Paimennusta maaliskuussa 2022

Tänä keväänä olemme jälleen jatkaneet paimennusharjoituksia! Tällä kertaa olemme käyneet Usvannummen tilalla Mervi Aspin koulutuksessa. Aluksi oli tarkoitus treenata Piikun ja Lotan lisäksi myös Likkaa, mutta nopeasti tuli fiilis, että vaikka Likka toimiikin ihan hyvin lampaiden kanssa, sen treenaaminen kisakuntoon BC-puolella vaatisi todella paljon töitä. Se vaatisi aikaa ja rahaa, johon tällä hetkellä minulla ei ole mahdollisuuksia. Siispä pieni Pimu on päässyt nuoresta iästään huolimatta heti kokeilemaan lampaita.

3.3 Tänään pitkästä aikaa paimentamassa Usvanummentilalla! 💗Piiku aloitti jälleen syömällä papanaa ja haahuilemalla pyörössä, mutta kun siinä asiaa analysoitiin, alkoi se äkkiä työskennellä paremmin. Mervi meinasi, että Piikusta varmasti olisi esikokeeseen, mutta on vain kyse siitä miten paljon pystyn panostamaan treeneihin. Lotan kanssa tämän vuoden tavoitteena on taippari ja tämä oli sen toka kerta lampailla. Ihan erilainen focus lampaisiin kuin Piikulla, Lotta teki liinassa kivasti hommia, joskin intoa on vielä enemmän kuin taitoa. Myös Likka pääsi liinan päähän, sillä tarkoituksena on katsoa mihin päästään hallinnalla ja pyörötyöskentelyllä. Tuntui että se muisti aika hyvin edelliset opit, joskin sen korvat tuntuvat välillä lukittuvan kun lampaat ovat vain niin 💗 Myös Pimu pääsi näkemään lampaita, joskin sen focus oli enemmän niiden kakassa. 😅 Kiitos Merville ja parin viikon päästä nähdään taas!!

Piikun peruskuljetusta

17.3 Tänään oli taas paimennuspäivä! Käymme nyt maalis-huhtikuussa kahden viikon välein Usvanummentilalla Mervin luona tehotreenissä. Tarkoituksena on lopultakin selvittää, mitä tehotyttöjen päässä liikkuu suhteessa 🐑 tämän päivän treenin jälkeen on pakko taas sanoa, että kyllä mulla on niin super tytöt🥰🙏💗

Piikun motivaatio on vaihdellut lampailla paljon. Mervi on ihanasti luonut uskoa, että kyllä se sieltä tulee. Tänään Piiku toimi alusta asti todella hienosti rauhallisella mielentilalla. Aluksi otin pari perusasentoon siirtymistä ikään kuin kertoakseni, että nyt ollaan treenaamassa. Piikun kanssa haettiin lampaat pyöröstä ja sitten kuljeteltiin niitä pitkin pihaa. Piiku oli kuin ihmisen mieli ja haki tasapainoa ja esti lampaiden vedon. Ihan super hienosti! Kun se on kaikessa muussakin niin älyttömän älykäs, oli ihanaa huomata, että vihdoinkin myös tässä lampaiden kanssa se osasi lukea tilanteita ja haki esimerkiksi lampaat minulle rohkean tyynesti aidan ja eläinten väliin työntymällä. Ensimmäisen kerran saatoin luottaa siihen, että Piiku hoitaa oman työnsä ja minä voin keskittyä omaani. Olen usein ajatellut, että Piikun täytyy ymmärtää oma funktionsa tässä paimennustouhussa, sillä sen suurin motivaatio kaikkeen on kanssani yhdessä toimiminen. Niinpä uskon, että se tulee nauttimaan tällaisista pienistä työtehtävistä lampaiden kanssa. Mun oma Piikanen 💗 Piiku työskentelee haukkumatta ja rennosti. Mervi taisi tokaista, ettei tarvitse tämän jälkeen pohtia paimentaako Piiku vai ei. 🙏

Pimu paimentaa

10kk ikäisellä Lotalla onkin sitten luontaisesti paljon enemmän intoa lampaille ja sitä täytyy hieman rauhoitella. Ensimmäisen kerran Lotta pääsi tänään liinassa työstämään peruskuljetusta siten, että Mervi piti perää ja minä lampailla. Kuulemma Lotta haki hyvin tasapainoa ja Mervin tehtäväksi jäi vain ajoittain jarrutella. Lottakin työskentelee suht hiljaa vaikka menohaluja sillä kyllä on. Hyvin erilainen toimija siis kuin Piiku.

Myös 3kk ikäinen Pimu pääsi katsomaan lampaita pyöröaitaukseen. Se on tähän mennessä ollut kiinnostunut lähinnä lampaiden kakasta, mutta nyt innostui kun saimme eläimet liikkeelle. Se ryntäili haukkuen ees taas hyvin rohkeasti, joten ei sen kanssa ainakaan kiinnostukseenpuute tule olemaan ongelma 😅

31.3 Tytöt pääsivät tänään taas paimentamamaan! Mukana olivat kaikki nahkatytöt. Piiku kuljetti laitsalla hyvin ekalla kierroksella, mutta toisella sen mielenkiinto uhkasi herpaantua kun alueelle tuli ihmisiä ja muita koiria. Olen kuitenkin todella iloinen siitä, että Piiku skarppasi selkeästi ja tuli tekemään taas hommia kun kutsuin. Ensimmäisellä kierroksella sain kerrottua sille, että se jäisi kauemmaksi lampaista ja silti se jatkoi töitä tämän vihjeen jälkeen. Aiemmin Piikulta ei ole oikein voinut vaatia vielä mitään, sillä se on sitten tulkinnut asian siten, etten kaipaa sen apua. Piikun kanssa on kuitenkin nyt ihan super hienoa päästä tekemään pieniä työhommia kuten peruskuljetusta ja lampaiden häkitystä ja sieltä pois ottoa. Mervi huomauttaa aika usein, että Piiku lukee luontaisesti tilanteita todella hyvin ja hakee tasapainoa lampaiden kanssa esim portilla. Aina en tätä itse huomaakaan.

Lotta pääsi työstämään lampaita vapaana pyörön ulkopuolella siten, että olin itse lampailla. Lotan mielenkiinto lampaisiin säilyy todella hyvin ja se hakee tasapainoakin hienosti. Se on myös rahoittanut olemustaan paljon eikä esimerkiksi hauku. Aita oli paikoin lumen takia niin matala, että se olisi voinut hyvin hypätä pyöröön luokseni, mutta maltti säilyi ja ajatus mukana.

Pimu kulki kanssani pyörössä liinassa. Se on myös erittäin kiinnostunut lampaista ja Mervi arveli, että sen kanssa eniten saamme työstää oikeaa virettä. Tämä ei toisaalta yllätä, sillä Pimu on koiristani omalla tavallaan kovaluonteisin, ei siis kovin ohjaajapehmeä ja vähän sellainen ”päkki”. Toisaalta se on kyllä hyvin miellyttämisenhaluinen ja helposti koulutettavissa.

Kaiken kaikkiaan oikein mukava maaliskuu paimennuksen parissa ja lisää on luvassa huhtikuussa. Toukokuussa yritän saada Lotalle taipparipaikan 🙂

Jätä kommentti