Kasvattajan kronikat: siskokset kuin ilvekset

Tämä juttu jatkaa Koiran kasvattajan kronikat- sarjaa, jossa muistelen alkuvuosien kasvatusvuosia sekä entisiä koiriani. Heinäkuun 31pv täyttivät elossa olevat F-pentueen pennut 13 vuotta. Meten ja sinisen uroksen Peikon pentue oli ollut mielessäni jo pitkään. Peikko (Eversti Överin Rölli-Peikko), oli yksi kauneimmista sinisistä, jonka tiesin ja Mömmiksen kanssa uskoin pentueesta tulevan aika tasainen. Toivoin itselleni merle narttua, sillä laumani oli sellaista vajaa 😉 Syntyneestä pentueesta sukua on jatkanut loppujen lopuksi kaksi narttua kun ystävystyin Röllin omistajan Sirjan kanssa. Rosien ja Röllin pentueet ja narttujen elämän pituinen ystävyys on jotakin, mitä vielä vuosienkin päästä ihmettelemme. Tämä on heidän tarinansa. ❤

Eversti Överin Rölli-Peikko
Eversti-Överin Rölli Peikko (Smooth database)

Meten (lue oma tarina) ensimmäinen pentue oli minulle suuri ilon aihe. Urosta Peikkoa olin katsellut sillä silmällä jo pitkään ja sillä oli myös mukava, ihania vanhan linjan sinisiä nahkoja täynnä oleva suku, terveyttä ja miellyttävät luonnetestipisteet. Astutus sujui ilman mitään ongelmia ja pennut syntyivät hienosti ilman apua. Pentuja syntyi 7 kappaletta, syntymäpainoiltaan 200-350g.

Useamman tricolour värisen pennun jälkeen syntyi viimein se odotettu merle – ja se oli tyttö!!! Olin niin tohkeissani, että kieltämättä Rosie oli alusta asti minulle kuin kultakimpale. Sillä oli suht kaunis pieni pilkutus ja vastasyntyneenä puhdas sininen pohjaväri. Pennut olivat eläväisiä ja siirtyivät muutaman viikon iässä makuuhuoneesta keittiöön. Minulle on aina ollut tärkeää, että pennuilla on paljon tilaa leikkiä ja kasvaa ja vaikka asuin tuolloin vain kaksiossa, aitasin koko keittiön pentueen käyttöön.

Kuvan mahdollinen sisältö: ulkoilma
Lifedream Lady Fortuna ”Rölli”

Luovutuksen jälkeen Rölli (Lifedream Lady Fortuna) vietti meillä paljon aikaansa. Rölli oli omistajansa Sirjan 18-vuotis lahja ja vuosien saatossa ystävystyimme Sirjan kanssa syvästi. Hän oli usein apuna pentujen kanssa ja muutettuani tänne maalle, on käynyt usein auttelemassa eläinten kanssa. Sirja jakaa rakkauteni koiria, kissoja ja muitakin eläimiä kohtaan, joten monet illat olemme syötelleet yhdessä vuohia tai ihmetelleen kissaperheeni metkuja. Rölli kasvoi osaksi laumaamme ja se sujahti aina mennen tullen porukkaan. Röllistä kasvoi iloinen, sosiaalinen ja energinen pieni koira, joka varsin oikeutetusti on Sirjan silmäterä.

Kuvan mahdollinen sisältö: ulkoilma
Mette (kesk) ja 1v-tyttäret Rosie ja Rölli

Rosiesta (Lifedream Lady Freyja) puolestaan täällä kotona kasvoi mukavanoloinen tyttö. Se oli rakkauteni täyttymys ja treenailin sen kanssa tokoa ja vanhempana myös agilitya. Korvia jouduin jossakin vaiheessa työstämään, mutta muuten se oli mielestäni oikein kaunis. Luonteeltaan Romppainen oli ainainen työmyyrä, se oli melko tosikko suhteessa treenaamiseen ja kasvaessaan tuntui olevan yhä enemmän minun koirani. Se ei varsinaisesti ollut pidättyväinen, mutta ei se toisaalta tuntunut juuri välittävän vieraista. Ex-poikaystävääni se oppi rakastamaan nopeasti ja olikin Juuson silmäterä. Rosien paras ystävä oli sen äiti Mette ja yhdessä ne leikkivät, söivät ja nukkuivat. Vaikka se oli sosiaalinen muille koirille, äiti oli sille kaikkein tärkein. Aina kun Rölli oli käymässä, Rosie löysi myös sen kanssa yhteisen sävelen samantien. Olen aivan varma, että nämä nartut tiesivät olevansa siskoksia.

