Tunnaria ja esineitä

Vuoden alussa aloin opettaa Piikulle tunnistusnoutoa. Kyseessä on vaikea temppu, jossa koira hakee omistajalleen oman kapulansa muiden samanlaisten joukosta. Kilpailuissa liike alkaa ja loppuu perusasentoon. Aloitimme tietysti kapulan pidosta, joten kävin ostamassa meille säkillisen tunnari palikoita, joista yhtä Piiku sai pitää suussa ja tuoda minulle noudon tyyppisesti. Pitelin itsekin kapulaa paljon, jotta siihen tarttuisi meidän oma hajumme.

Jotta Piiku oppisi erottelemaan meidän hajun, käytin apuna avoimia lasipurkkeja. Sujautin tutun kapulan lasipurkkiin ja palkkasin Piikun siitä hetkestä kun se tunki nenänsä kuppiin saadakseen kapulan. Vahvistin tätä ilmaisua kauan ja lisäsin treeniin mukaan toisen, tyhjän, lasipurkin. Kun Piiku osasi valita aina sen purkin, jossa oli meidän kapula, oli aika ottaa treeniin mukaan vieras kapula.

Käsittelen tunnarikapuloita aina erityisin pihdein, jotta niissä säilyisi tuntematon haju. Lisäksi ne ovat säilytyksessä kahden erillisen muovipussin sisällä. Piiku oppi nopeasti tunnistamaan meidän kapulan ja lisäsin lasipurkkien määrää jo neljään, kaikissa kapula. Askartelin pahvisista kissanruokalaatikoista kätevän pidikkeen lasipurkeille, jottei ne kaatuneet Piikun tunkiessa kuononsa niihin.

Kun oltiin treenattu lasipurkeilla erehtymättä jonkin aikaa, oli aika kokeilla toimisiko homma ilman purkkeja. Piiku on tottunut tuomaan minulle lattialta kaiken, joten nyt sen piti oppia tuomaan minulle vain se, jonka haisi tutulle. Käytin tässä samaa käskyä Näytä! Kuin purkeilla, sillä noutokäsky Anna! Olisi sekoittanut sen tuomaan minkätahansa palikan. Pidin myös huolen, että toiset palikat jäivät lattialle, ettei se vahingossakaan innostuisi ottamaan niitä suuhunsa.

Aloitimme kolmella kapulalla, joissa oma oli lähempänä kuin kaksi muuta. Aluksi harjoitukset olivat pitkälti sellaisia, joissa vieraat kapulat olin kasannut yhteen paikkaan, ja tutun helposti esille. Pikkuhiljaa Piiku oppi tunnistamaan omansa yhä vaikeampien asetelmista ja jopa muiden alta.

Seuraavaksi on tarkoitus siirtää harjoitus ulos pihalle ja treenihalliin.

 

Esineiden etsiminen lähti hakuharrastuksen esineruudusta, joka tuntui viime kesänä mahdottomalta haaveelta toteuttaa. Ajattelin ensin, että haluaisin Piikun vain oppivan hakemaan esineitä pihalta tai metsästä, jolloin sen virikkeellistäminen olisi minulle suht helppoa. Tämä on edelleen tavoite, mutta toki esineiden etsiminen myös mahdollisissa kisoissa kiinnostaa.

Piiku osasi jo noudon ja noutokapulan pitämisen suussa, joten aloitin tarjoamalla sille erilaisia esineitä suuhun pidettäväksi. Tämä ei ollut Piikusta kovin kivaa, joten satsasin sanalliseen- että ruokapalkkaan. Seuraavaksi pyysin sitä tuomaan esineitä minulle lattialta. Tämä olikin kiva leikki: istuin nojatuolissa ja palkkasin joka kerta kun Piiku toi minulle esineen käteen. Valitsin erilaisia esineitä treenikassiin: puutarhahanskan, vanhan lompakon, silmälasikotelon, muoviset 3dlasit, kynän, hammasharjan, legopalikan, pehmeän vauvanlelun, pehmoesineen jne. Pidän ne tarkasti kassissa aina kun emme treenaa, joten Piiku tietää, ettei niillä leikitä.

Seuraavaksi aloin piilottaa esineitä sisätiloissa. Näytin Piikulle tuttua esinettä portin takana ja vein sen piiloon toiseen huoneeseen. Aluksi esineet olivat aivan näkösällä ja pikkuhiljaa piilotin niitä hieman vaikeammin, myös pois lattiarajasta. Vaihdoin käskysanan noutokäskystä Etsi! Käskyyn.

Loppuvuodesta Piiku etsi pimeällä etupihalla esineitä muutamasta metristä. Seuraavaksi on tarkoitus valjastaa etsintäalueeksi koko takapiha ja suorittaa etsintä yhä enemmän kokeen muotoisesti eli perusasennosta lähtien. Aion piilottaa esineitä myös metsään, mikä sikäli on varmasti Piikulle mukavampi ympäristö, koska on vieraanhajuinen. Oma piha on kuitenkin oma piha.

Tavoitteena olisi, että Piiku oppisi tuomaan tuttuja esineitä kevään aikana noin 50×50 alueelta metsässä. Käytännön syistä alue on todennäköisesti aluksi tallaamaton, mutta ajaa silti alustavana treeninä asiansa. Jatkossa kisoja varten Piikun pitäisi oppia tuomaan myös vieraita esineitä (vieraan ihmisen haju) ja tätä varten harjoitukset on taas aloitettava lähes alusta, mutta pääasia, että meillä riittää tekemistä ja ennen kaikkea hauskaa puuhaa yhdessä! 💞

Ps. Seuraa meidän touhuja instassa tai FB-tilillä!

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s