Pentulaatikko

Jokainen pentueeni on tarkkaan harkittu ja suunniteltu. En teetä pentuetta, jollen toivo saavani siitä jotakin eteenpäin ja olenkin niitä ihmisiä, jotka viettävät suuren osan ajasta suunnittelupöydän ääressä. Joskus kaikki ei mene nappiin ja sitä varten minulla on takataskussa läjä varasuunnitelmia. Pentueella tulisi olla sopivan tasainen “aura” ja tällä tarkoitan sukupolvien yli vievää kriittistä tarkastelua. Uskon, etteivät netistä luetut lyhyet kirjalliset tulokset kerro kuin murto-osan koirasta  ja siksi yksi tärkeimmistä kriteereistäni onkin, että tuntisin sukutaulun koiria mahdollisimman monia henkilökohtaisesti, mutta valitettavasti ainahan tämä ei ole mahdollista.

Minulle tärkeitä seikkoja yhdistelmää suunnitellessa on koirien terveyden lisäksi työskentelyominaisuudet ja arjen mahdolliset ongelmat. Yritän myös tehdä yhdistelmiä, jotka suvultaan hiukan poikkeaisivat valtavirrasta kuitenkin säilyttäen toivomani tyypin koirissa. Ensisijaisesti etsin jokaisesta yhdistelmästä itselleni hyvää elämänkumppania ja harrastuskoiraa. Vaikka jokaisen pentueen teetän itselleni, yritän silti pitää laaja-alaisen näkemyksen rodussa myös populaatiotasolla. Näistä ja monista muista syistä johtuen yritän pitää kasvatustyöni pienimuotoisena, joten pentuja syntyy  1-3 vuoden välein, joskus harvemmin. Haluan säilyttää kasvatustyöni ns. perheen sisällä, joten kaikki jalostuskoirani asuvat joko meillä tai ystävilläni. Treenaamme ja vietämme muutenkin paljon aikaa yhdessä, joten tunnen koirat hyvin.

FB_IMG_1520359509779
Lifedream T-pentueen Tosca äiskän kanssa

Pentuni syntyvät työhuoneeseen rakentamassani pentulaatikossa. Siellä niillä ja emolla on rauhallinen oma huone, jossa itsekin vietän paljon aikaa työskennellessäni tietokoneella. Noin neljän viikon iässä pennut siirtyvät isoon keittiöön, missä ne tottuvat laumamme ääniin, kissoihin ja vieraileviin ihmisiin. Minulle on tärkeää, että pennuilla on paljon tilaa liikkua ja oleskella. Kasvettuaan pennut saavat valvotusti juoksennella koko puolen hehtaarin aidatulla tontilla ja tutustua tilan muuhun elämään. Pentuni luovutetaan pentuekohtaisesti aikaisintaan 8 viikon iässä.

Hanna ja 6vkon ikäinen Jukka

Etsin pennuille aidosti rodusta kiinnostuneita ja aktiivisia ihmisiä.  Uskon, että sileäkarvainen collie nauttii yhdessä tekemisestä ja ihmiselle työskentelystä. Ilman tätä mahdollisuutta sen elämä ei ole aivan niin tyydyttävää. Koulutus voi toki olla ihan temppujen opetteluakin, mutta minulle on tärkeää, että koira pääsee toteuttamaan itseään. Harrastan koirieni kanssa agilitya, paimennusta ja näyttelyitä. Minulle on tärkeää pyrkiä kokonaisvaltaiseen jalostukseen ylläpitämällä rodulle ominaisia piirteitä liittyvät ne sitten luonteeseen, rakenteeseen tai terveyteen. Haluan tietää miten koira omaksuu uusia asioita, sen vilkkausasteesta ja keskittymiskyvystä, työskentelyhalukkuudesta ja uteliaisuudesta, millainen sen suhde omistajaan on, tavasta leikkiä ja arkielämän ongelmista kuten mahdollisesta ääniherkkyydestä tai allergioista. Toivon, että pennunostajani osallistuvat aktiivisesti koiraharrastuksiin, jotta saisin niistä kattavaa tietoa myös jatkoa ajatellen ja että koirille tehtäisiin tarvittavat PEVISA-tutkimukset noin vuoden iässä.

IMG_20180824_093311_311Pentuja ei ole lähiaikoina suunnitteilla!

Luentoja ja seminaareja, joille olen osallistunut:

Katso myös collieilla esiintyvät perinnölliset sairaudet

Tietoa kirjoittajasta

Hanna

Elämästä unelman reunalla kirjoittelee vihreällä ja positiivisella mielellä käyvä eukko. Valokuvauksen ja koiratouhujen lisäksi harrastan pitkänmatkan kävelyä, kiipeilyä, melontaa, sukellusta, maastoratsastusta ja retkeilyä. Arjen seikkailuja, maailman ihmeitä ja luonnossa samoamista. Niistä on pienen tytön unelmat tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s