Kuvan mahdollinen sisältö: koira ja ulkoilma
Rosie ja Rölli n 9vkon iässä

Omassa jalostuskäytössä molemmat nartut saivat pentuja. Rölli on emänä Lifedream E2-pentueelle (isänä kotona asuva Ramses, Fatikon Nappanahka) ja U-pentueelle (isänä kaunis Esko, Sandcastles All About Me). Se synnytti hienosti itse ja pennnut ovat olleet syntymäpainoltaan 200-350g. Röllin synnytykset olivat aina jännittäviä, mutta jotenkin leppoisia aivan kuin se olisi itse tiennyt täsmälleen mitä oli tekemässä, mutta minä ja Sirja turhaan stressasimme. Se hoiti hienosti napanuorat ja söi yleensä jälkeiset. Rosie puolestaan on emänä kolmelle Lifedream pentueelle: A-pentue (isänä tuontikoira Kalle, Mabinogion Sir Galahad), B-pentueelle (isänä komea Onni, Sandcastles Zoot Suit) ja Y-pentueelle (isänä oma Saksantuontini Brego, Jack Macks VIP Baird), josta kotona asuu sininen narttu Ronja (L. Yes I Am RN’B Design). Rosien synnytykset eivät ole sujuneet niin vaivatta ja viimeiset pennut tulivatkin keisarinleikkauksella. Bregon kanssa pennut olivat Rosielle todella isoja: kaikki olivat yli 400g syntymäpainoiltaan, kun Rosien aiemmat pennnut ovat olleet 200-370g. Emona Rosie oli kuitenkin hyvin omistautunut ja imetti myös viimeisen pentueen aikaan siskontyttönsä Shantin S-pentuja sillä aikaa kun odotimme Shantin maidon nousua. Sillä oli alusta asti hyvä maidontuotanto. Myös Rosie söi jälkeiset ja katkaisi napanuorat itse.

Kuvan mahdollinen sisältö: koira ja ulkoilma
Vuonna 2008: odottava äidit. Rölli kantaa E2-pentuetta ja Rosie A-pentuetta.

Röllin E2-pentue ja Rosien A-pentue syntyivät vain viikon väliajoin kymmenen vuotta sitten, vuonna 2008. Ensikertalaiset siskokset hoitivat molemmat pentujaan hyvin ja n. 5vkon iässä yhdistimme kaikki 12 pentua suureen keittiöön, missä nartut kävivät yhdessä hoitamassa pentuja. Ne saattoivat seisoa vierekkäin imettämässä, eikä ollut mitään väliä oliko tississä soopeli, trikki vai merle. 😀 Pennuissa on kuitenkin ollut eroja. Röllin pennut ovat sosiaalisia ja energisiä, hyvin ihmisläheisiä ja avoimia. Sen pennuista sukua on jatkanut Shanti (Lifedream Endless Narnia) kahdella pentueella (Lifedream S- ja O-pentueet). Röllin E2- ja Shantin S-pentueen katson olevan jalostusurani parhaimmat pentueet kokonaisuutta ajatellen.

Kuvan mahdollinen sisältö: koira, ulkoilma ja luonto
Rosie Romppainen

Rosien pennut puolestaan ovat olleet terävämpiä ja toisinaan pidättyväisiä, jopa arkoja. Joillakin niistä on ollut vaikeuksia sopeutua vieraisiin tilanteisiin ja ihmisiin ja varsinkin lapsiperheissä on ollut ongelmia. Minulle on ollut iso pala hyväksyä se, ettei Rosie ole periyttäjänä ollut niin lupaava kuin kuvittelin ja että osalla sen pennuista on ollut todellisia ongelmia arjessa. Tästä syystä en ole jatkanut sen linjaa omassa jalostustyössä. On kuitenkin mielenkiintoista havainnoida, miten kaksi täys-sisarrusta voivat periyttää niin  erilaisia luonteenpiirteitä pennuilleen. Tämä todellakin todistaa sen, että persoonallisuus periytyy vahvasti. Vaikka en koskaan kokenut Rosien kanssa samanlaisia ongelmia kuin sen joillakin pennuilla on ollut, en voi kieltää sitä, että kaikissa sen kolmessa pentueessa on niitä ollut. Urosvalinnoilla on toki ollut vaikutusta asiaan, mutta toisaalta valitsin sille kolme täysin erilinjaista urosta.

Kuvan mahdollinen sisältö: ainakin yksi henkilö, koira, ulkoilma ja luonto
Rölli 13-vee mummukka ❤ ja kasvattaja

Kasvattajan työ on välillä aika rankkaakin koirien plussien ja miinuksien läpikäymistä. Henkisesti se vaatii veronsa ja joskus tuntuukin ettei mikään onnistu, vaikka kuinka parhaansa yrittää. Sisarusten tarina on melkoinen kudelma rakkautta ja genetiikkaa. Olen oppinut paljon ja kokenut huimia oivalluksenhetkiä Röllin ja Rosien keskinäisten välien ja niiden pentuja seuratessa. Vielä 12-vuotiainakin nartut tunnistivat toisensa salamannopeasti ja leikkivät pihalla lempileikkiään pallon kanssa. Haukkua ei näiltä kahdelta puuttunut 😀 Kiitos Sirjalle kaikista näistä vuosista yhdessä ja siitä, että olet tarjonnut niin rakastavan kodin paitsi Röllille, myös sen pojalle Riesulle (L. Ethos of Narnia). Rakas Rosieni kuoli 12-vuotiaana viime vuoden syyskuussa, mutta muutama viikko sitten juhlimme Röllin 13-vuotis-syntymäpäiviä täällä Siltapeltotilalla Sirjan kanssa.

Kuvan mahdollinen sisältö: koira, ulkoilma ja luonto
Rölli 13v (oik) ja poikansa Riesu 10v (L. Ethos of Narnia) vas ja Röllin tyttären tytär Puuma 6v (Lifedream Stop The Livestock) keskellä.

 

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s