkin susia kävi sääliksi tarhassa, ne tuntuivat jotenkin turtuneilta, vaikka toisaalta kyllähän esim. omat koiratkin nukkuvat suurimman osan päivästä.

Puiston läpi kävellessä kiinnitin huomiota siihen, että vaikka eläimillä oli isot aitaukset, niissä ei tuntunut olevan juuurikaan virikkeitä. En nähnyt myöskään työntekijöitä missään. Vierailijoita ei päivän aikana näkynyt 3G5A6495lisäkseni kuin keski-ikäinen pariskunta, jonka seuraan lyöttäydyin, ja pari ulkomaalaista kouluryhmää. Kolmen kilometrin reitti oli hyvin merkitty, mutta puisto oli hiljainen ja autio. Pohdin, että paikan päälle olisi tultava uudelleen kesällä, jolloin tunnelma olisi varmasti erillainen.

Majavat puuhailivat omassa aitauksessaan ahkeraan. En ole koskaan nähhnyt majavaa ja niiden olemus oli kuin suoraan piirretyistä. Peurat, hirvet ja kauriit oleilivat omissa aitauksissaan melko rauhallisina, mutta viimeisenä oleilevat ahmat puolestaan olivat leikkisällä tuulella. En ole koskaan nähnyt ahmaa ja seurasin ihastuneena niiden vaappuvaa menoa ja karhumaista olemusta. Koska valoisaa aikaa riitti, käännyin kävelemään koko reitin vielä uudelleen.

3G5A6670Suurinosa valokuvista oli epätarkkoja, vaikka mukana oli uusi 400mm sigman objektiivi. Jossakin vaiheessa alkoi hieman sadella räntää ja sää ei tuntunut oikein avautuvan missään vaiheessa. Kahden aikaan oli taas jo sen verran hämärää, että päätin jättää puiston taakseni ja mennä sisälle moikkaamaan pandoja. Myös täällä olin ihan yksin yhdessä Pyryn  ja Lumin kanssa. Tuntui jotenkin oudolle, ettei työntekijöitä näkynyt missään, olen niin tottunut Korkeasaaren jatkuvaan hyörinään, että täällä eron huomasi. Yllätyin, että pandat olivat molemmat omissa tarhoissaan ja suurimmaksi osaksi nukkuivat mitä kummallisemmissa asennoissa! 😀

3G5A6402Minusta on aina mukavaa seurata eläimiä, joilla on lajityypillistä tekemistä ja seuraa tarhoissaan. Ähtärin kävijäluvut talvisin ovat niin alhaiset, ettei kovin montaa eläinhoitajaa varmaan ole järkevää paikalla pitääkään ja ymmärrän tällaisen puiston ylläpidon realiteetit. Ero Korkeasaareen oli kuitenkin aika suuri. Päätin vielä syödä pandatalon ravintolassa ja olin suuressa salissa ainoa ulkopuolinen asiakas.

Kotimatka sujui jälleen pimeässä, mutta tällä kertaa kuuntelin prodigyä ja trancea. Vasta aivan viime metr0eillä ennen kotiristeystä juoksi tien yli pieni kauris ja huokaisin helpotuksesta. Päivä oli ollut pitkä ja raskas, mutta antoisa. Ähtäriin on ajeltava uudelleen vaikkapa alkukesästä!

Lisää kuvia eläimistä: https://lifedream.kuvat.fi/kuvat/Muita/%C3%84ht%C3%A4ri+Zoo+2018/

 

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s